Starity

A lakatok fajtái

2021. február 23. 09:09   |   Szerző: Starity

A lakatok nyújtotta biztonság és a velük elérhető hatékonyság közé nem tehetünk egyenlőségjelet. A lakat hatékonysága egyedül a lakat sajátja, ezzel szemben az általa elérhető biztonság több tényező függvénye. Ilyenek lehetnek például a lánc és a lakatpánt minősége. Ha ezek gyenge minőségűek, úgy hiába a drága és biztonságos lakat, mert a pántot fogják lefeszíteni, illetve a láncot fogják eltépni.

hirdetés

Éppen ezért mindig vedd figyelembe az adott körülményeket, s lyukas kerítést ne zárj erős lakattal, mert csak a lakat marad végül a helyén. Minden lakatfajta nyújt olyan előnyt, amiért bizonyos helyzetekben érdemes azt választanod. Segítünk eligazodni a hatalmas választékban!

Használat szerinti felosztás

Felhasználása szerint beszélhetünk beltéri, valamint kültéri, úgynevezett rozsdamentes lakatokról. Az utóbbiak ugyanazokat tudják, mint beltéri társaik, ugyanakkor az alapanyagot messzire elkerüli a rozsda, valamint gyakran több helyen is megfigyelhetünk rajtuk műanyag zárósapkákat, amelyek távol tartják a nedvességet a lakat belső részeitől.

Működés szerinti felosztás

A hagyományos vagy normál lakat, ahogy a neve is sugallja, nem bír extra tulajdonságokkal. Használata alapvetően akkor javasolt, ha nem védünk vele komolyabb értékeket, de azért mégsem szeretnénk, ha mindenki pakolászna a holmink között. Ha bedugjuk a kulcsot és elfordítjuk, akkor kinyitjuk, ha visszafordítjuk a kulcsot, akkor bezárjuk. Némelyikből nem lehet kivenni a kulcsot, amikor nyitva van, ez azt jelenti, hogy ha nyitva akarjuk hagyni valamiért, akkor általában kulccsal együtt kell otthagynunk.

Az ugrókengyeles lakatból viszont ki lehet húzni a kulcsot nyitott helyzetben, ráadásul vissza is lehet zárni kulcs nélkül, csupán a kengyelt kell a záráshoz a helyére tolnunk. Ha például a gyereknek kinyitod a biciklitárolót, ő teker egyet, de tudod, hogy öt perc múlva úgyis megunja, hát elég otthagyni a nyitott lakatot, a gyerkőc szépen vissza tudja zárni a helyiséget, miután visszapakolta a bringát. Neked nem kell ott szobroznod vagy visszamászkálnod, hogy bezárd, s a kulcsot sem kell őrizetlenül otthagynod.

Hosszúkengyelű lakatot mindkét előző típuson belül kaphatsz. Ezzel a vastagabb pántok és láncok is zárhatóvá válnak.

Azoknak a lakatoknak, amiket eddig tárgyaltunk, a kengyele sebezhető. Erre nyújt megoldást a kengyelvédett lakat. Ennek a kengyele a lakatház által a lehető legnagyobb mértékben takarva van, ezért nem elvágható, ráadásul a pántba sem lehet befordítani. A kengyel védelme maximális. Cserébe nem passzol minden helyre, pont a kialakítása miatt, ezért körültekintő vásárlást igényel. Ugyanez igaz az U- vagy tömblakatra is, ami a legvastagabb és legkevésbé hozzáférhető kengyellel dicsekedhet, s ezért az egyik legbiztonságosabb lakat.

A számzáras lakat szintén többféle típusban fordulhat elő, akár kengyelvédett vagy vízálló változat is fellelhető belőle. Alapvetően kisebb értékek megőrzésére hivatott, s azoknak ajánljuk elsősorban, akik állandóan elvesztik a kulcsaikat, viszont remek memóriával rendelkeznek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek