Starity

Ezért kellene minden nap megenned egy almát

2022. március 22. 14:02   |   

Az alma az egyik legjobban értékelt gyümölcsünk. Kiváló élettani hatásokkal rendelkezik, ami elsősorban a sejteket károsító folyamatok semlegesítését lehetővé tevő antioxidánsoknak köszönhető. Az alma gyulladáscsökkentő és immunerősítő táplálék, amit érdemes minden nap magunkhoz venni.

hirdetés
Ezért kellene minden nap megenned egy almát

Mindannyian ismerjük a mondást, miszerint a gyümölcs héjában van a vitamin; noha nem kizárólagosan, de legnagyobb mennyiségben valóban a héjban található a legtöbb flavonoid, quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és epicatechin, ezért a hámozás egyáltalán nem javasolt, hacsak nem áll fenn olyan emésztőrendszeri betegség vagy rendellenesség, ami a héj fogyasztását ellenjavalttá teszi. Persze a húsát sem szabad alulértékelni, hiszen 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz. Vízben jól oldódó rostanyaga, a pektin többféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, többek között jó hatással van a bélflórára, koleszterinszint-csökkentő hatású és a magas vérnyomás mérséklésében is segíthet.

Főként gyerekek esetében fordul elő, hogy az alma kissé savas íze miatt nem szeretik vagy nem hajlandók elfogyasztani, noha számukra is rendkívül értékes tápanyagokban bővelkedik. Ilyen esetekben a szülőknek érdemes némi praktikához folyamodni. Nincs szükség másra, csak egy turmixgépre, és persze egy almára és egy narancsra. A narancs édes íze megszünteti az alma savanykás jellegét és selymes ízvilágot eredményez, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak. Kísérletezhetünk banánnal, kivivel, édes bogyós gyümölcsökkel és különböző idénygyümölcsökkel is.

Megfelelő alternatíva lehet a 100%-os (adalék- és cukormentes) almalé fogyasztása is. Érdemes tudni, hogy maga az almalé nagyobb koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs, így a jó minőségű almalé valóban hatékony táplálékforrás és kiegészítő ital, amit érdemes kisebb mennyiségben naponta fogyasztani.

Mindenképpen szólni kell az alma magas vitamintartalmáról is. Az alma főként A-vitamint és B-komplex vitaminokat tartalmaz. Az ásványi anyagoknak köszönhetően kiváló hatással van az emésztésre, sőt a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is. C-vitamin tartalma lényegesen alacsonyabb, mint a citrusféléké, éppen ezért nagyszerű ötlet az almát egy-egy naranccsal kiegészíteni. Az almában található vitaminok és ásványi anyagok jellemzően jól ellenállnak a feldolgozásnak, ezért sokféle formában érdemes fogyasztani. Akár ecet is készíthető belőle, ami természetes zsírégető hatással rendelkezik, így segítve a fogyást és az alakformálást.

Érdekességként meg kell említeni, hogy a népi gyógyászat az almára gyógynövényként tekintett – nem véletlenül. Gyakran hivatkoztak rá a köszvény ellenszereként, de használták különböző bélfertőzések gyógyítására is. A későbbiekben az almalé a szellemi teljesítőképességet segítő italként került be a köztudatba.

Az alma gyakorlatilag egész évben hozzáférhető gyümölcs. Nem kell mindenáron a tökéletesen fénylő ép darabokat keresnünk, a kissé kopottabbnak tűnő ömlesztett magyar termékek legalább olyan gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Fogyasszuk őket rendszeresen az egészségünk védelme érdekében!

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek