Starity

Érdekesség: Világhírű magyar divattervezők és dizájnerek Amerikában

2021. május 18. 09:09   |   Szerző: Glamster

A magyarok mindenhol ott vannak – mondják, és ez igaz a divat világára is. Sokan még a világháború elől menekülve kezdtek új életet a tengerentúl, másokat már eleve a sikereik repítettek oda. De hogy kerül Lady Gagához egy magyar tervező fülbevalója és mi köze van Calvin Kleinnek Magyarországhoz?

hirdetés

Mi a közös Lady Gagában, Jena Malone-ban, Lindsay Lohanben, Tyra Banksben vagy Bella Thorne-ban? Nos, mindannyian viselték már a magyar divattervező, Abodi Dóra valamely kreációját. Messzire érnek a magyar vonatkozású sikertörténetek, több magyar származású divattervező és dizájner már az USA művészvilágának tagja.

Lady Gaga Abódi Dóra fülbevalójában


 Nanushka sikereit sem kell különösebben bemutatni: az erdélyi születésű Sándor Szandra például a világ 130 országában árulja kreációit, többek közt külön, kávézóval egybekötött butikja van New York felkapott művésznegyedében, a SoHo-ban. De nem ő az egyetlen, aki saját üzlettel büszkélkedhet. Franco Eva gyerekként költözött ki családjával Amerikába. Sokáig színészkedéssel foglalkozott, majd magával ragadta a divat világa és ma színes, nőies ruhái miatt ismerjük a nevét. Alkotásai a Los Angeles belvárosában található divatstúdióban készülnek. A szintén magyar származású Nyúl Zsuzsanna különleges kerámiát a neves Bergdorfs luxusáruházban kínálják, míg Kiss Gabriella költeménynek beillő ékszereit szintén messze földön keresik a szépre vágyók, neki Bangallban van saját ékszerüzlete.

Nanushka szettben Dua Lipa

Judith Leiber dizájner táskái - átszámítva - milliós összegekért kelnek el, mindegyik darab olyan, mint egy kis ékszer. 1947-ben költözött férjével, Gerson Leiberrel New Yorkba és 1963-ban alapította saját cégét, gyönyörű alkotásait pedig olyan first ladyk is viselték, mint Mamie Eisenhower, Barbara Bush vagy Hillary Clinton. 2005-ben Judith és férje megalapították házuk közelében, Hamptomban a Leiber Museumot, ahol megnézhetők a kollekciók darabjai, a kertben pedig férje szobrai és képei is. Egyébként, ha az USA-ban barangolva (vagy éppen itthonról virtuálisan) szeretnénk megismerni a magyar vonatkozású helyeket, legjobb útitársunk a HuGo mobil applikáció lesz, ahol könnyedén, térkép alapján megtalálható szinte minden hely, ami magyarokhoz köthető, de ha netán valami lemaradna, magunk is megoszthatjuk a felderítésre váró pontokat az applikációban. 

Katy Perry és az ő Judith Leiber táskája

Nem Judith volt az egyetlen, aki bevándorlóként csinált karriert. Itthon sajnos kevesebbet hallottunk róluk, de Kárász Mariska és Kárász Ilonka is kint szereztek maguknak hírnevet. Kárász Ilonkát 16 évesen vették fel a budapesti Képzőművészeti Akadémiára, ahol ő volt az intézmény női első hallgatója. Nem sokkal később azonban édesanyjával Amerikába emigráltak, ahol hamar beilleszkedett a New York-i művész közösségbe. Ötven éven keresztül ő készítette a neves The New Yorker magazin címlapjait, grafikái ma a Metropolitan Múzeumban is megtalálhatók. Testvére, Mariska egy évvel később követte családját Amerikába, ahol divattervezőként és textilművészként vált ismerté. Az ő alkotásai is megtalálhatók a Metropolitanben.

Adrienne Vittadini családja 1956-ban hagyta hátra Győrt. Adrienne 1979-en még hobbiként indította vállalkozását, mára több millió dolláros üzletté vált. Albert S. Némethy családja is az ’50-es években telepedett le az USA-ban a Hudson folyó közelében. A fiatal Albert az elkövetkező tíz évben ismert művésszé vált. Az általa alapított Lilac Gallery végül 1972-ben nyílt meg, ám néhány év után kénytelenek voltak bezárni, mígnem a galéria 40 évvel később újjáéledt, hogy betöltse misszióját. A Lilac Galleryt Manhattanben nézhetjük meg és főként kortárs alkotásokra, feltörekvő művészekre fókuszál.
 
A lista talán legnagyobb meglepetése Calvin Klein: a híres divattervező nem szorul bemutatásra, az azonban kevésbé ismert tény, hogy ereiben magyar vér csörgedezik. Egy zsidó-magyar bevándorlók gyermekeként született Bronxban, így méltán büszkék lehetünk rá is, hiszen magyarok nélkül a világhírű Calvin Klein márka sem létezne.

Téged mi lepett meg a legjobban?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek