Starity

Jövedelmek a sztárvilágban

2019. augusztus 22. 13:01   |   Szerző: Starity

A sztárok elképesztően fényűző életet élnek, ami minket, átlagpolgárokat kétségkívül lenyűgöz. Ki ne szeretne igazi álomotthonban lakni a Bahamákon vagy az olasz riviérán? Nyaralni Hawaii-n, Sri Lankán, esetleg megejteni egy világ körüli utazást? Az árakat nem figyelve megvenni minden luxusholmit, amit az ember megkíván? A színészek, énekesek és más hírességek számára ezek teljesen átlagos kívánságok, melyek számukra mindig kielégítést nyernek a mindennapokban.

hirdetés
Jövedelmek a sztárvilágban

Nem kell gondolkodniuk azon, hogy miből fogják kifizetni a számláikat, vagy a megélhetésükhöz nélkülözhetetlen dolgokat, hiszen ezek olyan apró pénzügyi tételeket jelentenek számukra, hogy azokkal nem is érdemes foglalkozniuk. Ők mindent megengedhetnek maguknak, ami a jóléthez, a gondtalan, pénzügyi problémáktól mentes élethez kell.

Számunkra azonban felmerül a kérdés, hogy vajon ezt a luxuséletet mennyi pénzből finanszírozzák? Erre persze biztosan nem fogunk választ kapni, az viszont egyáltalán nem titok, hogy a sztárok mennyi gázsit visznek haza egy-egy sorozat vagy film leforgatásáért.

Mennyit keresnek a Bosszúállók főszereplői?

Nem túlzás azt állítani, hogy minden idők egyik legnépszerűbb alkotása a több epizódból álló Bosszúállók szuperhős-fantasy film. A főszerepekre kiválasztott sztárok, többek között Robert Downey, Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Scarlett Johansson, Chadwick Boseman és Brie Larson a szereplőválogatáskor valószínűleg még nem is tudták, hogy a Marvel stúdió igazi kincsesbánya lesz a számukra, és csak később tudatosult bennük, összességében milyen hatalmas összeg üti majd a markukat.

Az egyik ikonikus szereplő egyértelműen a Vasember karakterét megformáló Robert Downey, Jr., aki 2008-ban 500 ezer dolláros gázsiért vállalta el a szerepet. Később persze, ahogy a film bevételei szépen gyarapodtak, Robert sem volt rest feljebb emelni az órabérét. A 2018-as Végtelen háború bevételeiből állítólag már 75 millió dollárt kapott.

Persze a több színésznek sem lehet oka panaszra, ott van például Scarlett Johansson, aki a 2012-es Bosszúállók filmét olyan kis összeget kapott, hogy nem érte el a milliós nagyságrendet. A Végtelen háború bevételei azonban az ő zsebét sem kerülték ki, ugyanis 40,5 millió dollárt keresett Natasha Romanoff szerepében. Az előzetes hírek szerint a soron következő Marvel filmért, a Fekete Özvegyért pedig 15 millió dollárt kap majd.

Ami azt illeti, Chris Hemsworth-nak is csurrant-cseppent egy kis lé, Thor bőrébe bújva ugyanis belépett a legjobban fizetett sztárok közé. Ugyan a 2011-ben megrendezésre kerülő Thor c. fimért még csak 150 ezer dollárt keresett, a 2017-es Ragnarök forgatását azonban már 14 millió dollárért vállalta el, ugyanúgy, ahogy a Bosszúállók: Végjáték c. epizódot is.

Az Amerika Kapitány szerepében, Chris Evans sem aprózta el a dolgokat, ugyanis Hemsworth-hoz hasonlóan ő is 15 millió dollárt kaszált epizódonként.

A Marvel filmek új üdvöskéje, Brie Larson is szép summát vitt haza a Marvel Kapitányban megformált Carol Danvers szerepéért, 2019-ben ugyanis 5 millió dollárral gazdagodott.

Az élmezőny végén kullog Chadwick Boseman, a Feketepárduc, aki 2018-ban mindösszesen csak 2 millió dollárt kapott kézhez. 

A legjobban fizetett hírességek a Forbes szerint

A Forbes magazin minden évben nyilvánosságra hozza azt a listát, ami tartalmazza a legjobban keresett sztárok rangsorát, és ez idén sem volt másképp. A sorrendet a hírességek adóbevallása alapján készítik el, így teljes mértékben hivatalosnak tekinthetők az adatok.

Talán sokak számára meglepőnek tűnhet, de az első helyen a 29 éves amerikai énekesnő, Taylor Swift áll, akinek az elmúlt évi fizetése 185 millió dollárra rúg. A fiatal sztár legutóbb 2016-ban vezette a ranglistákat, amikor érdekes módon csupán 170 millió dollár volt a jövedelme.

Az énekesnőt Kylie Jenner amerikai modell és valóságshow-szereplő követi, akinek 170 millió dollár az éves gázsija. Az adatok szerint ő a legfiatalabb celeb, aki önerőből vált milliomossá. Érdekesség, hogy a bevételeinek nagy része nem a modellkedésből vagy a nyilvánosság előtti szerepléseiből származik, hanem a jól menő szépségüzletéből.

A lista harmadik helyezettje Kanye West rapper, akinek az éves fizetése 150 millió dollár. A Forbes szerint néhány évvel ezelőtt a sztár kemény adósságokban úszott, de bárhogy is legyen, valószínűleg nem okoz gondot számára, hogy a sportcipő-birodalmából származó bevételeiből rendezze a tartozását.

A negyedik helyen egy igazi élsportoló, a Barcelona argentin labdarúgója, Lionel Messi áll a 127 millió dolláros fizetésével, de a listán nem ő az egyetlen, akinek a profi futball hozta meg a gazdagságot. Cristiano Ronaldo és Neymar junior olimpiai bajnok is szép összeget visz haza a pályán nyújtott tehetséges játékáért. Ronaldo 109, Neymar pedig 105 millió dollárt kap a meccsekért.

Az ötödik helyet Ed Sheeran énekes birtokolja, aki az elmúlt év során 110 millió dolláros bevételt tudhatott magáénak. Azt, hogy a híresség gázsija az egekben szárnyal, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2017-ben világszerte ő volt a világ legjobban fizetett sztárja a napi (!) 75 ezer fontos keresetével.

A Forbes 2019-es listájára futballozókon kívül más sportolók is felkerültek. Canelo Alvarez boxoló például a tizedik helyen áll a 94 millió dolláros gázsijával, Roger Federer teniszező pedig a tizenegyedik helyen, amit a 93,4 millió dolláros bevételével érdemelt ki.

Eközben a magyar átlagfizetések...

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019 első negyedévében a magyar bruttó átlagfizetések 327.200 forintra rúgnak, aminek persze csak a töredéke kerül ténylegesen a munkavállalók zsebébe, hiszen azt a 15% személyi jövedelemadó, a 10% nyugdíjjárulék, valamint a 8,5% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék is csökkenti. Ha valaki nem tud kedvezményeket igénybe venni, akkor számára a 327.200 forintos bruttó bér mindössze 217.000 forint nettó jövedelmet jelent, ami éves szinten is csak 2.604.000 forint.

Ha azt vesszük alapul, hogy a Vasember, Robert Downey, Jr. évi 75 millió dolláros gázsija mai árfolyamon számolva több, mint 14 milliárd forint, - a többi hírességről már nem is beszélve -, akkor bizony valóban elkeserítő a helyzet. Mi legfeljebb csak álmodozhatunk arról, hogy egyszer ennyi pénz lesz a birtokunkban, hiszen még a lottó ötös megnyerése sem tehet minket ennyire gazdaggá.

Éppen ezért érdemes minél előbb visszatérnünk a valóság talajára, és azzal gazdálkodnunk, amink van. Bár a sztárokéhoz képest kicsi, de legalább saját jövedelmünk kiszámításhoz segítség lehet az excelmester bruttó nettó jövedelem kalkulátor, mellyel megtudhatjuk a fizetésünkből kezünkben maradó összeget.

Amennyiben így teszünk, akkor nem kell tartanunk attól, hogy a cégek el tudnak kápráztatni minket a jól csengő álláshirdetéseikkel, melyekben ravasz módon a bruttó összeget tüntetik fel. Kétség sem férhet hozzá, hogy sokkal vonzóbb olyan munkalehetőségeket olvasni, ahol 3-assal kezdődik a havi fizetés, de ha az excelmester bruttó nettó jövedelem kalkulátorában átszámoljuk a munkáért felkínált összeget, akkor hamar leesik a tantusz, hogy a kézhez kapott pénz annál jóval kevesebb.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

pénz fizetés gázsi
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek