Starity

Ártalmas a Rammstein?

2010. május 09. 20:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német Rammstein együttes a Neue Deutsche Härte irányzat egyik legismertebb képviselője. Nevüket egy légikatasztrófa helyszínéről, Ramstein-Miesenbach városról kapták, ahol egy légibemutatón 70 ember halt meg a közéjük zuhanó három repülőgép darabjai miatt, amelyek a levegőben ütköztek össze.

hirdetés
Ártalmas a Rammstein?

Az ipari metált játszó bandáról sokan gondolják úgy, hogy ártalmasak a fiatalok gondolkodására. Igaz, hogy dalaikban többnyire negatív témákat dolgoznak fel és Lindemann szövegeit könnyen félre lehet értelmezni, de senkit nem buzdítanak semmilyen erőszakos cselekedetre sem.

Ennek ellenére Fehéroroszországban az állam ellenségévé nyilvánították a Rammsteint, mert a társadalmi tanács úgy gondolja, hogy „ártalmasak az állam rendjére”. Ezt a március 7-i, Minszkbe tervezett fellépés előtt jelentették be. „A Rammstein számai az erőszak, a mazochizmus, a homoszexualitás és más perverzitások hirdetői, amelyek szembe mennek a fehérorosz érdekekkel” - nyilatkozták. Szerintük a koncertet sem kellett volna engedélyezni. Az erkölcsbizottság vezetője azt mondta „Ha az együttes fel akar lépni, előtte jóvá kell hagyatniuk a programot, hogy megakadályozzuk a szélsőségességet” és úgy gondolja, hogy nem szabad a koncerthelyszín „méltóságát” bemocskolni.

Ezek a félelmek talán onnan erednek, hogy néhány halálos áldozatokat követelő bűntény közvetett módon összefonódik a Rammstein nevével. 1999-ben a Columbine középiskolában 15 diákot öltek meg. A két elkövető, Eric Harris és Dylan Klebold nagy Rammstein rajongók voltak. 2004-ben a beszláni iskolai túszdráma terroristái, akik 186 gyermek életét oltották ki, szintén Rammsteint hallgattak akciójuk során. 2007 novemberében Finnországban a 18 éves Pekka-Eric Auvinen a Rammstein dalaival „feltüzelve” 8 diáktársát lőtte le. Ezen felbuzdulva honfitársa, a 22 éves Matti Juhani Saari tavaly 10 diákot lőtt agyon és házilag készített Molotov-koktélokkal összeégette őket.

Ennek ellenére a Rammstein úgy gondolja, hogy ők egyáltalán nem erőszakosak. Richard Z. Kruspe, a Rammstein szólógitárosa, 2010. március 16-i Budapesti koncertjük előtt úgy nyilatkozott a Fókusznak: „Nem gondolom, hogy túl agresszívek lennénk. Szerintem alapból a rockzene, illetve az előadásmódja megkövetel egy bizonyos „agressziót”. De igaz, hogy a rock történetében mindig voltak olyan csapatok, akik ezzel a stílussal provokálni akartak.”.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek