Starity

Ép testben ép lélek - a pszichológus tanácsai

2021. május 11. 10:10   |   Szerző: Starity

Mindenféle szakértő rendszeresen megszólal az egészség témájában, de pszichológus tanácsait ritkán olvashatja. Pedig a lelki jólléthez bizony a testi jóllét is szorosan hozzátartozik.

hirdetés
Ép testben ép lélek - a pszichológus tanácsai

Habis Melinda klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus és személyközpontú terapeuta éppen ezért tartotta fontosnak összegyűjteni, hogy mit érdemes megtenni az egészséges életmód kialakításának érdekében.

Egészséges étkezés, rendszeres mozgás

Az egészséges étkezés az egyik alappillére annak, hogy fizikailag top formában érezhesse magát. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztással sokat tehet azért, hogy jó formában maradjon, illetve jó formába kerüljön. A szép, színes ételek, a változatos ízek nemcsak fizikai közérzetünknek, hanem a lelkünknek is jót tesznek

A mindennapos testmozgás - legalább napi 30 perc - szükséges ahhoz, hogy testi egészségünket megőrizzük. Nem csupán az egészségünknek, de az alakunknak, s ezzel együtt az önbizalmunknak s a magunkkal való elégedettségnek is jót tesz, ha szánunk ennyi időt minden egyes nap magunkra.

Nem szükséges olyan mozgásformába kényszerítenie magát, amely kényelmetlen, hiszen rengeteg választási lehetőség áll rendelkezésére, a tempós sétától és futástól kezdve az úszáson vagy otthoni tornán túl egészen a csapatsportokig, a táncig bátran választhat bármit.

Elegendő alvás, optimális stresszkezelés

Az egészség megőrzéséhez nem csak az étkezéssel és a testmozgással járulunk hozzá. A megfelelő mennyiségű alvás alapfeltétel ahhoz, hogy lelki és testi egyensúlyunkat és egészségünket megőrizhessük. A nyugodt alvást elősegíti, ha már elalvás előtt kiiktatja a képernyőket, és lehetőséget teremt saját magának arra, hogy elcsendesedjen. A komfortos környezeten túl azzal is sokat segíthet magának, ha megpróbálja a napi gondokat és konfliktusokat maga mögött hagyni. A naplóírás ebben nagyon nagy segítség tud lenni.

A stressz kerülése napjainkban keveseknek adatik meg, azonban mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy minél többféle stresszoldó technikát elsajátítson és alkalmazzon. Ha kidolgoz egy olyan hatékony stratégiát, amely a nehéz időszakokban is jól tudja segíteni Önt, akkor nyugodt körülmények között készülhet fel a stresszes, embert próbáló időszakokra.

A mindennapokban is kiegyensúlyozott lelkiállapotot biztosíthatunk magunknak, ha az esti rutinunk részévé tesszük a napi terhektől való megszabadulást is.

Jó kapcsolatok, jó szokások

Pozitív társas kapcsolatainkra se sajnáljunk az időt és az energiát. Az egészséges életnek szerves részei a feltöltő, szeretetteljes baráti kapcsolatok, amelyeket a kölcsönösség és a megértés jellemez. 

A függőségek, a rossz szokások hátráltatnak a kiegyensúlyozottság elérésében, nem csupán egészségünkre lehetnek károsak, hanem kisajátíthatják az időnket, életünket, valamint rombolhatják társas kapcsolatainkat is. 

A test és a lélek egészsége kéz a kézben jár, éppen ezért egyformán vigyázzunk mindkettőre!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek