Starity

A ketogén diéta alapjai

2020. október 26. 13:01   |   Szerző: Starity

A rettegett fogyókúrák helyét fokozatosan átveszik a kiegyensúlyozott étrendek, amik jellemzően olyan diéták, amelyek az egészséges életmódváltást támogatják. Ma már nem kell rettegni a koplalástól, hiszen fogyhatunk és erősödhetünk úgy is, ha pár szabály betartásával odafigyelünk étkezésünkre.

hirdetés
A ketogén diéta alapjai
Fotó: Nina Firsova / Shutterstock.com

A ketogén eljárás egy olyan módszer, amely során a szénhidrátot minimalizáljuk az étkezésben (napi 30 gramm a maximum), viszont minden mást – mértékkel és odafigyeléssel – bátran fogyaszhatunk, beleértve az egészséges zsírokat is. Ezt nevezik keto vagy fehérje diétának.

Felmerül a kérdés, mit lehet enni a fehérje diéta során? Szerencsére számtalan variáció áll a rendelkezésünkre, nézzük hát meg a lehetőségeket!

Húsfélék

A keto diéta során szerencsére bármilyen klasszikusan elérhető húst, vagy bacont is fogyaszthatunk. A hús kiválasztása esetén a legfontosabb szempont az, hogy tiszta helyről származzon, és ne tartalmazzon előre hozzáadott fűszereket vagy adalékokat, azaz az organikus forrásból származó húst vásároljuk meg. Bátran ehetünk halat, csirke-, sertés- vagy marhahúst. A vegetáriánusok pedig fogyaszthatnak tofut.

Növények és termések

A fehérje diéta során sok gyümölcs nagymértékű cukorforrást jelent, így sajnos nem lehet akármilyen gyümölcsöt fogyasztani. A kókusz és a bogyós gyümölcsök a barátaink lehetnek, mivel ezekben megtalálhatóak azok a nyomelemek, amik támogatják és erősítik a szervezetet, de nincsenek tele felesleges fruktózzal és glükózzal. A szezonális gyümölcsöket érdemes mértékkel fogyasztani. A sárgabarack például nyáron jó forrás lehet . Az avokádó pedig tele van olyan zsírsavakkal, amik hozzájárulnak a keto diéta által indított folyamatokhoz. Továbbá a magvak kiváló fehérje források, csipegessünk a diófélékből, vagy nassoljunk bátran pisztáciát. Az ezekből sajtolt növényi olajok is nyugodtan fogyaszthatóak.

Zöldségek terén kicsit letisztultabb a helyzet. A legfontosabb, hogy a zöldség ne tartalmazzon keményítőt, így a gyökérgumókat, mint például a burgonyát, el kell kerülni. A leveles zöldségek, a hagyma, a paprika és a paradicsom mind alkalmasak a keto étrendbe.

Tejtermékek

Mivel a tejtermékek fehérjében a leggazdagabbak, bátran ehetjük őket, legyen az kecskesajt vagy mozzarella, esetleg görög joghurt vagy tejföl. Ha szeretnénk más formában fehérjékhez jutni, fogyaszthatunk fehérjeporokat is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek