Starity

Az ideális kerítés 3 fontos jellemzője

2021. április 19. 12:12   |   Szerző: Starity

A kerítés minden családi háznál jó szolgálatot tesz, hiszen fizikai határvonalként elválasztja a kertet az utcától, emellett védelmet és privát szférát nyújt. Ezeken kívül azonban egy sor olyan tulajdonság is akad, amelyet egy kerítésnek szintén illik “tudnia” ahhoz, hogy valóban otthonunk hasznos és mutatós kiegészítője legyen. Pontosan melyek ezek? Nézzünk pár példát!

hirdetés
Az ideális kerítés 3 fontos jellemzője

Stílus és megjelenés

Noha tág értelemben a néhány düledező oszlop közé kifeszített drótháló is nevezhető kerítésnek, azonban az ilyen jellegű kivitelezés az ideiglenes szükségmegoldás képét közvetíti a külvilág számára. Ellenben egy stabil és esztétikus építmény nemcsak a védelmi funkció tekintetében alkalmasabb, hanem a kellemes megjelenéshez is hozzájárul.

Persze csak akkor, ha stílusjegyeiben passzol az ingatlanhoz. Egy régies, klasszikus házhoz például nagyszerűen illik egy míves kovácsoltvas kerítés, ellenben egy szögletes, minimalista épületet egy modern, letisztult kerítés egészít ki jobban. Tehát a választás során mindig ügyeljünk arra, hogy leendő kerítésünk ne üssön el élesen otthonunk jellemzőitől. Akár színeikben is harmonizálhatnak egymással.

Időtállóság

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kerítésfelújításra minden évben rá kell szánni az időt, az energiát és persze a pénzt, ha nem akarjuk, hogy megviselt állapotba kerüljön. Sajnos az időjárás sem a fával, sem a vassal nem bánik kesztyűs kézzel, így a korhadás és a rozsdásodás okozta károk orvoslása alighanem visszatérő feladat lesz.

Kivéve, ha előre gondolkodunk, és olyan kerítéstípust választunk, amelynél nincs szükség rendszeres karbantartásra. Ugyanis ma már létezik gondozásmentes kerítés is, amit a nevéhez hűen nem szükséges felújítani, hiszen hosszú évekig megőrzi újkori kinézetét és állapotát. A Nívó Kerítéselemek is ebbe a kategóriába tartoznak - akár az acél, akár az alumínium mellett tesszük le a voksunkat, az időtállósággal biztosan nem lesz gond.

Stabilitás

Hiába a szép és stílusos kerítés, ha egy erősebb széllökés vagy egy hevesebb vihar máris kárt tesz benne, netán a kutya megrongálja. Hisz ne feledjük, hogy a kerítésnek védelmi funkciót is el kell látnia, így a stabilitás nem mehet a megjelenés rovására. 

Ha fém- vagy faoszlopokat használunk, akkor rögzítsük őket megfelelően (akár betonozással), hogy biztosan álljanak a helyükön. Ha pedig nem ideiglenes kerítésről van szó, akkor inkább szavazzunk a téglából vagy betonból készült lábazatra és oszlopokra, hiszen ezek még évtizedek múlva is tökéletesen stabilak maradnak. Igaz, hogy a kivitelezés hosszabb és költségesebb, mint pár oszlopot leverni a földbe, de ugyanígy a végeredmény is sokkal tartósabb lesz. 

Amikor pedig a kerítés felújítása mellett döntünk, akkor elég lesz csak a léceket vagy a táblás elemeket lecserélni; a lábazat egy új burkolattal vagy átfestéssel is modernizálható, miközben a stabil alap továbbra is megmarad.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek