Starity

Melyek a legsokoldalúbb konyhai eszközök?

2022. február 13. 09:09   |   

Egy konyha teljes berendezése nem egyszerű feladat, pláne akkor, ha szűkös a rendelkezésre álló hely vagy az anyagiak korlátozottak.

hirdetés
Melyek a legsokoldalúbb konyhai eszközök?

Számos olyan konyhai eszköz létezik, melyek nélkül teljesen jól el lehet boldogulni, ám akadnak olyanok is, amik még egy egyszemélyes háztartásban is nagyon jól jönnek, hisz sok folyamathoz lehet őket használni. Nézzünk pár példát!

Tea- vagy levesszűrő

Igazi univerzális darab, minden konyhában lennie kell belőle legalább kettőnek, hisz oly sokszor kerül elő. 

Nagyszerűen le lehet vele habozni a húslevest, átszűrni a krémleveseket, hogy selymesebb állagúak legyenek, lecsepegtetni a befőtteket és a konzervgyümölcsöket, zöldségeket, átpasszírozni a halászlevet, kiszedni a forró vízből a kifőtt nokedliket és a gombócokat, leszűrni a teákat, meghinteni a sütemények tetejét porcukorral vagy kakaóporral, és így tovább. 

Egyszóval a szűrőket legalább egy tucatnyi dologra lehet használni a konyhában, így vétek lenne kihagyni a felszerelésből. Általában fémből készültek, sűrű rácsozással és hosszú nyéllel. Többféle méretben is elérhetőek, a Gasztronagyker oldalán szűrők széles kínálata vár!

Ráadásul nem egy drága eszköz, így érdemes többet is tartani belőle otthon, biztosan sokszor hasznukat veszed. Egy tekintélyesebb méretű darabbal akár a tésztaszűrőt is helyettesítheted, ha abból éppen egyetlen darab sem akadna a konyhádban. 

Négyoldalú reszelő

A klasszikus négyszög alakú, fémből készült reszelő, amely már nagyanyáink korában is minden konyha alapvető tartozéka volt - nem véletlenül! A négy különböző oldal ugyanis más-más kialakítású lyukakkal van ellátva, így tényleg szinte mindent le lehet vele reszelni, legyen szó sajtról, citromhéjról, csokoládéról, uborkáról, fokhagymáról, szerecsendióról, krumpliról, cukkiniről, répáról, és még hosszasan lehetne folytatni a felsorolást. 

Univerzális kialakításának köszönhetően viszonylag kis helyen elfér és gazdaságosabb is, mintha külön-külön vásárolnál többféle reszelőt. A tartósság érdekében célszerű rozsdamentes acélból készült terméket választani, mert ezeknek hosszú az élettartamuk, és nem fognak elrozsdásodni sem. 

Aprítógép

Ha küzdöttél már azzal, hogy például sodrófával törd össze kekszet, késsel aprítsd fel a mogyorót vagy kézi habverővel keverj simára egy szendvicskrémet, akkor bizonyára már érted, hogy miért alaptartozék az aprítógép egy konyhában. 

Hiszen pillanatok alatt megoldja azt, amivel te kézi erővel hosszú ideig küzdenél. Csak néhány mozdulat, és máris kész a finom smoothie, az egészséges házi mogyoróvaj, összeaprítja a hagymát, a kekszet, de ha van hozzá tartozékként habverő korong, akkor tejszínhabot verni vagy krémeket simára keverni is könnyedén tudsz vele.

Ha nincs külön botmixered, akkor krémlevesek készítéséhez is nyugodtan használhatod, hiszen a legtöbb készülék edénye a hőt is jól bírja. Egy ilyen kis gép birtokában nem kell többet például darált mákot vagy zabpehelylisztet vásárolnod, hiszen te magad is könnyen el tudod majd készíteni.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek