Starity

Ezek a legjobb whiskyk 2021-ben

2021. május 03. 21:09   |   

A whisky az egyik legkedveltebb alkoholos ital, melyet igazi státuszszimbólummá emeltek az évszázadok. Az eredeti receptek Skóciából és Írországból eredeztethetők, de ma már az egész világon elterjedtek, messze földről híresek például az amerikai párlatok, melyek azonnal felismerhető stílusjegyekkel rendelkeznek az Egyesült Királyságból származó klasszikus ízekhez viszonyítva.

hirdetés
Ezek a legjobb whiskyk 2021-ben

A legtöbb szeszes italhoz hasonlóan ma már a whiskyt is kategorizálhatjuk. Ott vannak például a mindenki számára elérhető, mondhatni belépő kategóriás tömegtermékek, melyek szinte minden bolt polcán elérhetők, a kicsivel drágább, ezáltal különlegesebb középkategóriás italok, valamint akadnak igazi prémium különlegességek az ínyencek számára.

Ennek fényében nem egyszerű dönteni, ha az idei év legjobb whiskyjeit keressük. Éppen ezért megkértük a szeszesitalok kereskedelmében évtizedes tapasztalatokkal – nem mellesleg óriási whisky-kínálattal –rendelkező Vitexim Kft-t, hogy segítsenek összeállítani nekünk egy listát 2021 legjobbjaival, melyeket mindenkinek érdemes megkóstolnia a termékkategórián belül.

A legjobb amerikai whisky 2021-ben

Ha amerikai whisky, akkor Jack Daniel’s! Ez sokak számára egy örök törvény annak ellenére is, hogy a Jim Beam népszerűsége legalább ennyire jelentős, de sokan esküsznek az olyan kevésbé ismert termékekre is, mint a Woodford Reserve vagy a Georg Dickel párlatok.

A Jack Daniel’s kínálatából szinte bármelyik whiskyt kiemelhetnénk a 2021-es ajánlások kapcsán, de mégis egy sokszoros tesztgyőztes különlegességet, a Jack Daniel's Sinatra Select Whiskyt állítjuk a középpontba, melyet a gyártó nem másnak, mint Frank Sinatrának ajánlott, aki híresen nagy rajongója volt az amerikai gyártó termékeinek.

Az ital különlegességét leginkább a Sinatra hordóban való érlelés adja, mely sajátosan füstös és testes ízt kölcsönöz a végeredménynek. A hordók érdekessége, hogy mély barázdákat kaptak, így jobban kiérződik a végeredményből a tölgyes ízvilág, amiből természetesen a karamella, a narancsos jegyek, a vanília édeskés aromája sem hiányzik.

Persze a Jack Daniel’s kínálatából számos más egyéb alternatívát is érdemes lehet megkóstolnunk az idén, a jelenlegi járványhelyzethez kifejezetten jól illeszkedik például a Jack Daniel’s Honey kiadás, mely méz hozzáadásával, kellemesen édeskés ízvilággal tárja elénk az amerikai aranypárlat jól megszokott, erősen tölgyes és fűszeres aromáját.

A legjobb skót whisky 2021-ben

Ha skót whisky, akkor sokan hajlamosak olyan kiváló gyártókra gondolni, mint a Dalmore, a Chivas Regal vagy a Glenfiddich. Mindegyik főzdének kiváló termékei vannak, azonban 2021-ban érdemes megkóstolni a több teszten is abszolút első helyet szerző Lagavulin 16 éves érlelésű maláta whiskyjét, mely garantáltan egy életre szóló élményt kínál jellegzetesen száraz, kimagaslóan karakteres ízével és tőzeges füstölésével.

Az úgynevezett single malt whiskyk között a Lagavulin terméke egyfajta viszonyítási pontnak számít, sokak véleménye szerint létezik ez és az összes többi, ami nyilvánvalóan szemernyi túlzásnak tekinthető, de valóban annyira jellegzetes füstös jelleg található benne, méghozzá kellemesen édes, mondhatni fűszeres aromavilág mellett – különösen a cherry és a vanília érződik benne –, hogy a hosszú lecsengés során minden ízlelőbimbót megcsiklandoz.

Nem meglepő, hogy Jim Murray a legendás Whiskey Bibliájában 95 pontot adott a Lagavulin 16 éves érleléssel készült italára, hiszen ennyire karakteres skót whisky csak nagyon kevés létezik.

A legjobb ír whisky 2021-ben

Mivel az írek a világon a legnagyobb whiskyfogyasztók és whiskyfőzők, ezért vétek lenne éppen az ő italaikat kihagyni a listáról, hiszen legalább egy ír főzde italát meg kell kóstolnunk az idén, ha szeretjük a karakteres, kifejezetten fűszeres ízeket. Ehhez választhatjuk a Jameson, a Bushmills, de akár a Tullamore Dew termékeit is, mi azonban most inkább a Spot Range különlegességére hívnánk fel a figyelmet.

A Mitchell & Son Green Spot whisky 40 százalékos alkoholtartalmával és erősen fűszeres ízvilágával hódít, amit az egyéves érési időszak mellett annak köszönhet a termék, hogy hagyományos rézüstökben főzik, majd olyan fahordókban érlelik, amiben korábban Bourbon whiskey és Sherry bor érlelődött, ezáltal a fa jellegzetes íze mellett ezeknek az aromáját is képes átvenni a végeredmény.

Ennek köszönhetően egy elképesztően friss, ízletes, határozottan gyümölcsös ízvilág jellemzi a végeredményt. Érezni benne némi mézet, kevéske szegfűszeget, a füstös jegyeket azonban itt elfelejthetjük, így aki inkább a tiszta aromák megszállottja, azt rögtön elvarázsolja majd ez az ír különlegesség, amihez hasonlót is nehezen találni jelenleg a piacon.

A legjobb kanadai whisky 2021-ben

Közel sem csak az Egyesült Államok területén tudnak jó whiskyt készíteni, hanem Kanadában is! Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy kiemelkedő minőségű, rendkívül egyedi ízvilágú, rengeteg prémium kategóriás ital származik abból a régióból, elég csak olyan gyártókra gondolni, mint a Canadian Club, a Royal Crown vagy a Seagram.

Gyakorlatilag mindegyik főzde termékét meleg szívvel lehet ajánlani az idei évre, azonban maradjunk egy igazi különlegességnél, a Black Velvet termékeinél, azon belül is az 8 Years Reserve-nél. Bár a főzde többi itala is nagyon különleges, mindenképpen érdemes a kóstolásra, hiszen ebben az esetben rendkívül érződik a 8 éves érlelési időszak, így közel sem csak azoknak ajánlott, akik keverve szeretik a whiskyt, hiszen fogyasztása önmagában egyaránt kiváló.

Érdekessége, hogy a Black Velvet legfőbb alapanyagai a rozs és a kukorica, melyeket három évig érlelnek külön, majd a keverés után további öt éven át egyben is, így a végeredmény egy elképesztőan gazdag ízvilágú, telt, határozottan krémes jellegű eredményt kínál. Egy tipikusan olyan prémium hatást keltő, de mégis elérhető árkategóriát képviselő italról van szó, mely ideális társ egy jó szivar mellé egy megfáradt nap után.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek