Starity

Egy jó masszázs segíthet az egészségügyi problémák megoldásában

2021. október 04. 11:11   |   

Napjainkban egyre többen fedezik fel a masszázs kedvező hatásait és keresnek fel masszázsterapeutát azzal a céllal, hogy csökkenjen vagy megszűnjön a fájdalmuk, hogy javuljon a nyirokkeringésük, hogy fokozódjon az ízületeik mobilitása, vagy megszűnjön a migrénes fejfájásuk. Mivel a masszázsnak nagyon sok pozitív hatása van a testi és lelki egészségre. A masszázsterápia az akut és krónikus betegségek kezelésében is a segíthet. A masszázs nagyon sok egészségügyi gondra jelenthet megoldást. Mutatjuk is, melyek ezek!

hirdetés

A masszázs testi egészségre gyakorolt hatásai

Ahogy öregszünk az ízületeink egyre merevebbé válnak és ez a mozgás is nehezebbé válik. Azonban a rendszeres masszázskezelések javítják az ízületek mozgékonyságát és ez lehetővé teszi, hogy olyan tevékenységeket is végezzünk, amelyeket korábban nem tudtunk. Az izmokban keletkező feszültség nem csak a kortól függ, hanem egy-egy sport vagy sérülés, illetve a folyamatos stressz következménye. Az állandó izomfeszültség azonban fájdalmat generál. A masszírozó mozdulatok hatására az izmok ellazulnak és ezáltal a fájdalom is enyhül.

Az immunrendszer egészségét sok minden befolyásolja. Olyan életmódbeli tényezők, mint a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a pozitív életszemlélet, megerősíti az immunrendszert. Azonban lehetnek olyan időszakok az életünkben, amikor az immunrendszerünk sérülékenyebbé válhat. Ilyen időszak lehet válás, haláleset, vizsgaidőszak, stresszesebb munkahét, amelynek következményeként az immunrendszer védekezőképessége is csökkenhet, ami viszont teret adhat a fertőzések és betegségek kialakulásának. A masszázs azonban fokozza a keringést – a vér - és nyirokkeringést is –, és az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz.

A leggyakrabban hát - és derékfájdalom miatt keresik fel az emberek a masszázsterapeutát. Ennek az egészségügyi problémának többnyire az ülőmunka és a görnyedt testtartás az oka. A krónikus hátfájásban szenvedők számára is előny lehet ellátogatni a masszázsszalonba, illetve ha ezt valaki kiegészíti napinta tornagyakorlatok végzésével és megtanulja, hogyan üljön a számítógép előtt, akkor a krónikus hátfájás akár teljesen is megszűnhet.

A kialvatlanság nem csak a munkateljesítményt csökkenti, hanem a migrénes fejfájás kialakulásában is szerepet játszik. A masszázsterapeuta a megfelelő pontok masszírozásával azonban ezen is segíthet. A migrén kialakulásában a stressz is szerepet játszik, viszont a masszírozó mozdulatok hatására a stresszhormonok szintje is csökken. Így az alvási zavarok is elmúlhatnak, hiszen gyakran a testi és az érzelmi stressz okozza az alvási gondokat.

Napjainkban sokan küzdenek magas vérnyomással, ami szintén a feszültséggel teli világunknak köszönhető. Különféle masszázs típusok léteznek. Az egyik ilyen a svédmasszázs, amely gátolja a stresszválaszt és ezzel a vérnyomást szabályozza.

A masszázs a léleknek is segít

A mai rohanó és teljesítményorientált világunkban nem meglepő, hogy egyre több ember szenved a stressztől és szorongástól. A hosszabb ideig fennálló stressz azonban sem a testi, sem pedig a lelki egészségnek nem tesz jót. A masszázs hatására azonban olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben – az egyik ilyen a szerotonin hormon –, amelyek szerepet játszanak a hangulat fokozásában, szabályozásában, illetve a stressz csökkentésében.

A masszázs azokon a személyeken is segíthet, akik depresszióban szenvednek és mindez a kortizol, azaz a stresszhormon szintjének csökkenésével függ össze.

A masszázs hatására ellazulnak az izmok, csökken a szorongás és a stressz szintje, és ennek következményeként mentálisan is sokkal jobban érezhetjük magunkat, illetve a mentális éberségünk is fokozódhat.

Többféle masszázsterápia is létezik

A masszázsnak több típusa létezik. A svédmasszázs elsősorban a stressz és a feszültség enyhítésére szolgál. A kötőszöveti masszázs javíthatja az emésztési panaszokat, enyhíthet a mozgásszervi problémákon és hatásos lehet máj - és epeproblémák esetén is. A nyirokmasszázs segít megszabadulni a szervezetünkben felhalmozódó salakanyagoktól. A sportolóknál pedig gyakran alkalmazzák a sportmasszázs különleges fogásait.

A masszázs típusok között meg kell említenünk a köpölyözést is. A kínai hagyományos orvoslás már évezredek óta alkalmazza a köpölyözés technikáit különféle egészségügyi problémák orvosolására. A köpölyözés során a terapeuta úgynevezett köpölyözőket használ, amelyek szívóhatásának köszönhetően csökken a szervezetben a gyulladás és a fájdalom. A köpölyözők fokozzák a szövetekben és az izmokban a vérellátást. Ez azért fontos, mert így több tápanyag jut a sejtekbe és a szövetekbe. A köpöly készülhet gumiból, szilikonból és üvegből. Mindhárom rendkívül praktikus, könnyen kezelhető és egyszerűen tisztítható.

Mire számíthatunk, ha felkeressük a masszázsterapeutát?

Mindenképpen olyan terapeutát keressünk, aki az adott problémánknak megfelelő masszázs technikát alkalmazza. Lényeges, hogy őszinték legyünk a terapeutával. Ebben az esetben ő is alaposan felkészít a masszázsra és elmondja, hogy ne együnk, azonban igyunk elegendő folyadékot a kezelés előtt. A beszélgetés során szóba kerülhetnek a masszázságyak is, hiszen a szalonban többféle ággyal is találkozhatunk, mint például fix, összecsukható vagy elektromos masszázságyak.

A masszázságyon fekve már ne legyünk szégyenlősek, de a szorongás oldásában segíthet a masszőr profizmusa, a kellemes fények, a lágy zene és természetesen a masszázsolajok is, amelyeket a terapeuta használ a kezelés során. Az olajos masszázs már évezredek óta létezik. Őshazája Kínában és Indiában van. A masszázsolajok természetes zsírtartalommal rendelkeznek és mivel kiváló a csuszamló képességük, így a masszőr leghatékonyabb eszközei közé tartoznak. Az, hogy a terapeuta növényi olajat, olajkivonatot vagy ásványi olajat használ, attól is függ, hogy milyen problémával fordultunk hozzá.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek