Starity

Hova kerüljön a napelemes panel?

2021. április 16. 13:01   |   Szerző: Starity

Mielőtt napelemes rendszert telepíttetnénk, sok lépés megelőzi már a döntés meghozatalát is. A gondolat többféle indítékból szokott megszületni.

hirdetés
Hova kerüljön a napelemes panel?

Ilyen például, hogy szeretnénk tenni valamit a környezet védelme és a globális felmelegedés lassítása érdekében. Az is gyakori indok, hogy csökkenteni szeretnénk a havi kiadásainkat. Ugyanennyire nyomós érv lehet, hogy az ingatlanunk felújításával, korszerűbbé tételével szeretnénk annak értékét nem csupán megőrizni, hanem növelni is.

Végül pedig az is előfordul, hogy megtakarításunk számára keresünk befektetést, s emiatt választjuk azt az utat, hogy napelemes rendszert telepíttetünk.

A gondolat megszületése után kezdődhet az információk összegyűjtése, s ami a legfontosabb, egy szakmailag megbízható és elismert cég felkutatása, amely ideálisan ismeri a pályázati lehetőségeinket, képes egy valóban jó rendszert tervezni, engedélyeztetni és kivitelezni is, levéve a válladról az összes ezzel kapcsolatos terhet. 

A napelemes rendszerrel járó előnyök

Azzal számolhatsz, hogy a befektetésed körülbelül 7-9 év alatt meg fog térülni, s utána még 20 éven keresztül ingyen lesz az egész családodnak az áram. A házatok környezettudatosságotokat hirdeti, és ezzel együtt nő az értéke, sőt, az eladhatósága is. A rendszered bármikor bővíthető, s gyakorlatilag minimális karbantartás mellett hosszú éveken keresztül tökéletesen fog működni. Végül pedig, ha beszerzel egy hibridet vagy egy elektromos autót, azt is könnyedén töltheted majd.

Mit tegyek, ha nem déli fekvésű a házam?!

Nem kell túlságosan elmélyülni a témában ahhoz, hogy az ember tudja, a napelemhez napsütésre is szükség lesz. Így aztán elég gyorsan fel szokott merülni az a kérdés, hogy mit tehetnek azok, akik nem olyan szerencsések, hogy észak-déli fekvésű házuk van, így az optimális déli tetőrész náluk nem használható a napelemes rendszer telepítéséhez. 

A jó hírünk, hogy sem elköltözni, sem a napelemes rendszerről lemondani nem kell! Az igaz, hogy a tető déli, délkeleti, illetve a délnyugati oldala a legjobb megoldás a panelek telepítésére, de nem ez az egyetlen lehetőség. 

Egy keleti-nyugati tájolású ház esetén megoldható a keleti és a nyugati telepítés is. Ehhez azonban figyelembe kell venni, hogy nagyjából 20%-kal kevesebb energiát fog megtermelni a rendszerünk. Ez rossz hír, igaz?

Szerencsére lehetséges optimalizálni a panelek elhelyezését, dőlésszögét úgy, hogy ennél jobb eredményeket érhessünk el. A benapozási terv pedig segítségünkre lesz abban, hogy meghatározzuk itt is a legjobb opciót, és kizárjuk például az árnyékos részeket. Keleti vagy nyugati napelem telepítése esetén vegyük figyelembe azt is, hogy mely napszakban jelentősebb az energiafogyasztásunk.

A profi szakemberek ismerik azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével nem optimális adottságokkal is olyan jó eredményeket érhetsz el, amelyekkel valóban elégedett leszel majd. Vágj hát bele bátran!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek