Starity

Az inkontinencia kezelése

2021. szeptember 19. 10:10   |   

Az inkontinencia kifejezetten kellemetlen velejárója lehet a szülésnek, esetleg a változókornak, de kialakulásának több oka is lehet. A lényeg azonban az, hogy hogyan lehet megszüntetni, mert igenis gyógyítható! Nézzük!

hirdetés
Az inkontinencia kezelése

Milyen típusú inkontinencia létezik?

Az inkontinencia egyik fajtája a késztetéses inkontinencia. Ebben az esetben folyamatos késztető nyomás van jelen a szervezetben, olyan érzés, mintha állandóan mosdóba kellene mennünk. Ennek a problémának a hátterében általában a húgyhólyag beidegződésével kapcsolatos elváltozások állnak. 

Az orvostudomány azonban a késztetésestől megkülönbözteti a stressz inkontinenciát, amelyről akkor beszélünk, ha alhasi nyomás hatására egy kevés vizeletet engedünk. Ez bizonyos mozgásformák közben történhet meg.

Létezik kevert inkontinencia is, amikor mindkét típus egyszerre jellemző a betegre.

Aki valamilyen típusú inkontinenciában szenved, annak fontos, hogy urológust, illetve urológus képzettséggel is rendelkező nőgyógyászt kell felkeresnie. Lényeges, hogy a diagnózist szakember állítsa fel, aki tisztában lehet a probléma hátterével. Ilyen ok lehet akár egy krónikus gyulladás is, amelyet antibiotikummal kezelünk.

Mit tudunk a stressz inkontinenciáról? 

A stressz inkontinencia az alhasi izmokkal, a húgycsövet kitámasztó, a medencében található gátizmok működési rendellenessége, gyengesége. Ezek az izmok tartják és védik a kismedence szerveit, ezért fontos feladatot töltenek be. Hiszen ez azt jelenti, hogy a szóban forgó izmok tartják a húgycsövet és a húgyhólyagot, valamint a végbelet is. Éppen ezért függnek össze a vizeletvisszatartással is. 

Ezeknek az izmoknak a meggyengülése sokszor a menopauza miatti hormonális változásokkal is összefügghet. De sokszor a terhesség, szülés okozza az izmok meggyengülését.

Felmerülhet a kérdés, hogy gyógyítható-e a stressz inkontinencia? Ez általában a kiváltó okon, annak súlyosságán is múlik. Viszont a stressz inkontinencia a legtöbb esetben gyógyítható.

Enyhébb probléma esetében kiváló megoldást nyújthat a gátizomtorna, mely az érintett alhasi izmok erősítését célozza meg. A gátizomtorna sok esetben hatásos lehet. Azonban vannak esetek, amikor komolyabb megoldásra van szükség. Például azért, mert a tornával az izmokat karban tudjuk tartani, de a nyálkahártya és a szalagok állapotát nem lehet stimulálni, pedig kihatnak az inkontinenciára. 

A stressz inkontinencia gyógyítása

Például ha a stressz inkontinencia hátterében a medencefenék meggyengülése áll, amikor a környező szervek gyakorolhatnak nyomást a hólyagra, az orvosok a műtétet szokták ajánlani.

A műtéti beavatkozások is sokfélék lehetnek. De a legújabb és legbiztonságosabb megoldás a hegmentes intim lézer kezelés inkontinencia esetén

Az intim lézer kezelés esetében a legkímélőbb lézert használják, amely sem nyomot nem hagy, sem fájdalmat nem okoz. A kötőszövetbe juttatott hővel működik, amely kihat a kötőszövet kollagénállományára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek