Starity

3 szuperdiéta, amit a sztárok is követnek

2020. július 22. 11:11   |   Szerző: Starity

A hollywoodi sztárok folyamatosan a reflektorfényben vannak. Bulvárlapok elemezik minden apró lépésüket, megjelenésüket és alakjukat is. Nem csoda tehát, hogy a legforradalmibb módszereket hívják segítségül, ha felszalad rájuk pár kiló. A különböző filmszerepek igényelte drasztikus átváltozások pedig szintén nem engedik meg a lazsálást, rövid időn belül akár 10-20 kilót is kénytelen egy sztár leadni, gondoljunk csak Chris Hemsworth-re, Renée Zellwegerre vagy Christian Bale-re.

hirdetés
3 szuperdiéta, amit a sztárok is követnek

A hatékony edzéstervek és csodadiéták azonban nem maradnak rejtve a nagyközönség elöl sem. A sztáredzők és dietetikusok gyakran saját csatornáikon osztják meg az ismert klienseiknél működő módszereket. A cikkben három olyan szuperdiétát mutatunk be, amit a sztárok is követnek.

Paleo-diéta

Egy ősemberhez hasonlóan táplálkozni nem hangzik túl vonzónak, azonban kétségkívül működik. Legalábbis a paleolit táplálkozásra esküsző celebek szerint mindenképpen.

Channing Tatum, a Magic Mike sztárja, akit 2012-ben a világ legszexibb férfijának választottak, legutóbbi szerepében egy olimpiai birkózot alakít, a Foxcatcher című filmben. A hihetetlenül szálkás fizikumot, amit a filmben láthatunk Tatum a paleo-diétával érte el. 

De nem Tatum az egyetlen hollywoodi sztár, aki a húsokra és zöldségeket fókuszáló diétát preferálja. Matthew McConaughey a Dallas Buyers Club című filmjére készült a paleo-diétával, míg Kanye West turnéi előtt élt ezzel a táplálkozási módszerrel.

De mi is a paleo-diéta? Lényege, hogy olyan ételeket kellene fogyasztanunk, amelyek emésztésére alkalmassá tett bennünket az evolúció. A paleo sok zöldség, bizonyos zsírok (kókuszolaj, avokádó olaj), állati fehérjék, tengeri állatok, fermentált ételek, diófélék, és magvak fogyasztását javasolja. 

A paleo-diétának épp annyira lényeges eleme, hogy mit nem szabad enni, mint ahogy az, mit érdemes. A paleo-diétát követőknek érdemes kerülni a növényi olajokat (napraforgó, szója), gabonaféléket, hüvelyeseket, feldolgozott élelmiszereket és a cukrot. A paleo-diéta során az alkohol fogyasztása sem javasolt.

A paleo-diéta előnyei

Mi ennek a számtalan megkötésnek és szigorú szabálynak az eredménye? A diéta követői úgy hiszik, hogy a paleolit étkezés biológiailag ideális az emberek számára és segít csökkenteni a krónikus betegségek előfordulását, valamint az elhízást. Néhány kutatás szerint a paleo-diéta különösen hasznos a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek.

A paleo-diéta legnagyobb előnye azonban kétségkívül, hogy szinte mennyiségi megkötés nélkül lakmározhatunk az engedélyett ételekből, mégis nagy valószínűséggel fogunk kilókat ledobni.

Atkins-diéta

Kíváncsi vagy milyen diétával nyerte vissza Kim Kardashian szülése után bomba formáját? Kim 25 kilót dobott le 11 hónap alatt, eredményeit pedig akaratereje mellett az Atkins-diétának köszönheti. Az Atkins módszer azonban nem csak a Kardashian klán körében népszerű. Jennifer Aniston, Geri Halliwell és Robbie Williams is esküsznek a fehérje központú táplálkozásra.

Az étrend nem korlátozza a fehérjék (beleértve húsok, tojás, sajt) fogyasztását, ellenben keményen szabályozza a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek mennyiségét, mint például a tészta, kenyér vagy gyümölcsök.

Egyes feltételezések szerint az Atkins-diétát követők képesek felgyorsítani az anyagcseréjüket prtoeinben és zsírban gazdag ételek fogyasztásával és a szénhidrátok minimalizálásával.

A diéta azért is népszerű, mivel más mainstream étkezési programokkal ellentétben nem szabályozza a bevitt fehérje és zsír mennyiségét, sőt egyenesen javasolja a fehérjében és zsírban gazdag ételek fogyasztását. 

Ha ugyanis a zsír szintje elég magas százalékot ér el, szénhidrát bevitelünk pedig minimális, a szervezet átáll a ketózis állapotára, amikor csak zsírból nyer energiát. A ketogén diétáknak ez az alapja, amelyek szintén nagyon népszerűek, és még egészségre gyakorolt pozitív hatásukat is megfigyelték, pl.epilepsziás gyermekeknél. Több sztár ötvözi a paleot és a ketogént, így állítva össze a leghatékonyabb étrendet, amiben sok állati fehérje és zsiradék szerepel, viszont kevés növényi olaj.

Alkáli diéta

Az egykori Spice Girl, jelenleg divattervező és négy gyermek anyja, Victoria Beckham az alkáli diéta eredményének tulajdonítja bombasztikus formáját. Ugyancsak a lúgosító diétát követi Kirsten Dunst és Jared Leto is.

Az alkáli diéta megpróbálja a test pH szintjét 7.35 és 7.45 között tartani, miközben 80%-ban lúgosító ételek és 20% savas ételek fogyasztását javasolja. Az alkáli diéta egészségre gyakorolt hatásáról hevesen vitatkoznak a szakértők, azonban Victoria Beckham esetében a hatása látványos.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek