Starity

Porckorongsérv kezelése

2021. október 25. 18:06   |   

A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el. Egy vastag, kötőszövetes tokban zselészerű „töltet” biztosítja a gerinc hajlékonyságát, mozgását, az ütődések, rezgések felfogását. A porckorong idővel veszít nedvességtartalmából, megváltozik a szerkezete, de más oka is lehet annak, ha kitüremkedik, esetleg ki is szakad.

hirdetés
Porckorongsérv kezelése

Bármilyen oknál fogva sérül porckorong, mindig fájdalommal jár, a terápia pedig hosszú időt vehet igénybe. Az egyik megoldás a porckorongsérv műtéti kezelése.

Porckorongsérv műtét

Legtöbben rögtön porckorongsérv műtétet vízionálnak, de erre csak végső esetben van szükség. Ha mégis javasolt, általában akkor is hosszadalmas konzervatív kezelés előzi meg. Ha ezekre nem reagál a beteg, indokolt a szike.

Helyzetéből és terheléséből adódóan az ágyéki porckorongsérv a leggyakoribb, de nyaki sérv miatt is sokan szenvednek. A porckorongsérv műtét célja a nyomás alatt lévő ideggyök felszabadítása. A műtétet altatásban végzik és előtte alapos kivizsgálásnak vetik alá a pácienst. A beteg állapotától és a sérv elhelyezkedésétől függően többféle műtéti eljárás alkalmazható. Bár komoly műtétről van szó, ha minden rendben ment, a beteg egy nappal a műtét után gyógytornász segítségével felkelhet.

Műtét utáni rehabilitáció

A gyógytorna a rehabilitáció legfontosabb része. Rögtön a műtét után a betegnek meg kell tanulni a helyes felülést, de a légzés módja sem mindegy. Kerülni kell a hirtelen mozdulatokat.

A porckorongsérv műtét után 6 héttel személyre szabott erősítés, a mozgástartomány növelése, a helyes mozdulatsorok elsajátítása zajlik. 3 hónappal a műtét után a korábban megtanult feladatokat lehet továbbfejleszteni, kombinálni. A gyógytornász segítsége és megkérdezése nélkül ne találjunk ki magunknak mozgássorokat!

Sport műtét után

Tévhit, hogy a porckorongsérv műtét után fel kell hagyni minden korábbi aktivitással. Természetesen figyelembe kell venni, hogy az ágyéki gerincen vagy a nyaki szakaszon, esetleg más részen miért alakult ki egyáltalán a sérv és mit lehet tenni ezeknek a kímélése érdekében a jövőben. Az úszás a legtöbb esetben javasolt, de a meleg víz nem tesz jót.

Van, aki a versenysportot is folytatja egy év után. A tudatosság nagyon fontos, a féloldalas terheléssel járó mozgások, a súlyzós edzések általában kerülendők. Javasolt, hogy egy jó gyógytornász és gyógymasszőr segítse az edzéseinket, támogassa a felépülést.

Összegzés

A porckorongsérv gyakran előforduló betegség, de nem mindig a műtét a megoldás rá. Ha mégis, akkor is van esély a teljes értékű életre és a mozgásra a későbbiekben, különösen, ha betartjuk a szabályokat és mindig konzultálunk megfelelő szakemberrel.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek