Starity

A rostok és a mentális egészség kapcsolata

2021. október 27. 12:12   |   

Októberben ünnepeljük a mentális egészség világnapját. Ragadjuk meg az alkalmat, és foglalkozzunk a lelki egészséggel egy szokatlan szemszögből.. Eléggé új megközelítése a tudománynak, hogy a mentális egészség és a bél mikrobiom állapota összefüggésben állnak egymással.

hirdetés
A rostok és a mentális egészség kapcsolata

Az emésztésünk és a lelki állapotunk

A legújabb kutatási eredmények bebizonyították, hogy a bélflóra állapota összefüggést mutat a mentális állapotunkkal. 

Az oxfordi egyetem kutatói megpóbálták megismerni az emberi viselkedés mozgatórugóit. Arra az eredményre jutottak, hogy a bél mikrobiomjának állapota kihat a gazdatest viselkedésére. 

A kutatások, melyeket egy zoológus és egy pszichológus végzett, bebizonyították hogy a bélbaktériumok az oxitocin háztartás helyreállításán keresztül kontrollálhatják a stresszt és a szorongást, és csökkenthetik a depressziót. 

A Lactobacillus és a Bifidobacterium azok a baktériumok, melyek hatására az immun- és az endokrin rendszer az idegrendszerre ható anyagokat termelnek. A magyarázatok még elméletek, de az egyik teória szerint a bélflóra egyes tagjai, tehát néhány baktérium aktívan manipulálja a viselkedésünket azért, hogy új gazdaszervezetbe kerüljön. 

De az is elképzelhető, hogy a viselkedés befolyásolása véletlenszerű hatás. Ugyanis a bélrendszerben több száz mikroba él, ezért a manipuláló baktérium a konkurenseit is előnyhöz juttatná. 

Étkezés és lelki jóllét

Az okokat tehát nem ismerjük pontosan, az eredmények azonban összefüggést mutattak az oxitocintermelés és a bélrendszerünkben élő probiotikumok között. A két említett baktériumfaj ugyanis a legismertebb probiotikumok. Azt eddig is tudtuk róluk, hogy elpusztítják a patogén baktériumokat, segítenek a hasmenéssel szemben, sőt, a tejfehérje feldolgozásában is fontos szerepük van.

Azonban az a közel 100 ezer ember bevonásával készült vizsgálat bebizonyította, hogy minél több rostot fogyasztunk, annál kisebb esélye lesz depresszió, szorongás kialakulásának. Egyébként azt is megfigyelték, hogy a depressziósok jóval kevesebb rostot fogyasztottak azokhoz az emberekhez képest, akik nem küzdenek a depresszió tüneteivel. 

Mit tehetünk tehát? Fogyasszunk el naponta 30 gramm rostot, legyen benne  prebiotikus rost is, mely támogatja a probiotikumokat. Akár egy adag activé FiberShake-kel is sokat tehetsz tested és lelked egészségéért.

Egyszerűen az endorfint termelő mozgás és az oxitocint termelő baktériumok hatásának segítségével természetes módon le tudjuk győzni a mentális problémákat. Ezért amikor épp nem érzed magad jól a bőrödben, gondolj arra, hogy egy tábla csoki vagy jégkrém helyett egy jó kis rostos shake, csokis, mogyorós vagy épp sós karamellás ízben sokkal többet ér a lelkiállapotod szempontjából is. Esetleg egy kis zabkása vagy más rostos nasi. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek