Starity

Mikor milyet, avagy hogyan viseljünk egy kabátot stílusosan?

2020. szeptember 29. 09:09   |   

Egyre hűvösebbek az éjszakák, tombol az ősz, közeleg a tél, így érdemes átgondolni, milyen kabát lapul a szekrényben, hogy felkészülten várhassuk a hidegebb időszakot. Összeszedtük, melyek a jelenleg legmenőbb trendek és a leginkább praktikus modellek.

hirdetés

A kabát elsősorban funkcionális ruhadarab: a célja az, hogy ne fázzunk a viselése közben. Egy dzseki kiválasztásánál ezért leginkább azt kell figyelembe venni, hogy őszre vagy télre tervezünk-e vele, azaz hogy milyen hideg időben kell védelmet biztosítania. A funkcionalitás mellett persze a stílusosság, divatosság is fontos szempont, hiszen a kabátnak a ruházatunk legfelső rétegeként illeszkednie kell a teljes szettünkhöz. Szerencsére van miből válogatni.

Minden évszakra

A női dzsekiket fel tudjuk osztani kategóriákra: a Bolf kínálatában például a nadrágok és a pólók mellett a kabátokat is besorolták. Először azt kell kitalálni, hogy az átmeneti kabátok vagy a bőrdzsekik, a softshellek, a sportdzsekik vagy a téli kabátok között kezd el keresgélni az ember. Mivel a választék hatalmas, azt sem árt előre átgondolni, hogy milyen szín tetszene a legjobban. Tippünk: érdemes minden évszakra beszerezni legalább egy kabátot, ezzel ugyanis nagyobb szabadságunk lesz az öltözködésben.

„Átmeneti” megoldások

A softshell hatalmas divat, hiszen könnyed anyagból készül, eközben azonban szél- és vízálló. Egy felhőszakadásban persze nem nyújt teljes védelmet, ám a szemerkélő eső nem jut át rajta. Az anyagot több réteg összeragasztásával alkotják meg, ennek köszönhető kiváló hőszigetelő tulajdonságát. Az átmeneti kabátok ősszel és tavasszal a legnépszerűbbek, gyakran egy pulóvert is kiválthatnak, de azzal együtt is hordhatóak. Itt erősebben megjelenik a divat, többet törődhetnek a gyártók a stílussal, hiszen nem a nagy hideg ellen tervezik darabjaikat. Az átmeneti jelző ne tévesszen meg senkit: egy ilyen modell kifejezetten tartós, így évekre megoldást jelent.

Vagány darab a bőrdzseki

A bőrdzseki is átmeneti kabát, ami a hőszigetelési képességeit illeti, ám inkább tartozik egy stílusirányzathoz, életérzéshez. Télre nem az igazi, nagyon alá kell öltözni, a többi évszakban azonban kiváló kiegészítője lehet a nők ruhakollekciójának. Egy bőrkabát egyszerre vagány és időtálló választás, ezért jolly joker megoldásnak ott lapulhat bárki szekrényében. A bőr az igazi, de műbőrből is készítenek kiváló darabokat.

Télre csakis meleget

A téli dzseki a nevében hordozza, hogy a leghidegebb évszakra lett kifejlesztve. Hosszban, kialakításban többféle lehet, a parka például leér egészen a combközépig. A kapucni feltűnik a legtöbb dizájnon, ez a kiegészítő télen a leghasznosabb, ráadásul általában egy cipzárral levehető, így variációs lehetőségeket is hordoz magában. Téli kabátból választható sportosabb és elegánsabb, az anyagok és a színek mentén minden igényre találni megnyugtató megoldást. Érdemes azonban elsősorban a nagy hideg ellen készülni, azaz olyan darabot vásárolni, amely megfelelő védelmet nyújt a fagyos reggeleken – ha ez hiányzik, lehet bármilyen divatos a dzseki, nem szívesen bújunk majd bele.

Sportolásra fel!

A sportdzseki kiválasztása szintén inkább a tevékenységhez kötött, mint az adott évszakhoz. Fontos, hogy sportolás közben ne fázzunk, ez ugyanis káros a testünknek, az ízületeknek. A megfelelő védelmet hideg időben egy sportdzseki teszi teljessé, amelynél azonban nem elég, ha melegít, az is fontos, hogy megfelelően kövesse a mozgásunkat, így ne jelentsen gátló tényezőt a sportolás során. A sportdzseki választásakor érdemes nem csupán felpróbálni a kinézett darabot, de mozogni is benne, letesztelve ezzel, mennyire érezzük magunkon a jelenlétét. Ha semmilyen mozdulatban nem akadályoz a kinézett modell, megtaláltuk a tökéletes megoldást!

Van még egy tippünk!

Amennyiben a fent felsorolt típusok között nem találtunk megfelelőt, ne csüggedjünk: elképzelhető, hogy nem kabátra, hanem mellényre van szükségünk, ezért érdemes ebben a kategóriában is szétnézni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

divat ősz farmer
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek