Starity

Lehet, hogy a Twilight csak egy másolat?

2010. november 16. 09:09   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Most lehull a lepel erről a titokról. Vajon Stephenie Meyer csak mások ötleteiből keresett sok-sok pénzt? No, de hogy a Twilight sorozat másolat-e? Azt olvasóinkra bízzuk.

hirdetés
Lehet, hogy a Twilight csak egy másolat?

Sokan kérdőjelezték meg Miss Meyert, hogy a történet tényleg az ő fejéből pattant-e ki. Mindenki ismeri azt a pár mondatot, amiben az írónő kifejtette, hogy a Twilight világát valójában megálmodta, s utána vetette papírra ezt a fantasztikus történetet. Azonban nem kell megelégedni azzal, amit a média töm a közönség fejébe! Aki igazán kedveli a vámpírok világát, az rájöhetett arra, hogy Meyer világa messze különbözik az igazi vérszívók világától. Bőven elég a kezünkbe venni Charlaine Harris első könyvét, amely az Inni és élni hagyni címet kapta. (Angolul: Dead Until Dark). Harris 2001-ben adta ki eme könyvét, tehát csupán négy évvel ezelőtt, mint Meyer a Twilightot, ami 2005-ben debütált az Amerikai Egyesült Államokban. Ámde, hogy lehet, hogy szemet szúró hasonlóságokat lehet felfedezni? A mérlegelést és a döntést az olvasóra bízzuk!

1. Harris könyvének főhőse, Sookie Stackhouse egy átlagos fiatal lány, aki a Merlott’s nevezetű étteremben pincérkedik. Csinos, fiatal, ám a legnagyobb hibája az, hogy a lány képes olvasni mások gondolatában. Nos, ugyanez a séma a Twilightban is. Edward Cullen a gondolatolvasás képességével van felruházva. Vajon ez csupán a véletlen műve, hogy Meyer regényében a vámpír a gondolatolvasó, míg Harris művében a halandó?

2. Mind a két könyvben fennáll az a kérdés, hogy a legjobb barátjukat, vagy a szerelmüket válasszák a főszereplők. Sookie szerelme Bill Compton, aki mint tudjuk, egy vonzó, de annál csábosabb vámpír. Legjobb barátja egy alakváltó, Sam Merlott, aki szintén teljes szívéből szerelmes Sookie-ba. Ugyanez a dilemma áll fent a Twilightban is. Bella szerelmes Edwardba, aki vámpír, de ott van mellette Jacob. Az imént említett szereplő nemcsak alakot tud váltani, hanem szintén szerelmes Bellába. Hogy is van ez? Mind a kettőben ugyanaz a szerelmi háromszög áll fent?

3. Újabban elég csak az uralkodó dinasztiákat felhozni. Harris könyvében minden egyes körzetnek úgynevezett seriffje van, aki az adott királynőnek jelent. Tehát ebben a vámpírvilágban is királyság van. Az uralkodó család ugyanúgy feltűnik Meyernél, hiszen a Volturi uralkodik minden vámpír felett. Ez is csak a véletlen műve lehet?

4. Vegyük csak szemre Sookie-t és Bellát. Sookie nagymamáját egy sorozatgyilkos öli meg. Így Sookie teljesen magára marad. Egyetlen egy bátyja van, aki a legrosszabbkor magára hagyta. Na, de nézzük meg Bella esetét, aki úgy dönt, hogy hátrahagyja az egész életét csak azért, hogy vámpír lehessen. Sookie és Bella közös vonása az, hogy mind a ketten a saját útjukat járják, akár akaratlanul, akár nem.

5. Észrevehető, hogy mind a két regényben feltűnnek a vámpírok mellett a vérfarkasok is? Ez lehet véletlen? A Twilightban Jacob egy falkához tartozik, akik akármikor át tudnak változni emberré, valamint a vámpírok esküdt ellenségei. Az Inni és élni hagyni című könyvben ugyanezeket a momentumokat lehet felfedezni. A vérfarkasok és a vámpírok ellenségek, és akármikor át tudják magukat változtatni. Pedig a hiedelem szerint a vérfarkasok teliholdkor változnak át és tombolnak úgy, mint egy vadállat.

6. Végezetül pedig apróbb párhuzamok is megfigyelhetők a két regény között. Mind a kettőben vannak jó és gonosz vámpírok. Ráadásul a két főhősnőre a gonosz vámpírok fenik a fogukat. Sookie esetében Eric, míg Bellára Victoria vadászik. A jó oldalon álló vámpírokat Meyernél a Cullen család jelképezi, míg Harris regényében Bill Compton. Feltennénk a kérdést, hogy lehet az, hogy mind a két regényben a vámpírok erősek és gyorsak?

Ezek csupán észrevételek és párhuzamok a két regény között. Vajon Meyer világa egy teljes másolat? Honnan lehet ezt tudni? Sehonnan. Ez azt az olvasó döntésére bízzuk. Vajon Meyer tényleg kulcsfontosságú cselekményeket másolt le más regényekből, vagy mindez csak a véletlen műve? Akármi is az igazság, Harris regényében és a Twilightban szemet szúró hasonlóságokat lehet felfedezni. Habár Harris regénye inkább erotikus történet, amely meg van spékelve egy fantasztikus szerelmi szállal. Míg a Twilight egy tinikori szerelmet mutat be egy halandó és egy vámpír között.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek