Starity

Glamour stílus, a nemes elegancia

2021. augusztus 18. 10:10   |   

Ha szereted a múlt század húszas éveinek hollywoodi eleganciáját, akkor a lakberendezési stílusod a glamour. A glamour szó jelentése: ragyogás, káprázat.

hirdetés

Amerikában az első világháborút követő időszak soha nem látott bőséget, általános jólétet hozott sok közép- és munkásosztálybeli család számára is. Ez volt az úgynevezett „dübörgő‟ húszas évek. 

A lakberendezésben is megjelent a bőség, a csillogás és a pompa, az élet szeretetét hirdetve. A textúrák olyan luxust idéző nemesfémekkel domborítottak, mint az arany, az ezüst és a réz. A nemesfémekből természetesen bőven megteszik az utánzatok is. A csillogásukat a selyem, a bársony és a szatén anyagok fokozták. Ezentúl ‒ szofisztikált, elegáns módon ‒ a toll és a puha tapintású anyagok még a stílus kiegészítői.

A glamour stílus bútorai

A neobarokk, antik és rusztikus darabok jól illenek a nemesi elegancia tárházába. Ahhoz, hogy ne váljon túlzóvá, és kellemes egyensúlyt teremthessünk, art deco stílusú darabokkal kombinálva rendezzük be a szobánkat! Nagyobb bútoráruházakban, bolhapiacon, régiségboltokban meglelhetjük az egyedi glamourhangulatú darabokat.

A csillogást és a pompát: díszes, arany tükörkeretekkel, ezüst asztallábakkal, kristálycsillárokkal, króm lámpákkal, már-már giccsbe hajló egyéb kiegészítőkkel érhetjük el. Kiemelten fontos a szerepe a megvilágításnak, a ragyogó fényeknek, a csillogó visszhatásnak. Ahhoz, hogy ne tévesszünk célt, lehetőleg ne keverjük egy felületen vagy egy szobában a különböző nemesfémeket. 

Kiegészítők

Használjunk minőségi anyagokat, amelyek pompát, eleganciát sugallnak! Például: bársony, szatén függöny vagy ágynemű, hófehér, pasztellszínű, puha, szőrös szőnyegek, puffok. De a glamour stílusjegyei közé tartoznak még az aranyos, ezüstös csillogású, exkluzív díszpárnák is, amik remekül kiegészíti az eddig felsoroltakat.

Milyen színek közül választhatunk?

A mély, karakteres, elegáns színek, mint a bordó, a lila, a piros és a kék összhangban állnak a pasztellszínekkel, mint a bézs, a világosbarna vagy a halványabb rózsaszín. Ezek remekül mutatnak az arannyal, az ezüsttel vagy a rézzel is. Tervezéskor képzeljük magunk elé egy díszes luxusszálló szobáját vagy hallját.

Kandalló, tűz, fény, ragyogás

A glamour stílusú lakberendezésből nem hiányozhat a tűz. Ebben a stílusban egy kandallónak gazdagon díszítettnek kell lennie! A klasszikus kandalló beszerelése helyett egy imitáció is megteszi. Érdemes nagy gyertyákat elhelyezni rajta vagy benne, amelyek fokozzák vagy megadják a tűz hangulatát. A kandalló klasszikusan a televízió helyére kerül. Mert a glamour stílusú otthonokban a televíziót jobbára elrejtik.

A Díszpárna.com webáruházban megtalálod a pompát és a ragyogást sugárzó kiegészítőket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek