Starity

Renault Master, Opel Movano és a chiptuning

2021. szeptember 19. 10:10   |   

A chiptuninggal szinte mindegyik gépjármű esetében több jótékony változást is el lehet érni. Segíthet csökkenteni a fogyasztást, fokozni a teljesítményt és növelni a nyomatékot.

hirdetés
Renault Master, Opel Movano és a chiptuning

A tulajdonos egyéni igénye szabja meg, hogy melyikre szeretné helyezni a hangsúlyt, de azt azért érdemes észben tartani, hogy minden autónak van egy bizonyos határa, semelyik paramétert nem lehet a végtelenségig fokozni.

A gyári teljesítmény

Minden autónak vannak bizonyos gyári paraméterei, amik sok esetben nem fedik a valóságot még a vadonatúj autók esetében sem. Chiptuning előtt érdemes kérni, hogy az autó paramétereit mérjék le, lehetőleg egy szinkronizálható fékpadon annak érdekében, hogy pontos képet lehessen kapni az autó aktuális adatairól.

Nem kell azonnal pánikba esni, ha a mért adatok nem egyeznek a gyári adatokkal, hiszen a fogyasztást, a teljesítményt és a nyomatékot több tényező is befolyásolja, rengeteget számít például az autó kora és az is, hogy mennyire kíméletesen vagy éppen felelőtlenül használták az élete során az utakon.

Az adatok magukért beszélnek

A chiptuningról órákig lehetne beszélgetni, azonban vannak bizonyos dolgok, amelyek többet mondanak minden szónál, ez pedig nem más, mint a számszerűsített elért változás. Mindennél többet mond, ha megnézzük, pontosan mi is történt az új generációs EDC17 vezérlővel szerelt Renault Master és az Opel Movano 2.3DCI típusokkal chiptuning után.

A módosítás után megnőtt a nyomaték, aminek köszönhetően az autók 100 km-es fogyasztása 2-3 literrel alacsonyabb lett, ami azt jelenti, hogy a korábbi 10-11 liter/100 km helyett chiptuning után már csak 8 litert fogyasztanak 100 km-en. Ráadásként a nyomatékosabb beállításnak köszönhetően még az autó vezethetősége is javult.

Az említett két autó esetében gyári állapotban visszatérő panasz szokott lenni, hogy gyengélkedik a motor, és sokat fogyaszt az autó. Megfelelő chiptuninggal mindkét problémát sikerült orvosolni.

Ha többet szeretnél megtudni a chiptuninggal elérhető eredményekről, akkor érdemes megnézned AET CHIPtuning oldalán a chiptuning véleményeket.

De mi is történik pontosan a chiptuning során?

Annyi szó esett már a chiptuningról, hogy érdemes egy gyors áttekintést adni, hátha még nem mindenki ismeri. A chiptuning egy teljesítményméréssel kezdődik, a legjobb, ha ez szinkronizálható teljesítménymérő padon történik, ezért mindenképpen érdemes olyan szervizt keresni, ahol van ilyenre lehetőség. Ezt követően kiolvassák az autó számítógépéből az adatokat, módosítanak rajta, majd visszatöltik. Utána jön egy újabb mérés, majd ismét módosítás, majd megint mérés. A mérés-módosítás ismételgetése egészen addig történik, amíg el nem érik a kívánt állapotot, ez akár 2-3 óráig is eltarthat, ezért erre érdemes felkészülni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek