Starity

Ismered a fűnyíró típusokat?

2022. január 27. 08:08   |   

Ha rendelkezünk némi füves felülettel a házunk körül, nap mint nap szembesülünk vele, hogy csak akkor lesz szép és jól használható, ha rendszeresen karbantartjuk, trágyázzuk, permetezzük és természetesen nyírjuk. Utóbbi feladathoz pedig nem mindegy, hogy milyen eszközöket használunk.

hirdetés

Hogyan válasszunk megfelelő változatot?

A pázsit ápolására használatos gépekből hatalmas választékot kínál a piac. A rengeteg márka és típus között nehéz megtalálni a nekünk megfelelőt. 

Először is, a területünk adottságait kell meghatároznunk. Az, hogy mekkora gyepfelületünk van, és milyen talajadottságokkal rendelkezünk, meghatározzák a lehetőségeinket. Lejtős vagy lapos a terület? Gödrös vagy sík a talaj? Napos vagy árnyékos? Mennyire megoldott a terület öntözése? Ha ezeket definiáltuk, a válaszokból kiindulva megalkothatjuk az igényeinket. Golfpálya minőségű gyepfelületet szeretnénk, vagy megelégszünk azzal, ha bármilyen zöld növényzet borítja a talajt? Ez többek között a gyepápoláshoz szükséges gépparkunkat is determinálja. Nézzük, milyen fűnyírók közül választhatunk!

Milyen fűnyíró típusok léteznek?

A legegyszerűbb, legősibb változat a kézi működtetésű hengerkéses fűnyíró. Ez kisebb pázsitos felületekhez lehet ideális, mivel lassú munkavégzést tesz lehetővé a motorizált változatokhoz képest. Halk és környezetbarát a használata, viszont a speciális kések élezését nehézkes otthon kivitelezni.

Ennek a fűnyírónak kialakult a benzinmotoros változata is. A benzines hengerkéses fűnyírót már nagyobb füves felületeken is használhatjuk.

Napjaink legelterjedtebb változata a benzines forgókéses fűnyíró. Ezeket már magasabb, sűrűbb fűben is alkalmazhatjuk. Akár tizenöt-húsz centi magasra serkent lágyszárúakkal is vígan elboldogul. Késeit speciális szaktudás nélkül is, egyszerűen lehet élezni. Robbanómotoros meghajtása miatt fokozott karbantartási igénye van, de cserébe nem kell az elektromos kábelt kerülgetnünk. Egy nagyobb, sok fával, bokorral bíró kertben ez nagy könnyebbséget jelent. Elektromos társaival ellentétben rendkívül sok káros anyagot pöfékel ki magából. 

A HQBOLT.HU-nál kapható elektromos forgókéses fűnyírók általában olcsóbbak, mint az azonos teljesítményű benzines változatok. Nem kell tartanunk a kipufogó gázaitól, és csendesebb is, mint a belső égésű változatok. Nagy területen is használhatóak, bár arra figyelni kell, hogy a sok tereptárgyban könnyen elakadhat a kábel.

Hatalmas területek esetén jöhetnek szóba a fűnyírótraktorok. Ezek fokozott karbantartást igényelnek, és rendkívül drágák is a tolható változatokhoz képest.

Mi lesz a nyesedékkel?

Az oldalkidobós és a mulcsozós fűnyírók esetében a levágott fű a gyepen marad, míg a fűgyűjtős gépeknél összegyűjthetjük, majd komposztálóba tehetjük, vagy zöldhulladékként elszállíttathatjuk a lenyírt részeket.

Bármelyik típus mellett is döntünk, érdemes a minőségibb márkákat, példányokat választanunk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek