Starity

A brazilok Senna előtt tisztelegnek

2010. november 05. 15:03   |   Szerző: RachelWillows

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A királykategória brazil négyese kifejezte csodálatát Ayrton Senna iránt, akinek élete egy most debütáló dokumentumfilm témája.

hirdetés
A brazilok Senna előtt tisztelegnek

Senna, aki a 1994 májusában, a San Marino Nagydíjon vesztette életét, most is a sporttörténelem egyik legnagyobb alakjának számít, különösen Brazíliában. Most pedig a Senna című film – mely archív és családi felvételekből készült – elmondja a háromszoros Formula–1-világbajnok történetét.

Bruno Senna – Ayrton unokaöccse – miután szerdán megnézte a filmet, a „csodálatos” szóval jellemezte azt.

„Nagyon sok olyan dolgot juttatott eszembe, amit az idő már elhomályosított – mondta a HRT versenyzője. – Nagyon különleges élmény volt számomra, és minden bizonnyal bármely más autóversenyzőnek és Ayrton-rajongóinak is az lesz. Azok számára, akik eddig nem ismerték őt, nagyon jó képet kaphatnak arról milyen is volt. Ez a film nem magáról a versenyzésről szól, hanem arról, amit Ayrton életében tett. Rengeteg jó és természetesen szomorú emléket idézett fel bennem.”

„Nagyon kevés emlékem van Ayrtonról, mivel még nagyon kicsi voltam, amikor ő versenyzett, de pontosan emlékszem arra a napra, mikor meghalt – kezdte Lucas di Grassi, a Virgin csapat pilótája, aki Brunóhoz hasonlóan az első szezonját tölti a kategóriában. – Volt egy távirányítós repülőm – olyasmi, amivel Ayrton is szeretett játszani –, a mezőn játszottam vele, amikor apa szólt, hogy menjek haza, mert történt valami. Mikor hazaértem, megláttam azt, ami egész Brazíliára hatással volt; soha nem fogom elfelejteni. Számomra ez mutatta meg, hogy milyen fontos az autóversenyzés a Brazilok számára, és ez volt, ami engem is a versenyzésre motivált.”

Rubens Barrichello a második évét töltötte akkor a Formula–1-ben, amikor Senna Imolában életét vesztette. „Fantasztikus versenyző volt. Nagyon sokat jelentett számomra, – mondja Rubens, a 18. szezonját taposva a kategóriában – különösen azóta, hogy annyit segített nekem a gokart-világbajnokságon. Sajnos szerdán nem lehettem ott az előpremieren, de én leszek az első, aki megnézi, amint kijön.”

„Ahogy Rubens mondja, Senna elképesztő versenyző volt. Amit az időmérő edzéseken tudott nyújtani, az olyasmi volt, amit sosem láttam azelőtt. Képes volt egy szezonban a legtöbb pole-pozíciót megszerezni úgy, hogy legtöbbször közte és a többi versenyző ideje között hatalmas különbség volt. Számomra ez rengeteget nyomott a latba, hiszen itt látszott, hogy ő különbözik a többiektől. Nagyon, nagyon sok versenyt nyert, azonban amit a kvalifikáción csinált, az lenyűgöző volt” – nyilatkozta Felipe Massa, a Ferrari versenyzője.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek