Starity

Nyűg vagy áldás? Az apró, személyes ajándékok titka

2020. december 20. 22:10   |   Szerző: Starity

Nyakunkon a karácsony, és ha nem voltunk elég előrelátóak (tegye föl a kezét, aki idén tényleg beváltotta előző évi fogadkozásait, hogy biz’ isten legkésőbb iskolakezdéskor nekiáll a karácsonyi ajándékok beszerzésének… na, ugye), szóval ha jól sejtem, a többségünknek most már javában főhet a feje, hogy kinek mi kerüljön a karácsonyfa alá.

hirdetés
Nyűg vagy áldás? Az apró, személyes ajándékok titka

Sokszor a nagyobb ajándékokkal kevésbé vagyunk gondban, mint az apróságokkal, mert a forró levegős fritőz, a profi hajegyenesítő vagy a nagy Marvel képregénysorozat legújabb darabjai iránti olthatatlan vágyát, jól megfejthető virágnyelven (vagy éppen teljesen direkt módon) már rég tudomásunkra hozta a párunk vagy gyermekünk. Igen ám, de ezek mellé a részben „rendelésre” kapott ajándékok mellé mindenképpen kívánkozik valami személyes apróság, amiben meghitt módon kifejezhetjük a „tőlem neked” intimitását.

És hát ott vannak még a barátok, közvetlen kollégák, akik felé jó eséllyel csak egy ilyen úgymond jelképes ajándékkal fejezzük ki, hogy fontosak nekünk, és szeretettel gondolunk rájuk. Utóbbit kivéve talán olyankor, amikor kínunkban már végigloholtuk a legkülönbözőbb ajándékboltok, lakberendezési áruházak, keleti üzletek, designer- és kézművesboltok tömegét, órákig böngésztük a netet, a „csak egy egyszerű kis apróság” jegyében – nos, ilyenkor esetleg néhány keresetlen, a szeretet ünnepéhez meglehetősen méltatlan gondolat is átfut az agyunkon...

Feliratos, fényképes – a kreatív változat

Sajnos már egyre inkább közhelyes tucatterméknek számítanak a személyes felirattal, névvel gravírozható vagy fotóval ellátható tárgyak – ha lehet, feledkezzünk el a gravírozott kulcstartóról vagy névfeliratos bögréről, pólóról: ezek igazából csak a személyesség látszatát imitálják, és legfeljebb annyi valódi személyesség és kreativitás van bennük, mint egy üres fotóalbumban.

Némi kis energiabefektetéssel azonban megtalálhatjuk ennek a műfajnak is a valóban ötletes és személyes verzióját: összeállíthatunk például egy lapozható naptárat, amelyben minden héthez egy kedves családi fotót választunk illusztrációként, egy szép személyes gondolattal vagy emlékkel is megspékelve azt. Még személyre szólóbb ajándék, ha a családfát készítjük vagy készíttetjük el szerettünk számára, és ha módunkban áll, ezt is díszíthetjük régi családi fotókkal. Kis újságot vagy könyvecskét is csináltathatunk fiktív vagy valós történetekkel és képekkel megtöltve, gyermekünknek vagy a nagyszülőknek pedig a rajzaiból köttethetünk albumot.

A közös emlék, ami összeköt

Igazán személyes lesz a meglepetésünk, ha olyan tárgyakat varázsolunk ajándékká, amelyekhez az illetőt személyes emlékek kötik, vagy még jobb, ha ezek a kettőnk közös emléktárgyai, például kavicsok és csigák a közös nyaralásról. Ezekből készít(tet)hetünk medált vagy nyakláncot, s máris egy olyan személyes tárgy kerül szerettünk kezébe, amely a kettőnk közti szálat erősíti, és közös élményeinkre emlékezteti.

Szintén ezt az összetartozást erősíti, ha egy-egy egyforma apróságot vásárolunk kettőnk számára, melyet aztán mindketten viselhetünk az összetartozás jeleként, például egy-egy kedves kis egyszerű karkötőt, melyet viselhetünk a nap szinte minden percében, így egy kicsit együtt lehetünk azzal, akivel fontosak vagyunk egymás számára. 

A saját kezűleg készített ajándék varázsa

Az egyik legszemélyesebb ajándék, ha mi magunk készítünk valami apróságot: egy ajándéknak nem az ára adja meg az értékét, sokkal inkább a kigondolására fordított energia és mindaz a személyes figyelem és szeretet, amit készítése során beleteszünk. Annál jobban ki sem fejezhetnénk a másik fontosságát, hogy az időnket és a kreativitásunkat szenteljük neki egy személyesen elkészített ajándékkal. Ezeknek csakis a képzeletünk szabhat határt.

A már említett, nyaralásból hozott kavicsokat beletehetjük például egy vízzel teli szép üvegbe, ami kiemeli gyönyörű színeiket, vagy ragaszthatunk belőlük látványos kavicsképet; még különlegesebb alkotás születhet belőlük, ha szép színes mintát (például mandalát vagy jópofa figurát) rajzolunk vagy festünk rájuk.

Ha van kedvünk és időnk, egy személyes társasjáték elkészítésével igazán lenyűgöző egyedi ajándékot alkothatunk, ami garantáltan bárkit levesz a lábáról. Ezzel nincs más dolgunk, mint megrajzolni (vagy színespapírból kivágni és felragasztani) egy pályát a kartontáblára, melyen az állomásokat a közös élményeinkből válogatva alkotjuk meg, és a szerettünk mindennapi életéből kreált izgalmas vagy humoros feladatkártyákkal is megtoldhatjuk a játék varázsát.

Szintén jópofa és kreatív ajándék lehet egy személyre szóló „kuponfüzet”, amibe nálunk „beváltható szolgáltatásokat” írhatunk-rajzolhatunk párunknak vagy gyermekünknek: reggeli kávé az ágyba, hátmasszírozás, közös kártyacsata, összes házimunka átvállalása egy napra stb.

De az alkotásra jó terepet kínálnak a kulináris témák is: készíthetünk szépen díszített mézeskalács vagy habcsók csomagot díszdobozban, különleges lekvárokat (például zöldparadicsom, csokis füge) vagy izgalmas fűszerezésű csatnikat, de nagyon mutatós és egyúttal finom is a gyömbérrel-mézzel-dióval töltött üvegcse vagy éppen az érlelt mézes pálinka.

A csomagolásba is csempésszünk valami pluszt!

Feltétlenül érdemes a csomagolásnak is kitüntetett figyelmet szentelni: az ízléses és kreatív csomagolástól nemcsak mutatósabb lesz az ajándékunk, de szintén kifejezzük vele figyelmes gondoskodásunkat. Egy dupla csavarral még izgalmat is csempészhetünk a dologba: például matrjoskaszerűen elrejthetjük az apró ajándékot egyre kisebbedő dobozok sorában, vagy fellógathatjuk a karácsonyfára a díszek közé, hogy úgy kelljen megkeresni.

Az ehető ajándékokat feltétlenül tegyük mutatós üvegbe, és ha ezenkívül stílszerű (saját gyártású) címkét vagy ajándékkártyát is teszünk rá egy szép szalaggal, kellően látványos és különleges lesz ahhoz, hogy külön csomagolásra már nem is lesz szükség.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek