Starity

Hogyan kezelhető az ekcéma?

2021. március 20. 17:05   |   Szerző: Starity

Az ekcémás bőr különleges törődést igényel, mivel köztudott tény, hogy a betegséget kiváltó okok nagy része életmódbeli szokásokra vezethető vissza. A különböző higiéniai termékektől kezdve egészen a vízminőségig, számos külső faktor hatással lehet a bőrre. De feltehető a kérdés, hogy mit tehetünk igazán a tünetek ellen, és hogyan kezelhető az ekcéma? A következő cikkben erről olvashatsz kicsit bővebben.

hirdetés
Hogyan kezelhető az ekcéma?

Az ekcémás bőr ápolásának alapelvei

Az ekcémás bőr ápolása egy külön területnek minősül a bőrápolásban, hiszen megannyi dologra oda kell figyelnünk. 

Először is, kerüljük a klóros, uszodai medencéket, illetve óvjuk a napégéstől. Ne áztasd sokáig a bőröd a kádban, inkább zuhanyozz, ha lehet! Ezalatt használj hypoallergén tusfürdőt vagy speciális mosakodókrémet, hogy elkerüld a bőrirritációt. Éjszakára és nappalra is használjunk az ekcémás felülethez illő krémet. Ezek kiválasztása során ügyeljünk arra, hogy a megfelelő krémet válasszuk ki, és addig alkalmazzuk azt, amíg a bőrpanaszok meg nem szűnnek.

Akkor se vakard a felületet, ha viszket, inkább használj viszketést csillapító géleket! 

A legjobb, ha állapotnaplót vezetsz a bőröd állapotáról, ebben leírhatod például, hogy melyik nap mit ettél, mivel mostad a ruhát, milyen testápolót vagy tusfürdőt használtál, milyen idő volt, milyen lelkiállapot jellemzett téged és így tovább.

Kinek ajánlott az állapotnapló? 

Leginkább olyan betegnek ajánlott a napló vezetése, akik maguktól is sok olyan befolyásoló tényezőre jöttek rá, amelyekre korábban nem is gondoltak, hogy hatással lehet bőrükre. Rendkívül hasznos dolog, hogy tisztában legyünk azzal, mi okozta a változásokat. Sokszor mi is sokat segíthetünk azzal magunknak, ha rájövünk, hogy milyen életmódbeli szokásokon kell változtatnunk, amelyek közelebb vihetnek a gyógyuláshoz. 

A bőrápolás, ahogy azt olvashattad, egy külön terület. A Dr. Hertelendy ekcémaápoló termékei segíthetnek jó irányba terelni egészséged. Ne feledd, hogy a már tünetmentes bőrt is ugyanúgy ápolni kell, hiszen a bőrszárazság gyakran az első kiváltó ok! Az is fontos, hogy ne stresszeld magad azon, hogy ekcémás tüneteid vannak, inkább fordíts sokkal több időt magadra!

Speciális készítmények

Az ekcémaápoló termékek közül a speciális krémek is kiemelhetőek. Ezekből kapható citromos, narancsos és levendulás változat is. Fő céljuk a kiszáradás és hámlás megelőzése. Azonban fontos körültekintőnek lenni kiválasztásuk során, mivel némely készítmény alkalmazása csak a tünetmentes ekcémás időszakokban javasolt, amikor még nem gyulladt a bőrfelszín. 

Ne feledd, vannak enyhe és extrém ekcémás tünetek is, így mindig ehhez mérten válassz a termékek közül! Fontos, hogy keresd fel orvosod, aki pontos diagnózist állít fel és segít a kezelésben.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvasd el a betegtájékoztatót, vagy kérdezd meg kezelőorvosod, gyógyszerészed!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek