Starity

Mit érdemes tudni a cilinderességről?

2022. március 20. 18:06   |   

Amikor az ember szemvizsgálaton ül és cilinderektől hall, felmerül benne a kérdés, hogy biztosan jó helyen jár-e. Megnyugtatjuk, hogy igen, minden bizonnyal az egyik leggyakoribb szembetegség, az asztigmia diagnózisáról van szó, ugyanis ekkor szoktak a dioptriák mellett cilinderekről beszélni. Jó hír, hogy ez a látásprobléma is kezelhető, sőt akár egy villámgyors, fájdalommentes beavatkozással meg is szüntethető. Ismerje meg a részleteket.

hirdetés
Mit érdemes tudni a cilinderességről?

Mi az asztigmia? 

Az asztigmia (cilinderesség) a rövid- és távollátás után a harmadik leggyakoribb szemészeti probléma. 

A cilinderes szem esetében a szemnek több fókuszpontja is van, ami homályos látást eredményez. Amíg az egészséges szemfelszín leginkább egy szabályos gömbhöz hasonlítható, addig az asztigmiás szem tojásdad alakú, vagyis mindkét tengelye eltér a szabályostól. Az egyik átmérő irányában laposabb, a másik irányban domborúbb, ezért a beérkező fénysugarak nem képesek egy pontban fókuszálódni, szétszóródnak, így alakul ki a homályos, kontúrmentes elmosódott látás.

Előfordul  szabályos és szabálytalan asztigmia. Szabályos, ha a szaruhártya hosszanti és a másik tengelyei derékszöget zárnak be, szabálytalan, ha ezek a szögek a derékszögtől eltérnek, ez esetben az is gyakran előfordul, hogy a szaruhártya domborzati viszonyai pontonként eltérnek.

Az asztigmia tünetei

Az asztigmia során homályos látást, fejfájást, a szem gyors elfáradását tapasztalhatjuk. A panaszok jelentkezhetnek mind távolra, mind közelre nézéskor, de jellemzően az olvasás, TV-nézés, egyéb finomabb vizuális feladatok a legmegerőltetőbbek.

Gyermekkorban a látáshiba sok esetben rejtve marad, mert gyakran csak az egyik szem érintett, ami megnehezíti a probléma felismerését, lévén, hogy az egészséges szem átveszi az asztigmiás szerepét és az érintett szem ellustul. Ilyenkor az asztigmia csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a kisgyermek iskolába kerül, és nehézségei támadnak a számok, betűk tanulásakor. Ez is egy komoly indok a gyerekkori szemészeti vizsgálatokon való részvételre!

Kezelése

A szabályos asztigmia könnyen korrigálható szemüveggel, lágy illetve kemény kontaktlencsével, illetve lézeres szemműtéttel.

Szemüveggel való korrekció kizárólag olyan lencsével leheteséges, melyet hengerfelszínből csiszolnak. Ezt nevezzük a cylinderes lencsének, mely a latin „cylindrus“, azaz a henger szóból ered. Az így csiszolt szemüveglencséket valamivel nehezebb megszokni, mint az egyszerű mínuszos, vagy pluszos lencséket.

Megoldást nyújtanak a kemény kontaktlencsék is. Ezek a plexihez hasonló merev műanyagból készült apró, szabályos felszínű gömbhéj-szeletek.

Az utóbbi évtizedekben megjelentek olyan lágy kontaktlencsék is, amelyekkel élesen láthatnak az asztigmiások. Jellemzőjük, hogy az alsó részükön valamivel  vastagabbak, ami a kívánatos stabilitást adja használatuk közben. 

Csak a lézeres szemműtét jelenthet végleges megoldást

Viszont aki egy életre szeretne megszabadulni a cylindertől, azoknak a lézeres szemműtét jelenti a tökéletes megoldást.

A lézeres látásjavító kezelés célja, hogy minél szabályosabbá tegye az asztigmiáért felelős felszíni görbületet. A beavatkozás során a lézer-formálta szaruhártya a szembe érkező fénysugarakat a látóhártyán a megfelelő fókuszpontba irányítja. Ez eredményezi az éles látást. 

Ma már több mint 40 millió lézeres beavatkozást végeztek a világon, a legfejlettebb technológiának köszönhetően a beavakozás maximálisan biztonságos, fájdalommentes és csak 2-3 percig tart. Minden esetben egy rendkívül alapos, 2 órás alkalmassági vizsgálat előzi meg, melynek során pontos tájékoztatást lehet kapni a kezelés várható eredményéről. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek