Starity

20 érdekes tény a ma 99 éves Fülöp hercegről

2020. június 10. 14:02   |   Szerző: Four

Edinburgh hercege, II. Erzsébet királynő férje tengerészként és pilótaként is megállta a helyét.

hirdetés

1. Habár ma már elég nehéz nem britként elképzelni II. Erzsébet férjét, Fülöp herceget, ő bizony Görögországban, Korfun született. Görög és dán királyi családok sarjaként látta meg a napvilágot, és görög katolikusként keresztelték meg.

2. Fülöp az első éveit száműzetésben töltötte a Törökország és Görögország között zajló háború miatt, amely a királyi családot is nehéz helyzetbe hozta. Még a herceg apját is letartóztatták, 1922-ben pedig a család Franciaországba utazott úgy, hogy a kisbaba Fülöpöt egy gyümölcsösládában csempészték át. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Phil Nichel (@philnichel) által megosztott bejegyzés,

 

3.1930 után elég keveset találkozott édesanyjával: skizofréniával diagnosztizálták az asszonyt, akit egy svájci gyógyintézetben helyeztek el. 

4. Habár Korfun született, meglehetősen kevés időt töltött Görögországban, és saját bevallása szerint inkább dán rokonságához érzi közel magát. 

5. Ez meglepő lehet a brit királyi család tagjától, de Fülöp herceg állítólag nincs túlságosan oda a teáért, sokkal jobban szereti a feketekávét.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A Handful Of Dust (@no_blesse_oblige) által megosztott bejegyzés,

 

6. Csak 21 éves volt, amikor a Királyi Haditengerészet főhadnagyává választották. 

7. Fülöp herceg és II. Erzsébet harmadunokatestvérek Viktória királynő ágán. (Hozzá kell tenni, hogy maga Viktória és férje, Albert herceg is unokatestvérek voltak.)

8. Erzsébet csak 13 éves volt, amikor beleszeretett az akkor 18 éves Fülöpbe. A herceg azonban apja kérésére nem jegyezte el Erzsébetet addig, amíg a trónörökösnő 21 éves nem lett. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Angela (@royals.in.black.and.white) által megosztott bejegyzés,

 

9. A királyi esküvőt a BBC radio közvetítette, és 200 millió ember hallgatta az adást világszerte. 

10. Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő frigye eddig a királyi család történetében a leghosszabb ideig tartó házasság. 

11. Fülöp herceg az írás terén is jeleskedik: számos könyvet írt a környvezetvédelemről, lovakról és madarakról. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚜️

 

 12. Ő az első a királyi családban, aki tud helikoptert vezetni, de 1952 óta repülőgép pilóta is, egészen pontosan 5150 órát töltött a levegőben.

13. Az írás mellett a festés is a hobbija: olajfestményeket készít, amelyekre a szakértők szerint erős színek, élénk ecsetvonások jellemzőek.

14. Az arisztokrata származás nem mindig jár együtt magas járandósággal: Fülöp hercegnek állítólag az esküvője előtt körülbelül 12 penny volt a számláján. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

F A B I A N Z U G (@fabianzug) által megosztott bejegyzés,

 

15. II. Erzsébet 30 óráig vajúdott, mire Károly herceg megszületett. Fülöp ezalatt fallabdázot a barátaival és úszkált a medencében. Épp megszárítkozott, amikor egy inas szólt neki, hogy apa lett.

16. Franciául becézi feleségét, "Mon petit chou"-nak szokta nevezni. 

17. II. Erzsébet apja nem igazán kedvelte Fülöpöt. Először is nem tudta előre, hogy fog reagálni a köznép arra, hogy egy görög herceghez adja a lányát. Ezenkívül nem tetszett neki Fülöp "pimasz tengerész viselkedése".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Erik William Thackrey (@erik_thackrey98) által megosztott bejegyzés,

 

18. Esküvői ajándékként Fülöp leszokott a dohányzásról a menyegzője reggelén.

19. A herceg édesanyja tiarájából készíttetett eljegyzési gyűrűt Erzsébetnek, a maradék kövekből pedig egy esküvői karkötőt csináltatott leendő feleségének.

20. Fülöp volt az, aki erősködött, hogy Károly herceg vegye feleségül Lady Diana Spencert. 1981-ben még levelet is írt fiának, hogy vagy kérje meg a kezét vagy szakítson vele. Végül fél év múlva Károly összeházasodott Dianával.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ties & Ties (@ties.andtiesofficial) által megosztott bejegyzés,

 

via Factinate

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek