Starity

Tűzerő, védelem és mozgékonyság

2021. március 12. 11:11   |   Szerző: Starity

Számos harci jármű létezik, de egyértelműen a tank a legismertebb típus. Ezek a nehézpáncélzatú, szinte elpusztíthatatlannak tűnő gépezetek hosszú ideje látják el kulcsfontosságú szerepüket a csatamezőn.

hirdetés
Tűzerő, védelem és mozgékonyság

A tankok erősségei

Feltalálásuk óta a tankok rengeteg változtatáson mentek keresztül, míg elnyerték modern formájukat. Egyesítik az erős páncél, nehézfegyverzet és a mozgékonyság előnyeit, ezáltal kiválóak a frontvonal élén való küzdelemre szárazföldi hadviselés esetén.

Erőteljes motorjuk lánctalpat mozgat, mely önmagában is egy tiszteletre méltó találmány. A kerekek lényegében maguknak fektetik le az utat, ezzel jóval egyenletesebben elosztva a jármű súlyát.

Fő fegyverzetük általában egy beépített ágyú, de gyakran egyéb, kisebb lőfegyverekkel is ki vannak egészítve.

Fejlődésük

A modern tankok egy évszázad fejlődésének eredménye, melynek alapját a korai páncélozott járművek jelentették. Kialakulásukban nagy szerepet játszott a robbanómotor megjelenése, amely lehetővé tette a gyors mozgást.

Az első világháború idején készültek a kezdeti prototípusok, Franciaország és Nagy-Britannia egymástól független munkájának eredményeként. Céljuk a lövészárkok által kialakított patthelyzetek megszüntetése volt.

A két háború közti tankok a második világháború idejére jóval nagyobb és erőteljesebb gépekké alakultak. Ebben az időszakban terjedtek el a tömeges tankhadműveletek, melyek egyike a közismert „blitzkrieg” volt.

Mivel a háború alatt elterjedtek azok az erőteljes robbanófejek, melyeket a gyalogos katonák magukkal tudtak hordozni, a tankoknak is változniuk kellett. A hidegháború idején éppen ezért jelentős előrehaladást tettek a páncélzatok továbbfejlesztésében.

Ez vezetett ahhoz, hogy a 21. századra a harci tankok a modern seregek szerves részét képezzék. Mivel azonban a tankpusztító fegyverek szintén fejlődtek, ma ezek a járművek nem önállóan működnek. Gyalogság, egyéb harci járművek, valamint repülőgépek támogatják őket a csatatéren.

A tankok felépítése

A tankok harci képességeit három tényező határozza meg, a tűzerő, a védelem és a mobilitás. A tűzerőt értelemszerűen a magas kaliberű ágyú határozza meg. A védelmet a páncélzat mellett a tank formája és álcázóképessége is befolyásolja.

Emellett a mobilitást nem csak a lánctalpak adják, azt is bele kell kalkulálni, hogy mennyire könnyű szállítani vasúttal, vízen vagy levegőben, majd utakon és terepen egészen a csatatérig.

A tankok felépítése igen bonyolult. A fegyverzetüktől az álcázásukon át egészen az irányítófülkéig minden egyes elem és rendszer önmagában egy mérnöki vívmány. Ezek a szerkezetek hihetetlen erővel rendelkeznek, és az elmúlt század történelmének egy igen érdekes szeletét képviselik.

Legyen szó egy második világháborús Sherman tankról, vagy akármilyen más hadi járműről, a Modellfutár online áruházában rendkívül részletgazdag miniatúraként megtalálhatod meg őket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek