Starity

Stresszkezelés a mindennapokban

2021. augusztus 23. 08:08   |   

A modern, rohanó élet egyik legkellemetlenebb velejárója a stressz. Szinte mindannyian találkozunk vele, legyen szó akár munka miatti nyomásról vizsgák miatti feszültségről, esetleg a családunk légköréről vagy az anyagi helyzetünkről.

hirdetés
Stresszkezelés a mindennapokban

Természetesen az, hogy ki mennyire kezeli jól a stresszt, teljes mértékig egyénfüggő, az viszont mindenkiről elmondható, hogy ha hosszú távon nem tud mit kezdeni a rá nehezedő nyomással, akkor abból különböző formákban megnyilvánuló egészségügyi problémák következhetnek. 

Az országban vezető halálokként számon tartott szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek is kisebb valószínűséggel alakulnak ki egészséges életmóddal és megfelelő stresszkezeléssel, tehát számos esetben megelőzhetőek lennének. Lássuk tehát, milyen módszereket ismerünk a stressz leküzdésére!

Stresszevés

Sokan a pillanat hevében megoldásnak tarthatják a stressz oldásaképpen bedobott finom falatot, de ez az egyik legveszélyesebb ösztönünk, ezért fokozottan ügyeljünk az elkerülésére! Gondolunk bele: ha minden kis problémánkra ezt a megoldást választanánk, a stressz mellé egy másik komoly egészségügyi kockázatot, az elhízást is felvesszük a repertoárunkba, ennek egyéb pszichés hatásáról nem is beszélve, hosszútávon tehát a stressz ezzel a reakcióval nem vész el, csupán átalakul.

Gyógyszeres megoldások

Léteznek különféle nyugtató- és szorongásoldó pirulák, amik a kezdetekben úgy tűnhet, hogy nagy változást hoznak, de egyes típusok akár rövid idő alatt is addiktívnak bizonyulhatnak, a szervezetünk pedig elvonási tüneteket produkálhat, amikor az állapotjavulás miatt csökkentenénk az adagon, vagy megszüntetnék a szedésüket. Ebből kifolyólag pedig hamar egy ördögi körben találhatjuk magunkat. Ha arra gyanakszunk, hogy a szervezetünknek a kelleténél több stresszel kell megbírkóznia, konzultáljunk háziorvosunkkal, illetve egy táplálkozási szakemberrel, ugyanis nemcsak a gyógyszerek, de a megfelelő vitaminbevitel is segíthet testünknek leküzdeni a stresszt!

Szeretnéd, ha legalább a váratlan események vagy betegségek miatt nem kellene aggódnod a mindennapok során? Köss online biztosítást az Allianz Hungária weboldalán, hogy eggyel kevesebb okod legyen az aggodalomra!

Meditáció

A rohanó életben már egy néhány perces elcsendesedés is hatalmas felüdülést tud jelenteni. Ha még sosem próbáltad, kezdd csupán annyival, hogy nyugodt környezetet teremtesz magad körül, majd behunyod a szemed, és megpróbálod kiüríteni a gondolatokat a fejedből, és csak a légzésedre koncentrálsz. Ha elsőre ez nehéznek tűnik, különböző telefonos applikációkat is találhatsz már, amik apránként tanítanak meg a meditáció alapjaitól a mesterszintig.

Testmozgás

A legtöbbször stresszoldásra a jógát és a futást szokták javasolni, mert ezek olyan mozgásformák, amik nem igényelnek különösebb speciális tudást, mégis könnyen le tudod velük vezetni a felgyülemlett stresszt. Persze ez is teljes mértékig egyénfüggő. Ha te úgy érzed, hogy eleged van az egész napos nyújtott, vontatott dolgokból, és a feszültség csak úgy gyűlik benned, lehet, hogy érdemesebb a küzdősportok irányába nyitnod, ahol biztosan kiadhatod magadból a felgyülemlett dühöt.

A megfelelő sport kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy csak annak a mozgásformának tud igazán érvényesülni a stresszcsökkentő hatása, ami számodra örömet okoz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek