Starity

HDD vagy SSD, mi a különbség?

2021. április 19. 13:01   |   Szerző: Starity

A HDD és az SSD adattároló típusokat fednek le. Egy számítógép merevlemeze vagy külső adathordozója vagy egyik vagy másik verzióba sorolható. De mégis mi a különbség?

hirdetés

Mi a HDD és mi az SSD?

A két rendszer között leginkább működésbeli eltérések vannak. Manapság árkategóriájuk lényegében megegyezik. Azonban attól függően, hogy mire készülünk használni, mindkettőnek megvan a maga előnye.

A HDD nagyobb tárolási kapacitással bír, míg az SSD jóval gyorsabban képes elérni a rajta tárolt fájlokat. Ez utóbbi a modernebb verzió, működési elve hasonló, mint a memóriakártyáké.

Tehát a HDD akkor előnyösebb, ha csupán tárolni szeretnénk rajta az adatokat, például egy méretes biztonsági mentés kapcsán. Azonban programok vagy gyakran használt fájlok esetén sokkal előnyösebb az SSD.

Kapacitásbeli eltérések

A fájlméretek folyamatosan nőnek, és ennek ellensúlyozása szempontjából az adathordozók kapacitása is egyre nagyobb. Az ezredforduló idején a gigabájt alig jöhetett szóba, manapság azonban az ezerszeresükről, terabájtokról beszélünk.

A Gigaplaza Webáruház adathordozó kínálatából is látszik, hogy a HDD-k néhány száz gigabájttól egészen 5 terabájtig terjednek. Ezzel szemben az SSD-k általában szerényebbek, inkább az alsó határ közelében mozognak.

Általános felhasználóként egy terabájtnál általában nem lesz többre szükségünk. A hosszú évek alatt felgyűlhetnek a fájlok, és a nagy felbontású fotók nem kis helyet foglalnak, de ritka, hogy ezt a mennyiséget meghaladnánk.

Abban az esetben, ha SSD merevlemez van a gépedben, érdemes elgondolkozni egy külső HDD-n. Számos SSD esetében a tárhely igen szűkös, gyakori, hogy alig 200 gigabájt körül mozog. Természetesen vannak nagyobb modellek, azonban itt már számolni kell az árkülönbséggel is.

Különbségek a sebességben

Az operációs rendszer és a programok mind a merevlemezen vannak tárolva. Éppen ezért az, hogy milyen típusú, nagyban meghatározza, hogy milyen gyorsan töltenek be.

Az adatok másolásának, a képek megnyitásának sebessége mind függ attól, hogy HDD-ről vagy SSD-ről történik. Utóbbiak esetében ez akár ötször-tízszer gyorsabb lehet. Igazán nagy programok betöltésénél akár percekben is mérhető a különbség.

Mivel a HDD működését befolyásolja, hogy az eszközben egy fizikai lemez pörög, nem veheti fel a versenyt az SSD-vel. Ugyan léteznek többlemezes modellek, a különbséget így sem képesek áthidalni.

Mindemellett a pörgetés némi zajjal is jár, ezért elmondható, hogy hétköznapi használatra előnyösebb az SSD. Áramfogyasztása is kedvezőbb, kevésbé sérülékeny, és attól sem kell tartani, hogy túlzottan felmelegszik, vagy a hideg károsítaná.

Mint említettük, egyedüli hátulütője, hogy ritkák a nagy kapacitású modellek. Ebből az okból kifolyólag gyakori, hogy a kettőt egyszerre használják. SSD a gép működésének elősegítésére, míg HDD kizárólag adattárolás céljából.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek