Starity

Majdnem édességmentes húsvét – lehetséges?

2021. március 12. 12:12   |   Szerző: Starity

Sok családban a „húsvétra, mikulásra csak édességet” szabály van érvényben, ezzel próbálva szabályozni a játéktengert, amely ünnepről ünnepre elönti a gyerekszobát. A túl sok játék valóban nem túl előnyös, de a rengeteg édesség még kevésbé az.

hirdetés
Majdnem édességmentes húsvét – lehetséges?

Ahogy egyre több és több rokonnal találkozik, úgy nő az édességek száma is. A gyerek pedig a birtokolt csokimennyiség tudatában képtelen lesz megállni, hogy ne mindig csak az édességet egye addig, amíg van.

A sok negatív hatását ennek minden szülő tudja, a hosszú távon bekövetkező szuvas fogaktól az aznap esti lehetetlen altatásig. Törekedjünk tehát arra, hogy csokoládé és cukorka helyett tartós apróságokkal lepjük meg a gyereket.

Meglepetés tojások, kreatív ajándékok, mert úgyis az élmény számít, nem az íz

Legyen az a Playmobil vagy a Verdák által fémjelzett tojás, garantáltan édességmentes húsvéti ajándékot adhatunk, ha ezek közül választunk.

Ha saját kezűleg szeretnénk készíteni meglepetés tojást, csak egy üres műanyag burkot kell beszerezni, és a megtöltésére csak a képzeletünk szab határt.

Ha fokozni szeretnénk az izgalmat, rendezhetünk kincskeresős játékot úgy, hogy az ajándékot – ha lehet – több részletben rejtjük el több tojásban.

De kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat, ha például vasalható húsvéti mintás gyöngyökkel lepjük meg szívünk csücskét. A tojásfestős készleteket már húsvét előtt is ajándékként odaadhatjuk a gyereknek. 

Fejlesztő, okosító játékok húsvétkor is

Ilyenkor több időt töltünk együtt, így egy jó társasjáték az egész családnak ajándék lehet. A kicsiknek készült társasok a felnőttek számára is szórakoztatók, a Vidám csibék nagy kedvenc sok családban, a memóriát is fejleszti, míg a Tojó-tolót akár utazáshoz is magunkkal vihetjük.

A kooperációs játékok azoknak a kisgyerekeknek készültek, akik nehezebben viselik még, ha nem nyernek egy társasjátékban. Lényegük, hogy csapatban, egymást támogatva kell játszani, és a végén közösen érjük el a célt.

Az olvasás ilyenkor sem maradhat el. A csecsemők számára a nyuszis textilkönyvek nagy élményt nyújtanak, míg a nagyobbakat Nyuszó Muszó kalandja köti le az elveszett macival. Ezenkívül tematikus foglalkoztató füzeteket is ajándékozhatunk.

A mesék kiválóan fejlesztik a szókincset és a képzelőerőt. Egy-egy mesét érdemes többször is felolvasni, összebújni. 

Aktív húsvét

Ha az időjárás is adott a kinti programok szervezésére, éljünk a lehetőséggel! A nem épp könnyű húsvéti menüt egyébként is jólesik ilyenkor kicsit lemozogni, és a gyerekek is élvezettel szaladgálnak a fűben.

A futóbicikli és a roller is előkerülhet, de ha kicsi, járni még nem tudó baba van a háznál, egy nyuszis járássegítővel biztosan szívesen rója majd a köröket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek