Starity

Szellőztetéssel a penész ellen

2021. május 14. 12:12   |   Szerző: Starity

A penészgomba megtelepedése az egyik legbosszantóbb dolog, ami az otthonunkban történhet. Ezektől a csúnya, poroszürke foltoktól nagyon nehéz megszabadulni. Ráadásul nem csak a szépérzékünket és a komfortérzetünket bánthatják a penészes falak. Hosszú távon a fekete penész károsan hat az egészségre.

hirdetés

Fontos tehát, hogy megelőzzük a telepek kialakulását. Illetve ha már megjelentek a penészfoltok, hatékony módszert válasszunk az eltávolításukra.

Miért telepszik meg a fekete penész a lakásban?

A fekete penész számára a nedves környezet az ideális. Akkor talál magának megfelelő helyet a lakásunkban, ha valahol kicsapódik a pára. Ez akkor fordul elő, ha a lakásunk levegője túl sok nedvességet tartalmaz, vagyis magas a páratartalom.

Ez könnyen előfordulhat, ha túl jól szigetelnek a nyílászáróink. Ekkor ugyanis a levegő nem cserélődik eléggé, a pára pedig bennreked a belső helyiségekben. A másik lehetőség, hogy épp ellenkezőleg, hiányos a szigetelésünk. Ekkor a hidegebb felületek közelében a levegő eléri a harmatpontját, és a pára kicsapódik.

A pincékre különösen ügyeljünk

Vannak olyan helyiségek a lakásokban, házakban, amelyre különösen jellemző lehet a falak penészedése. Ilyenek például a pincék. Ezek a nyirkos, folyamatosan nedves helyiségek igazi paradicsomnak számítanak a különböző gombák, így a penész számára is. 

A pincehelyiségek rendszeres szellőztetésével két oldalról is segíthetünk megelőzni a penészedést. Egyrészt cserélődik a levegő, nem szorul be az esetleges pára a pince falai közé. Egy korszerű páramentesítő beszerzésével még többet tehetünk a fekete penész kialakulása ellen. Ezek a készülékek megkötik a levegőben lévő nedvességet. 

Ügyeljünk a páratartalomra

Legyen szó pincéről vagy lakótérről, ha kordában tartjuk a páratartalmat, máris sokat tettünk a penész megjelenése ellen. Ezt legegyszerűbben egy megbízható páratartalmat is mérő hőmérő segítségével tehetjük meg. 

A magas páratartalom árulkodó jeleivel találkozhatunk, mint a virágokra, ablakra kiülő nedvesség. Azonban ha folyamatosan monitorozzuk a légtér nedvességtartalmát, könnyen közbeléphetünk, ha magassá válik. 

A mérőállomások, ezek a praktikus, digitális eszközök mindig tájékoztatnak minket a páratartalomról. Emellett óraként, hőmérőként és akár ébresztőként is funkcionálnak. A mozgatható változatokkal pedig az egész lakásban mérhetjük a nedvesség szintjét.

Mennyi nedvességet tárol a fal?

A pincékben nem csak a penész, hanem a salétrom is problémát jelenthet. Különösen igaz ez nedvesebb időjárás esetén, azonban a talajvíz is okozhat folyamatos problémát. A salétrom nem más, mint a falból kipárolgó víz után maradt ásványi anyagok. 

Ha észleljük a megjelenését, biztosak lehetünk benne, hogy a fal folyamatosan vizes. Ez sem szerkezeti, sem esztétikai szempontból nem előnyös. Egy anyagnedvesség-mérő készülékkel megtudhatjuk, pontosan mennyi vizet tárolnak otthonunk falai. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek