Starity

Popókényelem kétkeréken

2021. április 19. 12:12   |   Szerző: Starity

Minden területnek, minden sportnak megvannak a maga kényes témái. A kerékpárosok világában ilyen a popsifájdalom, amelyet bizonyára mindenki megtapasztalt már, aki rövidebb vagy hosszabb időre nyeregbe pattant. Aki pedig egy egész maratont leteker, a kínok kínját is átélhette már. Feltéve persze, hogy nem ismerte a lehetőségeit, amelyekkel csökkentheti a kellemetlen érzés mértékét.

hirdetés
Popókényelem kétkeréken

Az ismert probléma miatt túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a kerékpárunk talán legfontosabb része a nyereg, és nem szabad elkapkodni a kiválasztását, mert annak könnyfakasztó következményei lehetnek. 

Kényes fenékhez kényelmes nyereg

Miután a hátsó fertályunk egyedi, minden embernek más, ezért előfordul, hogy amelyik nyereg az egyik bringás számára kényelmes, a másiknak kínzóeszköz. Akkor jó, ha a testünkhöz minél jobban illő darabot sikerül kiválasztanunk.

A nyereg hajlítása, az ülőfelület szivacsrétegei és az ülést bevonó anyag is részét képezi a kényelemnek vagy az ellenkezőjének. De ha mindenre tekintettel vagy ezek közül, akkor sem biztos, hogy egy boltban nézelődve ki tudod választani a tökéletes darabot, amelyik aztán maratoni távok megtételénél is cirógatni fog. 

Hozzá kell tenni, hogy a nyereg sokszor nem is önmagától kényelmetlen, hanem azért, mert nem a megfelelő magasságban vagy dőlésszögben van beállítva, és ezen a ponton mindenképpen meg kell említenünk, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő művelethez is érdemes szakember segítségét kérni, feltéve, ha tényleg nem érezzük komfortosan magunkat altájon.

Az ülőgumók kényeztetése

A fejlettebb kerékpáros nyergek már olyan gélekkel vannak “kipárnázva”, amelyek maximális kényelmet nyújtanak a hátsó felünknek, a borításhoz pedig hi-tech anyagokat használnak. 

Megszületett azonban az anatómikus nyereg is. Ezeken az üléseken középen egy vájat található, amely az ülőgumókra helyezi a súlyt, és az ülőgumók közötti szövet, az artériák, az idegek és lágyrészek terhelésének csökkentését szolgálja. Az ülőgumó a farizom mélyén elhelyezkedő kemény csont, amelyet alapvetően nem ismerünk egészen addig, amíg a sok ülőmunkától vagy kerékpározástól el nem kezd fájni.

Ne vedd félvállról!

Nagyon érdekes terület ez, és ha sokat kerékpározol, mindenképpen javasolt elmerülni a témában, mert sok kellemetlen órától vagy naptól tudod megkímélni magad, ha behatóan ismered a feneked és a kerékpáros nyereg viszonyát. A Bikepro.hu kerékpár webshop segít neked tájékozottá válni. A webáruház oldalán nem csak termékeket, köztük különböző kategóriás nyergeket, hanem rengeteg edukáló tartalmat is találsz. 

Érdemes ezekben elmerülni, hiszen nem csak a teljesítményedet növelheted azáltal, hogy alaposan ismered a kerékpárodat, hanem megtanulhatod segítség nélkül karbantartani, ápolni, és olyan kiegészítőket, alkatrészeket tudsz vásárolni, amelyek az ergonomikus bringázásodat szolgálják, hogy még évek múlva se a fenék- és derékfájásról szóljon, ami élvezetes is lehetne, és még később is szívesen indulj útnak. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek