Starity

Boldog és biztonságos macska élet - kijárós cicaként!

2022. február 16. 08:08   |   

Hogyan lehet a macska szabadságának megőrzése mellett mégis biztonságosan megoldani a rendszeres kijárását? Milyen veszélyeket rejt magában a kinti környezet? Hogyan lehet kijárós a cica, miközben vigyázunk is rá?

hirdetés
Boldog és biztonságos macska élet - kijárós cicaként!
Fotó: bongbabyhousevn / pixabay

A cicák szabadság utáni vágya hatalmas!

A macskák különösen szabadságkedvelő állatok, igénylik a folyamatos érintkezést a kinti környezettel, ugyanakkor vágynak a megbízható, otthonos, kuckós közegre is. Meg kell teremteni számukra a játékos világot, ahol levezethetik felesleges energiáikat, emellett biztosítani, hogy amikor szeretnének, kimehessenek egy kicsit a természetbe. A cicáknak szükségük van nagyobb térre, hogy napi szinten körbejárják a birodalmukat. Azonban egy kerítés nem fogja meggátolni őket a felfedezésben. 

A kinti létnek komoly veszélyei is lehetnek, melyekre már a kezdetekkor érdemes odafigyelni. Egy saját kert, amennyiben macskabarát, minden bizonnyal biztonságos a cica számára, a szomszédos környezet ugyanakkor rejthet veszélyeket, az utca pedig különösen. Ezért körültekintően kell eljárni, és néhány praktikus kellék bevethető a kertben, hogy valamelyest elkerüljük az elkóborlást.

Milyen veszélyek leselkednek odakint egy macska számára? 

A kevésbé macskabarát szomszédok olykor életveszélyes intézkedésekkel próbálják távol tartani az arra bóklászó cicákat. Nagyon fontos odafigyelni a macskánkra, hogy ne tegyen kárt mások virágoskertjében, és a cica se kerüljön veszélyes helyzetbe amiatt, mert kíváncsi! Következetesnek és előrelátónak kell lennünk, a lehető legtöbb praktikus eszközt érdemes beszerezni, hogy cicánk biztonsággal fedezhesse fel környezetét az általunk szabott határokon belül. 

A Grandopet.hu webáruházában számos kiegészítőt találunk a macska tartásához, például macskaajtót, hálót is beszerezhetünk a biztonság és kényelem érdekében. Amire még figyelmet kell fordítani, hogy semmilyen mérgező, ártalmas növény ne legyen a kertben! Veszélyesek lehetnek a szomszédban élő állatok is, melyek ösztönösen védelmezik a saját területüket, s így bármikor támadhatnak. Számolni kell továbbá a külső parazitákkal, kórokozókkal, melyeket a csatangolás során összeszedhet.

A kertes házban lakó cica ideális tartási körülményei 

A lakásban élő cicákat a különféle játékokkal, bútorokkal kell lefoglalni, elegendő egy ajtó elé helyezett rács, amely megakadályozza a továbbjutását. Az ablakra, erkélyre szerelhető védőháló szintén nagy segítség lehet, hogy a macska ne jusson át a szomszédhoz. 

Ám egy kertes házban lakó cicánál egészen más szempontokat kell figyelembe vennünk. A nagyobb mozgástér előnyös számukra, de csak akkor számít biztonságosnak, ha a határok jól kijelöltek és átjárhatatlanok. Hálók, forgó eszközök felszerelésével a kerítés nem lesz nyitott út többé. Ezek ugyanis hatékonyan meggátolják az átjutást. Ráadásul idegen állatok sem jutnak be a kertbe. Egy másik megoldás a zárt kennel, amolyan macska kifutó, mely erkélyre is szerelhető, de a kertben is elhelyezhető. Itt kényelmesen, biztonságosan élvezhetjük az együtt töltött időt kedvencünkkel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek