Starity

Mit érdemes tudni a ketogén diétáról?

2021. február 23. 10:10   |   Szerző: Starity

Azt fontolgatod, hogy kipróbálod a ketogén diétát? Akkor mindenképpen olvass tovább és ismerkedj meg az alacsony szénhidrátbevitelen és magas zsírbevitelen alapuló étrend szabályaival. Ne feledd, hogy ez a diéta is csak akkor működik, ha jól csinálod!

hirdetés

A ketogén diéta alapja az alacsony szénhidrátbevitel és a nagyon magas zsírbevitel. Ennek az étrendnek a következtében a szervezet arra kényszerül, hogy a szükséges energiát a zsírok felhasználásából fedezze. A ketogén diétát tartva a szervezet idővel átáll a ketózisra. Ez azt jelenti, hogy a glükóz helyett a vérben megjelenő ketontesteket tekinti elsődleges energiaforrásnak.

Mi az ideális napi energiabevitel ketogén diéta esetén?

A szervezet megfelelő működése érdekében a ketogén diéta alatt az alacsony szénhidrátbevitel és a nagyon magas zsírbevitel mellett fontos az optimális fehérjefogyasztás. Az ideális napi energiabevitel: 75 százalék zsír, 5-10 százalék szénhidrát és 15-20 százalék fehérje.

Elméletben egyszerűnek tűnik a ketogén diétára való átállás, azonban a valóságban jelentkezhet néhány kellemetlen tünet. Például fokozódó éhségérzet, lelassult bélműködés, székrekedés, illetve csökkent koncentrációs képesség.

Fokozatosan érdemes hozzászoktatni a szervezetet a ketogén diétához

A ketogén diéta során kerülni kell a finomított cukrot, a szénhidrátot és a magas keményítőtartalmú köreteket. A fokozatosság ennél a diétánál is elengedhetetlen. A szervezet hozzászoktatása minimum egy héten át tartson. A finomított cukor elhagyásával érdemes kezdeni. Amennyiben már néhány napon át sikerült elhagyni a finomított cukrot, következhet a magas szénhidráttartalmú ételek elhagyása. Ide sorolható többek között a rizs, a pékáru és a tészta.

A harmadik lépés az étkezések helyettesítése. Ez azt jelenti, hogy először egy étkezést, másnap két étkezést kell helyettesíteni és így tovább. Mindemellett rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás, mely hozzájárul a szénhidrátok utáni vágy csökkentéséhez. Milyen élelmiszerek fogyaszthatóak a ketogén diéta alatt? A BioPowerShop minőségi termékkínálata segít neked ebben.

Milyen előnyei vannak a ketogén diétának?

Segítségével megszüntethető a vércukorszint és a hangulat ingadozása. Továbbá növelhető a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, mivel a ketontestek folyamatosan energiát biztosítanak. Milyen étrend-kiegészítőket érdemes fogyasztani a ketogén diéta során? Az új étrend beiktatása elején székrekedés jelentkezhet, emiatt érdemes rosttablettát szedni, mely segíti a normál bélműködést.

Továbbá érdemes Omega-3 lágyzselatin kapszulát is szedni, mely tökéletes kiegészítője a ketogén diétának. Mindemellett pedig javasolt a vitaminok és az ásványi anyagok pótlása, mely a legegyszerűbben multivitamin készítmény szedésével érhető el.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek