Starity

9 érdekesség Jane Fondáról

2020. augusztus 31. 11:11   |   Szerző: Four

A 83 éves stílusikon élete nem volt piskóta, itt egy-két érdekes részlet róla.

hirdetés

1. Az első szerepéért Tony-díjra jelölték

1960-ban Jane Fonda a There Was a Little Girl-ben debütált, és máris Tony-díjra jelölték. Még ugyanabban az évben szerepelt egy romantikus vígjátékban, a Tall Storyban is.

2. Több mint 17 millió fitness kazettát adott el

A 80-as években elképesztő nagy sikert aratott aerobik videóival: több mint 17 millió VHS kazettát adott el. Fonda 13 év alatt húsznál is több ilyen kazettát adott ki.

Embed from Getty Images

3. Egyszer már visszavonult a színészettől

A színésznő miután hozzáment a médiamogul Ted Turnerhez, 1992-ben úgy döntött, visszavonul. Egy évtizeddel később, mikor elvált a férfitól, szép lassan visszatért a karrierjéhez, egyik első ilyen filmje volt a Jennifer Lopezzel közös Anyád napja.

4. Mindig is szívügye volt a tüntetés

Fonda már az 1970-es években is  felhasználta hírességét annak érdekében, hogy fontosabb politikai és kulturális problémákra hívja fel a figyelmet. Napjainkban a klímaváltozás és a nők elleni erőszak kapcsán szokott felszólalni, és gyakran utcára is vonul, hogy többedmagával protestáljon. 

Embed from Getty Images

5. Meglepő rokonság

Jane édesapja a híres színész, Henry Fonda, édesanyja, Frances Ford Brokaw pedig távoli rokona Jane Seymournak, VIII. Henrik harmadik feleségének. A színésznőt róla nevezték el. 

6. Nehéz gyerekkora volt

A színésznő édesanyja 42 évesen öngyilkos lett, akkor a kis Jane csak 12 éves volt. Frances pszichiátriai kezelés alatt állt, amikor a kórházban egy pengével elvágta a torkát, mindez három hónappal azután történt, hogy Henry Fonda bejelentette, válni akar tőle.

Embed from Getty Images

7. Apjával együtt jelölték Oscar-díjra

Fonda Az aranytó című 1981-es filmben játszott együtt édesapjával, és ők lettek az első apa-lánya páros, akiket egyszerre jelöltek Oscar-díjra. Ironikus módon csakúgy, mint a filmben, az életben sem ápolt jó kapcsolatot a két sztár. Végül Henry megnyerte a díjat, ám Jane vette át helyette, mert akkor a férfi már nagyon beteg volt. 

8.  Háromszor házasodott

Az első férje Roger Vadim francia rendező volt, akivel 1965-től 1973-ig volt együtt. Majd válása évében hozzáment Tom Hayden aktivistához, 1990-ig tartott a frigyük. A harmadik férje a médiamogul Ted Turner volt, 1991-ben házasodtak össze, és 10 évig együtt maradtak. Az utolsó kapcsolata a lemezproducer Richard Perryvel volt, de annak 2017-ben vége lett.

Embed from Getty Images

9. Három gyereke van

1968-ban Roger Vadimtól született Vanessa nevű lánya, majd 1973-ban világra jött Haydentől Troy O'Donovan Garity nevű fia. Fond és Hayden örökbefogadott egy afrikai származású kislányt is, Mary Luana Williamst - bár a procedúra sosem vált hivatalossá.

via TheTalko

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek