Starity

Lehet-e zöld és fenntartható a kriptobányászat?

2021. október 20. 09:09   |   

Lehet-e környezettudatos a kriptobányászat, megoldható-e mindez technikailag, és milyen szerepet tölthet be ebből a szempontból a Chia koncepciója? Izgalmas kérdések ezek, a cikkben pedig alaposan utánuk is járunk majd. Lássuk tehát, van-e reális esélye a kriptobányászat zöld megvalósulásának.

hirdetés
Lehet-e zöld és fenntartható a kriptobányászat?

Az egyik komoly gyenge pont, ami miatt a kriptobányászat nem környezetbarát

Általánosan bevett gyakorlat, hogy úgynevezett Application Specific Integrated Circuit, röviden ASIC gépek használatával történik maga a bányászat. Ennek az a nem éppen elhanyagolható negatív hozadéka van, hogy ezek a masinák bizony semmi másra nem használhatóak.

Tehát amint elöregednek és elavulttá válnak, rövid időn belül elektromos hulladék lesz belőlük. Magyarul más módon nincs lehetőség a hasznosításukra. Márpedig ezt a fajta eljárást nehéz volna akár fenntarthatónak, akár környezetbarát megoldásnak nevezni.

Pontosan emiatt lehet egyértelmű létjogosultsága azoknak a projekteknek, amelyek segíthetnek áthidalni ezt a körülményt. Bitcoin blog témák iránt érdeklődve mindez nagyon érdekes területnek és kérdéskörnek számíthat.

Amit a Chia projekt lényegéről és célkitűzéséről alapvetően tudni érdemes

A Chia megközelítése lényegesen eltér attól a mechanizmustól, amit fentebb részleteztünk. Merthogy a Chia esetében arról van szó, hogy olyan hardvereszközökkel vehetünk részt a hálózat fenntartásában, amelyek nem kizárólag a kriptopénz bányászata kapcsán hasznosíthatók.

A Chia ebből a szempontból egyébként az adattárolókat szemelte ki célravezető és praktikus eszközként. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy ha van kihasználatlan tárhely az eszközünk kapacitását tekintve, akkor miért ne élnénk ennek a lehetőségeivel.

Vagyis adottak lehetnek a feltételek ahhoz, hogy mi is beálljunk Chia coint "bányászni". Természetesen nem ingyen és bérmentve, hanem megkapva mindezért a jutalmunkat.

A Proof-of-Time és Proof-of-Space koncepció lényegéről

A Proof-of-Time és Proof-of-Space koncepció hozzáadott értéke abban rejlik, hogy a csatolt eszközök szabad tárhelykapacitását hasznosítja a hálózat. Az elv tehát egyértelmű és nem tér el a megszokottól.

Vagyis minél nagyobb tárhelyet bocsátunk rendelkezésre, annál több tranzakció hitelesítéséhez adottak a lehetőségek, mi pedig ennek jutalmaként így annál több CHIA jutalmat kapunk. Persze lehet, hogy mindez önmagában még nem tűnik olyan nagy durranásnak.

Ugyanakkor hozzá kell azt tenni gyorsan, hogy nem kizárólag az asztali számítógép tárhelykapacitásának a hasznosításához adottak a lehetőségek. Vagyis más eszközök is bevethetők. Remek példa erre egy kamerarendszer adattárolóinak a kapacitása. 

Ennek köszönhetően már egészen sok terabyte is rendelkezésünkre állhat úgy, hogy egyéb formában talán ezt nem feltétlenül használjuk. Legyünk őszinték, így már egyből látszik a Chia hozzáadott értéke.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek