Starity

Ingatlanvásárlás Gyulán: mit hozott a koronavírus?

2021. március 11. 10:10   |   Szerző: Starity

A koronavírus-járvány országszerte komolyan befolyásolta az ingatlanpiacot. Drágultak a kisebb, de még “CSOK-képes” kertes házak, kis mértékben csökkentek a fővárosi kislakások árai, míg az agglomerációban szinte lehetetlen lakáshoz vagy házhoz jutni. De mi történt ezzel párhuzamosan vidéken? Nézzük például a gyulai piacot!

hirdetés
Ingatlanvásárlás Gyulán: mit hozott a koronavírus?

Egymáshoz közelebb

A COVID-19 először márciusban, a lezárásokkal kezdte éreztetni a hatását. Ekkor az ingatlanpiacot leginkább a pillanatnyi megtorpanás jellemezte. A megváltozott élettel érkező változásokat leginkább nyáron kezdte beárazni a piac. Ami világosan látszik:

Nőtt a kereslet a nagyobb lakások iránt. A kijárási korlátozások, az otthoni tanulás és munkavégzés során sokan érezték úgy, apró városi otthonuk már nem elégíti ki az igényeiket. 

Sok belvárosi, budapesti ingatlan került a piacra, hiszen megszűnt a lakások rövid távú kiadásának lehetősége. Sokan tönkrementek, esetleg inkább megváltak az örökölt ingatlanoktól, hogy áthidalják a pénzügyi nehézségeket. 

Sokan döntöttek úgy: vidéken, falun vagy a szülők közelében próbálnak szerencsét. A járvány miatti bizonytalan helyzet sok család számára azt jelentette: nem éri meg többet külföldön vagy a fővárosban próbálkozni. 

Gyulán a pánik hatása már nem érződött olyan erősen, mint a Budapesthez közelebb eső településeken, de a járvány itt is hozott meglepetéseket. Felment a panellakások ára. Ez például annak köszönhető, hogy sokan megpróbáltak nyaralóként, másodlagos ingatlanként könnyen fenntartható lakást vásárolni. Sokan maradtak a városban a távmunkát kihasználva, és valószínűleg sokan “haza” is kényszerültek. 

Melyek a legdrágább Gyulai ingatlanok?

Az Ingatlannet.hu felmérése szerint a legdrágábban a gyulai téglalakásokat lehetett értékesíteni tavaly. Ezek többnyire szép fekvésű ingatlanok a központhoz közel. Nem csoda, hogy nagy tiszteletnek örvendenek a környéken. A városközpont ingatlanjait sokan befektetési céllal is vásárolják, ezeknek a lakásoknak az esetében az ár pedig tényleg a csillagos ég.

Érdekesség, hogy bár drágultak a családi házak - ez valószínűleg a már említett szétköltözések és lakásbővítési törekvések eredménye, Gyulán még mindig ez a háztípus kerül arányaiban a legkevesebbe. Ennek persze oka az is, hogy a rosszabb állapotú, olcsó ingatlanok is gazdát cserélnek, ez pedig lefelé húzza az ingatlanárak átlagát. 

Hogyan érdemes lakást venni Gyulán?

Először is érdemes átgondolni, mi a célunk az ingatlannal. Ha energiával is bírjuk, elképzelhető, hogy a kényelmes, de drága panellakás helyett érdemesebb - akár felújítandó - kertes házba fektetni. A környéken könnyű szakembert találni, aki a fővárosi árak töredékéért elvégzi a szükséges munkálatokat. 

A gyulai ingatlanvásárlás a koronavírus-járvány ellenére is megtérülő befektetés lehet, ha megfelelő utánajárással választjuk ki a legújabb lakóhelyünket. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

lakás ingatlan piac
hirdetés

Ajánlott cikkek