Starity

Ezért népszerű még mindig az Alkonyat

2021. február 07. 19:07   |   Szerző: Glamster

Annyian utálják, amennyien szeretik. Mégis, idővel csillapodtak a kedélyek, és sokakban csak a jó érzések maradtak meg.

hirdetés

Az Alkonyat által ismét népszerű lett a vámpír-halandó románc 2009-ben, és ez a kultusz egészen 2014-ig ki is tartott. Pár év visszavonulás után, a Midnight Sun megjelenésével együtt, 2020-ban visszatértek az Alkonyat-rajongók, olyannyira, hogy még a közösségi média oldala is feltámadt a hamvaiból.

Facebookon és Instagramon több fan csoport is úgy nőtt ki, mint a gomba. Itt leginkább vicces mémeket és véleményeket osztanak meg a ma már 20-as éveiket taposó rajongók.

Nézzük, miért lehet még 2021-ben is népszerű Edward és Bella kicsit esetlen szerelme.

A betétdalok idejük előtt jártak

Bármit lehet mondani az Alkonyatról, de azt el kell ismerni, hogy betegesen jó a zenéje. Sőt, korát meghaladta. A rendezőknek, különösen Catherine Hardwicke-nek sikerült olyan felvételeket találnia, amik 12 évvel a megjelenésük után sem tűnnek elcsépeltnek, vagy túljátszottnak. Robert Pattinson Let Me Sign-ja groteszk és furcsa választás volt a megmentős jelenet alá, de Catherine bevállalta, igazi indie hangulatot teremtve. A rendező később elmondta, nem egy kört kellett megfutnia, hogy a víziója valóság lehessen.

Baseball jelenet és Muse? Az Újholdban a Possibility? Libabőr.

Remekül megválasztották a színészeket

Régebben kritizálták Kristen Stewart színészi játékát, ám visszanézve, tökéletes volt a szerepre és teljesen felvette Bella karakterét. A színésznő egyébként elismerte, hogy hatalmas rajongója volt a könyveknek, és talán ő szerette a legjobban Stephenie Meyer munkásságát.

Eredeti ötlet

A vámpír-halandó románc bár mindig is közkedvelt téma volt, Stephenie Meyernek sikerült valami egyedit alkotnia. Tulajdonképpen a vámpíroknak nem volt meg a tradicionális szerepük, egy igazán más fajként ismerhettük meg őket, ami sokaknak, akik morbid vagy éppen klasszikusabb reprezentációt vártak, csalódás volt.

Az Alkonyat után rengeteg hasonló könyv jelent meg fantázia témában, de azokról mindenki tudta, hogy mi áll a háttérben.

Igazi csajos kikapcsolódás

Az Alkonyat legfőképpen a női nemnek íródott, és ez sosem volt kérdés. Női írónő, női rendező (legalábbis az első filmben), és női, kicsit eltúlzott, kicsit elromantizált perspektíva. 2009-ben? Talán gáz volt. 2021-ben? Szégyentelen kikapcsolódás egy jó bor mellett.

Nem nézte le a közönségét

A tinilányok és a tinilányok által kedvelt filmek / zenészek sokszor jobban kritizáltak a kelleténél. Ez egy olyan stigma, ami évek óta felfedezhető a popkultúrában. Foci meccs, izzadt rajongók és üvöltöző férfiak? Menő! One Direction koncert ájuldozó tinilányokkal? Szégyenteljesen. Holott nem sok különbség van a két jelenség között.

Nos, az Alkonyat felvállalta, hogy tinédzsereknek íródott és készült, méghozzá lányoknak. Ezzel pedig olyan jelenséget generáltak, amelyek Robert Pattinsont a negyedik valaha legnépszerűbb és legguglizottabb színészévé tették még kilenc évvel később is.

Szégyentelenül eltúlzott és a szerelmet helyezi fókuszba

Néha komoly témákat boncolgat, ám leginkább az élet egy apróbb, de annál örömtelibb részéről, méghozzá az első szerelemről szól. A film látványosan nem veszi magát komolyan, és ez leginkább Michael Sheen és Jamie Campbell Bower játékában mutatkozott be. A két fantasztikus színész csak úgy lubickolt karakterében: egészen biztosan heccnek vették fel a forgatást és olyan eltúlzó színészi játékot hoztak, ami megdöbbentően fantasztikusan sült el.

Szerethető mellékszereplők és karakterek

Az Alkonyat világát igazán különlegessé tették a mellékszereplők, akiknek a sztorija sokszor érdekesebb volt, mint maga Edward és Bella küzdelme. Alice Cullen a mai napig az egyik legszeretettebb karakter, ám ez elmondható a teljes Cullen-családról. A Hajnalhasadásban pedig további izgalmas háttérsztorikat ismerhettünk meg.

Diverz és képernyőidőt ad az indiánoknak

2021-ben nagyon fontos, hogy mennyire színes egy franchise világa. Minél több benne a reprezentáció, annál jobb. Nos, az Alkonyatban jó pár kultúra megfordul, és az is tény, hogy a valaha megélt legtöbb képernyőidőt adta az indiánoknak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek