Starity

A leggyakoribb fogászati betegségek nyomában

2021. november 16. 10:10   |   

A foghúzástól, a fogászati beavatkozásoktól sokan félnek. A magyar lakosság jelentős része csak akkor látogatja meg a fogászatot, amikor konkrét panaszai vannak. Pedig megelőzéssel mindenki megkímélhetné magát a fogfájás negatív élményétől.

hirdetés
A leggyakoribb fogászati betegségek nyomában

Fogászati szűrővizsgálatok jelentősége

Az egészséged megőrzésében a prevenciónak óriási jelentősége van. Az idejében felfedezett elváltozások kezeltetésével sokszor komolyabb problémák kialakulását akadályozhatod meg. A rendszeres fogászati szűrővizsgálatokkal hamar fény derül a fogbetegségek megjelenésére, így a szükséges beavatkozások kevesebb időt és kellemetlenséget okoznak.

A szűrés során minden fogat megvizsgálnak: szuvasodásokat, sérüléseket keresve. Átvizsgálják a szájüreg nyálkahártyáját, feltérképezik az íny állapotát. Ellenőrzik az állkapocsízületet és a nyirokcsomókat. 

A fogászati betegségek csoportosítása

A leggyakoribb fogászati betegségeknek négy fő csoportja van, ezek a fogszuvasodás, a fogágybetegségek, a szájnyálkahártya betegségei és a fogászati gócok. A francia nyelvű Jildent Clinique szakemberei valamennyi fogászati megbetegedés esetén hatékony segítséget tudnak nyújtani a pácienseknek.

A fogszuvasodás

A fogszuvasodás kialakulásában a helytelen táplálkozási szokások, a cukros és finomított ételek és a rágás hiánya játszik szerepet. A cukorból keletkező savak felmarják a fogzománcot, áthatolnak a cement és dentin rétegen, utat nyitva a foglepedékben felszaporodó baktériumoknak.

A folyamat gyulladással, tályogok, ciszták kialakulásával, heves fájdalommal, a nyirokcsomók duzzanatával járhat, sőt a baktériumok bekerülhetnek a vérkeringésbe is (gócfertőzés). A fogszuvasodás kezelése a károsodás mértékétől függően lehet tömés, gyökérkezelés, szájsebészeti beavatkozás vagy végső esetben foghúzás.

Fogágybetegségek és fogászati gócok

A fogágybetegségek a fogíny megbetegedései, amiért szintén a foglepedékben hemzsegő baktériumok tehetőek felelőssé. Rossz szájhigiénia esetén a baktériumok még jobban elszaporodnak, a fogak felületén a lepedék megkeményedik (fogkő). Ezeken a helyeken az íny sorvadásnak indul, begyullad, vérzik, a fog mozogni kezd, fogászati gócok is kialakulhatnak. 

Kezelésénél a megelőzés a legfontosabb, ami rendszeres fogmosást és fogselyemhasználatot jelent. A már kialakult fogköveket távolíttasd el, az íny állapota időben elkezdett ecsetelős kezeléssel korrigálható.

Szájnyálkahártya betegségei

Ezek az elváltozások nem mindig fog eredetűek, okozhatja irritáció, allergia vagy fertőzések is (afták, gombák, herpesz). A fekélyes, gyulladt nyálkahártya nagyon erős fájdalmat okoz. A kezelésük általában helyi ecsetelők használatával történik.

Fontos beszélni a szájüregi daganatok időben történő felfedezéséről is. Hazánkban évente 3000 új esetet diagnosztizálnak, és 1700 ember veszti az életét a szájüregi rák miatt. Az adat azért is megdöbbentő, mert a daganatmegelőző állapotok szűrővizsgálattal könnyen felfedezhetőek lennének.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek