Starity

Mókuskerék, nem csak mókusoknak!

2021. december 13. 20:08   |   

Ki ne ismerné a mókuskerék szót és annak számtalan jelentését? Mégis megtévesztő az elnevezés, hiszen ez a szerkezet egyáltalán nem mókusoknak szól, hanem inkább a különféle rágcsálóknak, hogy hasznosan tölthessék az idejüket.

hirdetés

A mókuskerék és a monotonitás 

Ugye, hogy ha máshonnan nem is, a köznyelvből biztos ismerős lehet a mókuskerék szó? Az angol megfelelője a treadwheel (taposómalom) tökéletesen összefoglalja az unalmas, kilátástalan, változásoktól mentes tevékenységet, amire maga a mókuskerék kifejezés utal. Elsőre persze a taposómalom lassabbnak és némileg unalmasabbnak tűnhet, de jobban megvizsgálva tökéletesen összefoglalja mindkét szó az állapotot, amit leírnak. 

Emellett a mókuskerék egy népszerű gyermekjáték is, ami persze rettenetesen hasonlít a rágcsálók által használt verzióhoz, mégis van bennük némi különbség. A folyamatos körbehaladás az tökéletesen hasonlít, de méretét tekintve sokkal nagyobb az, amivel a játszótereken találkozhatunk. Ennek egy kisebb válfaja egy hordószerű darab, amire rá kell állni és lábbal kell hajtani, miközben kapaszkodunk. 

Amit a rágcsálóknak jelent

A rágcsálóknak szánt mókuskerék a hörcsögök, egerek, de akár mókusok szórakoztatására szolgál a ketrecen vagy terráriumon belül. Mivel ezek rendkívül nagy mozgásigénnyel rendelkező állatok, így nagyon jó szolgálatot tesz ez az eszköz a mindennapokban. Alapvetően a mókuskerék egy állványon álló, forgó tengelyen működő küllős elem. Mivel ebben a rágcsáló a belső részén szalad, így nagyon fontos, hogy miből készül. Egyrészt mindenképp a legjobb, ha korszerű műanyagból van, arról nem is beszélve, hogy próbáljuk kerülni a küllős megoldásokat. Ez azért lényeges, mert ha nem tud beakadni a rágcsáló lába a küllők közé, akkor elkerülhetjük a lábtörést.

Minden gondos gazdi számára az a fontos, hogy a kedvencét biztonságban tudja, így csak akkor válasszunk fából vagy acélból készült mókuskereket, ha egyáltalán nem áll a rendelkezésünkre más megoldás. Szerencsére ha ellátogatsz a Kedvence.hu webáruházba, ilyen problémád biztosan nem lesz, hiszen a legmodernebb műanyag mókuskerekek bőséges választéka áll rendelkezésedre, nem is beszélve az egyéb játékokról.

Persze a mókuskeréken kívül más játékok is jó szolgálatot tehetnek a rágcsálók számára, hiszen a mókusgömb vagy épp a hörcsöglabda is kiváló választásnak bizonyulhat. Sőt, a hörcsöglabda nagy előnye, hogy abba akár rövid időre be is zárhatjuk az állatot és kedvére gurulhat.

Remek megoldás almozás idejére, hiszen így nem kell félni, hogy kiszökik vagy épp megrág valamit, amit nem lenne szabad. Ennél arra kell ügyelni, hogy ne legyen benne sokáig a rágcsáló, és véletlenül se legyen lépcső a közelében.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek