Starity

20 érdekesség Lady Diana ikonikus esküvői ruhájáról

2020. december 01. 17:05   |   Szerző: Four

A tragikus balesetben elhunyt Diana menyasszonyi ruhája óriási divatot teremtett.

hirdetés

1. A ruha tervezői az Emanuel házaspár, egy fiatal és akkor még viszonylag ismeretlen designer pár volt, egy apró üzletük volt Londonban.

2. Diana személyesen választotta ki őket, mert tetszett neki egy blúz, amelyet ők terveztek az első hivatalos királyi portréjának alkalmából.

Embed from Getty Images

3. A leendő hercegné hozzáállásától már akkor meglepődtek Emanuelék: Diana telefonon kereste fel őket, és óvatosan megkérdezte, megtisztelnék-e őt azzal, hogy megtervezik menyasszonyi ruháját.

4. Lady Di úgy szeretett volna kinézni, mint egy "igazi mesebeli hercegnő" a tervezők elmondása szerint, és a ruha megalkotásában is tevékenyen részt vett. 

Nem volt semmi pompa, semmi nagy hűhó. Sokat ültünk együtt a szőnyegen, beszélgettünk, utánanéztünk a királyi menyasszonyoknak.

- mondta David Emanuel Dianáról.

Embed from Getty Images

5. Csaknem 8 méteres volt a ruha uszálya, a fátyol pedig ennél is hosszabb.

6. Csak brit alapanyagokból készítették a menyasszonyi ruhát: a selyem, amelyet felhasználtak, Anglia utolsó selyemfarmján készült, a csipke pedig egy antik nottinghami csipkegyárban. (Ebben a gyárban készült egyébként később Katalin hercegné esküvői ruhájának anyaga.)

7.Többtízezer flittert és gyöngyöt varrtak a ruhára, amelyhez egy kézzel készített esernyő is tartozott - a rossz időre tekintettel.

Embed from Getty Images

8. A cipőket Clive Shilton és Julie Smith készítette, de ők nem láthatták magát a ruhát, csakis az anyagokat, amelyből készült. A cipőtalpakra arannyal a C és D betűket vésték.

9. Diana is betartotta a menyasszonyok tradicionális szabályát: a régi nála az antik csipkemíder volt, amely eredetileg Erzsébert királynő nagymamájáé volt. Az új: maga az esküvői ruha, a kölcsönvett pedig a Spencerek családi tiarája volt. A "kis kék" egy apró masni volt, amelyet a tervezők a ruha derekára varrtak.

Embed from Getty Images

9. Emellett, hogy szerencsés legyen a nagy nap, Emanuelék egy parányi, 18 karátos aranyból készült patkót is ráapplikáltak a ruhára.

10. Komoly óvintézkedéseket kellett tenni, hogy ne derüljön ki az esküvő előtt a ruha designja: ennek érdekében a tervezők "hamis" ruhaanyagokat dobtak a szemétbe, hogy félrevezessék a riportereket, akik rendszeresen végigtúrták a divatház kukáit.

Embed from Getty Images

11. Diana "Deborah" álnéven foglalt magának időpontot, amikor ruhapróbára ment.

12. Egy óriási páncélszekrényben őrizték a készülő ruhát, amelyet esténként 2 biztonsági őr óvott. 

13. Egy londoni pletykalap 65 ezer dollárt ajánlott fel Emanuelék egyik munkatársának, hogy adja ki nekik a ruhaterveket - de nem sikerült lefizetni az illetőt.

Embed from Getty Images

14. Az esküvővel járó stressz és a bulimia, amelytől akkoriban Diana szenvedett, komoly hatással volt az alakjára. A februári ruhapróba és az utolsó, júliusi próba közt eltelt időben 12 cm-t kellett bevenni a ruhából.

15. Az esküvő napján még sikerült "behajtogatni" Diana ruháját a hintóba - de mivel édesapja elég termetes ember volt, még kevesebb hely állt csak a hatalmas ruha rendelkezésére. Mikor Diana kilépett a katedrális előtt, a tervezők majd' elájultak, annyira összegyűrődött az uszály.

Embed from Getty Images

16. A királyi család szigorú szabályai szerint a ruha részleteiről csakis azután tudhatott a sajtó, hogy a Diana az esküvő napján kilépett a hintóból. Így aztán minden riporter kapott aznap reggel egy borítékot az információkkal - de csak 10 óra 55 perckor nyithatták ki.

17. Az esküvő után a ruhát kiállították a Kensington Palotában, majd 1993-ban elvitték kitisztíttatni - és sosem vitték vissza.

Embed from Getty Images

18. 1998-ban, a hercegné halála után testvére, Charles múzeumot nyitott Diana emléktárgyaiból, a kiállítás középpontjában pedig az ikonikus ruha állt. 2014-ig időszakos kiállításként működött, amelyet szerte a világban meg lehetett tekinteni.

19. 2014-ben azért maradt abba a kiállítás, mert Diana rendelkezései szerint amikor Harry betölti a harmincat, minden ingósága a fiai tulajdonába kerül. Így aztán a több mint 150 személyes tárgy mind visszakerült a két testvérhez.

20. Jelenleg nem nyilvános, hol tartják Lady Diana esküvői ruháját.

Embed from Getty Images

via BuzzFeed

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek