Starity

Mire jó a supinált gyerekcipő?

2021. február 18. 07:07   |   Szerző: Starity

Ebből a bejegyzésből megtudhatjuk, mikor indokolt gyermekünknek a supinált cipő használata. Nem csupán a lelki és szellemi fejlődésük szem előtt tartása fontos, hanem a testi is. Ezt nekünk, szülőknek kell kézben tartanunk és a megfelelő orvosi vélemény alapján döntenünk a megfelelő cipő használatáról.

hirdetés
Mire jó a supinált gyerekcipő?

Ha nem hallottunk még a supinált cipőkről, lehetséges, hogy nálunk nem áll fenn az ok, ami a supinált cipőt indokolja. Ha mégis, ez a bejegyzés nagyon hasznos lesz számunkra.

Milyen lábdeformitásokra javasolják a supinált cipőt?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mi is a supinált cipő. A bokánál emelt talprésszel rendelkező lábbeliket nevezzünk supinált cipőnek, szandálnak. A lábat tartó izmokat megfelelő állásra készteti, kifelé dönti a befelé dőlő bokát. Ezenfelül a lábfej és a talp izmait mozgásban tartja, ami jó hatással van a fejlődésben lévő lábakra. A supinált cipőt főként lúdtalpra és bokasüllyedésre szokták ajánlani. 

A lúdtalp a harántboltozat ívének süllyedését, kiegyenesedését jelenti. A lábfej harántboltozatból és hosszanti boltozatból áll. A lúdtalpnak két fajtája van: a rigid és a flexibilis lúdtalp. A flexibilis lúdtalpat könnyebb kezelni, de ha nem figyelünk oda rá, rigiddé válhat, ami megnehezítheti a járást.

hirdetés

A másik ok, ami miatt az ortopéd orvosok javasolni szokták a supinált cipőt, az a bokasüllyedés. Akkor beszélünk bokasüllyedésről, amikor a sarokcsont kifelé vagy befelé dől. Ez abban nyilvánul meg, hogy a gyerek vagy csak a belső vagy csak a külső lábélén jár, nem használja az egész talpát, nincs meg a gördülő mozgás. A bokasüllyedés és a lúdtalp együtt is jelentkezhet és több más deformitás okozói is lehetnek. 

Ilyen deformitás például az O-láb. Ha összezárt lábbal a bokák igen, de a térdek nem érnek össze, akkor beszélünk O-lábról. Ennek a fordítottja az X-láb, mikor arra kérjük a gyereket, zárja össze a lábát, itt a térdek összeérnek, a bokák viszont nem. Mindkettő elváltozás oka lehet a lúdtalp vagy a bokasüllyedés. A kezelés alapja, hogy a boka és a lábfej megfelelő pozícióba kerüljön. 

Ismert deformitás még a kalapácsujj. Tévesen gondoljuk, hogy ez az elváltozás csak felnőtteknél jelentkezik. Egy kezeletlen lúdtalp az apró lábakon is előidézheti ezt a kellemetlen állapotot. Kalapácsujjnak hívjuk, ha a lábujj alsó és középső ujjpercénél meghajlik.

Fontos, hogy ezeket a deformitásokat a járni tanuló gyerekeknél még természetesnek tekinthetjük. Ha két éves kora után még tapasztalunk eltéréseket, érdemes orvoshoz fordulni. Három éves kor alatt ritkán ajánlanak supinált cipőt.

Mielőtt döntünk róla, hogy hordja-e gyermekünk, mindenképp konzultáljunk orvossal. Enélkül nem javasolják, mert lehet, hogy nincs is rá szükség, vagy az is előfordulhat, hogy más okok állnak a háttérben, amire nem jó a supinált cipő. Megelőzésre ritkán ajánlják. Ilyen lehet például a gyengébb izomzat vagy a genetikai hajlam.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek