Starity

Jon Bon Jovi 60 éves

2022. március 02. 20:08   |   Szerző: Éowyn

Jon Bon Jovit nemcsak ragyogó zenei és filmes karrierje, hanem az éhezők és hajléktalanok érdekében végzett munkája miatt is nagyra becsülik.

hirdetés
Jon Bon Jovi 60 éves
Fotó: instagram.com/jonbonjovi | instagram.com/hamptonwater

Az édesapja révén olasz származású világsztár 60 évvel ezelőtt, 1962. március 2-án látta meg a napvilágot a New Jersey állambeli Perth Amboy-ban, ifjabb John Francis Bongiovi néven. A középosztálybeliek lakta Sayreville-ben nőtt fel, abban a korszakban, amikor az amerikai álom elérhetőnek tűnt - pláne a közeli New York City árnyékában.

A siker azt jelenti, hogy kilencszer esel el, de tízszer kelsz fel.

- Jon Bon Jovi

Amint kamaszként kitárult előtte a zenei világ, példaképei főként helyi zenészek lettek, köztük olyan nagyságokkal, mint Bruce Springsteen. A középiskola padjában többnyire az éjjelente klubokban eltöltött órákat igyekezett kipihenni - bár nem szórakozni járt, hanem keményen dolgozott, hogy egyszer ő is sztár lehessen. Saját dalokat írt, gitározni tanult, és együtteseivel fellépett a zenei életben jelentős szerepet játszó Jersey-tengerpart helyi klubjaiban.
18 éves korától másod-unokatestvérénél, Tony Bongiovinál dolgozott mindenesként - a híres Power Station stúdióban, ahol olyan világsztárok vették fel a lemezeiket, mint David Bowie, a Rolling Stones, vagy a Queen -, az ifjú Jon hol kávét főzött, hol takarított. De főként figyelt és tanult; éjjelente pedig felvette a saját dalainak demóit.


Bátraké a szerencse

Miután a slágergyanús Runaway című számmal hosszú hetekig mindhiába kilincselt az összes létező lemezkiadónál, egy remek ötlettől vezérelve bement egy vadonatúj rádióállomás épületébe, egyenesen az éppen adásban lévő DJ-hez - a Runaway végül rákerült egy helyi tehetségek számait tartalmazó válogatásalbumra. Amint a rádió játszani kezdte a dalt, futótűzként terjedt; és hirtelen minden kiadó John Bongiovi után érdeklődött.

A világsztár

1983-ban Jon helyi zenészekből, és kamaszkori együtteseinek tagjából állította össze a zenekarát, amelynek neve Bon Jovi lett. A többi már történelem.
Az banda frontembereként, dalszerzőjeként több mint 300 dalt írt; tizenöt stúdió- és két szólólemezt jelentetett meg. A világszerte több mint 130 millió példányban eladott albumaival a világ egyik legsikeresebb előadójává vált. Eddig több mint 2700 koncertet adott 50 országban, 34 millió rajongónak.

 

Tedd, amit tudsz!

Nem kell ahhoz tudósnak lenni, hogy megtaláljuk a gyógymódot.

- Jon Bon Jovi

Jótékonysági akciói és munkája miatt is elismerik; 2006 óta a JBJ Soul Foundation nevű alapítványa segítségével küzd az éhínség és a hajléktalanság ellen. Soul Kitchen-éttermeiben a vendégek annyit fizetnek a minőségi ételért, amennyit tudnak, vagy önkéntes munkát vállalhatnak cserében - a koronavírus-járvány korábbi hullámainak idején ő maga is dolgozott, mosogatott a konyhán, hogy a rászorulók megkapják a napi betevőjüket.

 

Család

A huszonévesen folytatott rocksztár-életmódot, a testi-lelki egészséget kockára tévő végtelen turnékat, a zenei divatirányzatok váltakozását kitartással és kreativitással túlélve, a Világ 50 legszebb embere közé beválasztott (People magazin, 1996), illetve a Legszexisebb Rocksztár (People magazin, 2000) címet is elnyert művész a harmincas éveitől kezdve egy kicsit visszavett a tempóból.

Középiskolai szerelmét feleségül véve az évek során négygyermekes családapává vált. Egyik fiával karöltve a borbizniszbe is beszállt, roppant sikeresen - Hampton Water névre keresztelt rozéjuk sorra nyeri a rangos díjakat. Jon édesapja, idősebb John Bongiovi pedig saját családi recept alapján elkészített szicíliai tésztaszószokkal tarol.

A legenda

Egy dal megírásával juthat az ember a legközelebb a halhatatlansághoz.

- Jon Bon Jovi

Számos díja és elismerése mellett Jon a Vadnyugat fiai 2-höz írt filmzene-albumával egy Golden Globe-díjat, illetve egy Oscar-jelölést is bezsebelt.

 

2009-ben bekerült a dalszerzők Hírességek Csarnokába, és végül "halhatatlan" lett  2018-ban, amikor beiktatták az amerikai Rock and Roll Hall of Fame-be is az együttes őstagjaival együtt.

Tehetségét nemcsak a stúdióban és a színpadon mutatta meg, hanem tizenöt mozis és televíziós produkcióban is megjelent, vagy főszerepet játszott bennük.

A legutóbbi hírek szerint a koronavírus-járvány miatt elmaradt 2020-as nyári USA-turné pótlása idén áprilistól kerül sorra; illetve a jövőre 40 éves Bon Jovi együttes a jubileumi zenei kiadványok megjelentetése mellett 2023-ban előreláthatóan világ körüli turnéra indul.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek