Starity

5 tipp, hogy éhezés nélkül érd el az álomalakodat

2022. február 23. 21:09   |   

Ahogy lemennek az ünnepek, elkezdünk a tavaszra, majd a nyárra készülni. És ez nem csak a lakásunk dekorációjában, de a saját külsőnkben is megmutatkozik. A tavasz első napjaival a nagy diéták ideje is megkezdődik, amitől sokan félünk, hiszen még mindig az él a köztudatban, hogy csak éhezéssel lehet fogyni. Pedig ez a meglátás már nagyon régen megdőlt. Sokkal humánusabb megoldások is vannak, minthogy csak répán éljünk a fogyás érdekében.

hirdetés
5 tipp, hogy éhezés nélkül érd el az álomalakodat

Hogy lehet-e teljes étkezés mellett fogyni? Igen! Mutatjuk, hogy hogyan érheted el az álomalakodat úgy, hogy közben egy percig sem éhezel.

Miért tilos koplalni, ha fogyni szeretnél?

Ha kevesebb ételt fogyasztunk a megszokottnál, a szervezetünk kénytelen lesz a tartalékaihoz, azaz a zsírpárnákhoz nyúlni. Ez rövid távon látványos eredményt hoz, hiszen már az első egy-két hétben több kiló is leszaladhat. Azonban korántsem lesz tartós a fogyás, és akár jojó effektus is kialakulhat, de számos más, az egészségünkre káros hatása is lehet a koplalásnak. A hosszú, tartós fogyáshoz nem csupán egy diétára, sokkal inkább életmódváltásra lesz szükségünk.

Ezek az éhezés káros hatásai az egészségünkre nézve

Idővel lelassul az anyagcserénk, fáradékonyabbak és levertebbek leszünk.
A szervezetünk elkezdi leépíteni az izomsejteket, ami szintén gyengeséghez vezethet. Súlyos esetben pedig a szívizom is gyengülhet.
A koplalás következtében gyengülhet az immunrendszerünk, hiszen fontos tápanyagoktól, vitaminoktól fosztjuk meg a szervezetünket.
Ha huzamosabb ideig éheztetjük magunkat, komoly stressznek tesszük ki a testünket és a lelkünket egyaránt, ami akár betegségek kialakulásához is vezethet.

Mi a teendő az álomalak érdekében?

1. Reális célokkal kalkulálj!

Az egészséges és tartós fogyás nem két nap alatt jön létre. Hagyj magadnak és a testednek időt arra, hogy átálljon az új létformára. Az egészséges fogyás mértéke egyénenként ugyan változik, de általánosságban elmondhatjuk, hogy havi 3-4 kilónál többet ne várj el magadtól. A diéta elején gyorsabb lesz a fogyás, de ne ijedj meg, ha idővel lassul a folyamat, ez természetes.

2. Egyénre szabott étrendet válassz!

Az internet tengernyi fogyást ígérő mintaétrendet tár elénk, azonban nem biztos, hogy neked is be fog jönni egy sablon étrend. Ha nem tudod, mi lenne a jó, akkor kérd ki dietetikus tanácsát, aki személyre szabottan neked állít össze olyan étrendet, amivel garantáltan nem fogsz éhezni, ellenben haladni fogsz a célod felé.

3. Okosan a nassolással!

Az álomalakhoz vezető út nem tiltja a nassolni valókat, viszont jó, ha átgondolod, hogy milyen plusz finomsághoz nyúlsz. Ha megkívánsz valami édességet, akkor válassz inkább gyümölcsöt, de a protein szelet is jó megoldás lehet. Csillapítja az éhségedet és az édességvágyadat is. Ha inkább a sós nasik híve vagy, akkor legyen otthon répa, zeller és karalábé. Nem csak finomak, de a súlycsökkenésben is segítenek, és hasonlóan roppanósak, mint egy tál chips.

4. Az sem mindegy, mit iszol!

Sokan tartanak otthon a diéta során bolti gyümölcsleveket, mondván, hogy ez csak gyümölcs. Viszont ezek legtöbbje tele van felesleges cukorral, ami nem, hogy a fogyásban nem segít, de a szomjadat sem oltja, és még az édesség utáni vágyadat is fokozni fogja. Ezek helyett igyál inkább sima vizet, vagy ha nem szereted a semleges ízét, akkor bolondítsd meg némi citrommal, vagy válassz inkább egy nagy csésze minimálisan ízesített teát.

5. A mozgás mellett se menj el!

A mozgás nem csupán a fogyást támogatja, de az általános jóllétedben is segíteni fog. Nem kell élsportolói babérokra törni, de napi fél óra edzéssel már komoly eredményeket érhetsz el, és az állóképességed mellett a közérzeted is sokkal jobb lesz. Nem beszélve arról, hogy a zsírveszteség melletti izom veszteséget is megelőzheted, így tónusban tarthatod a testedet.

TIPP: Ha egyedül nem érzed magad elég erősnek ahhoz, hogy hosszú távon elköteleződj egy új életforma mellett, akkor keress társat. Hívd segítségül a párodat, csináljátok együtt, vagy vond be a legjobb barátnődet. Ha ők nem vevők rá, akkor keress olyan csoportokat, akik a segítségedre lehetnek az út során. Szervezhettek közös kirándulásokat, vagy eljárhattok együtt edzeni.

Az álomalak elérése tehát soha nem igényel koplalást. Éhezés helyett alakíts ki személyre szabott étrendet, amely fedezi az energiaszükségleted, de mégsem hátráltat az álomalakod elérésében. Protein szelet és diétás mogyorókrém segítségével pedig még a napi finomságról sem kell lemondanod.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek