Starity

Miért jó a könnyűbeton falazati technológia?

2022. március 26. 12:12   |   

A könnyűbeton falazati technológia nem újkeletű, a világ számos országában régóta használt építési mód, amely egyesíti magában a hagyományos kiselemes, valamint az előregyártott nagyelemes építési technológiák előnyeit.

hirdetés
Miért jó a könnyűbeton falazati technológia?

Ami miatt napjainkban felértékelődött a szerepe, az a környezettudatossági szempontoknak, illetve az épületekkel szemben támasztott alapvető elvárásoknak való megfelelőség. 

Mit tud a könnyűbeton technológia?

A könnyűbeton falazatok vázát speciális alapanyag, duzzasztott, magas hőfokon kiégetett agyaggyöngy adja, amely által porózus szerkezetű, ám nagy szilárdságú és kedvező tulajdonságú építőanyag jön létre. 

A keramzit adalékanyagú könnyűbeton ellenáll a hőnek, tűznek, nedvességnek, savaknak, a rothadó folyamatoknak, élő károkozóknak egyaránt. A belőle készült nagyelemes panelek megfelelnek a szerkezetbiztonsági, a tűzvédelmi és használati biztonsági, a higiéniai és a környezeti előírásoknak, valamint a zaj elleni védelem, az energiatakarékosság és a hőszigeteléssel szembeni alapvető elvárásoknak. 

Mindezen előnyös műszaki és fizikai tulajdonságok megjelennek a nagyelemes Prelement panel technológiában, amely ráadásul rendkívül gyors kivitelezést tesz lehetővé. A projekt valamennyi feladatát, az igényfelméréstől a tervezésen, gyártáson, szállításon át a kivitelezésig a Prelement végzi. 

Hogyan készülnek a kiviteli tervek?

A kivitelező cég nem típusok szerint, hanem minden esetben egyedi tervek alapján dolgozik. Az építészeti, a födémre és tetőre vonatkozó kiviteli tervek szerint a kivitelező cég elkészíti a technológiai terveket a szerkezet kidolgozására. Az építési költségek minimalizálására irányuló törekvések mellett meghatározza a falak és a födém optimális vastagságát. A födémek jellemzően nagyelemes kéregpaneles technológiával készülnek, de igény szerint más szerkezetű födémrendszerből is kialakíthatók.

A kiviteli terveken elhelyezésre kerülnek az elektromos hálózat szerelvényei, a víz- és szennyvízelvezetés, valamint a szellőztetés helyei, ezzel ugyanis lerövidíthető a kivitelezési munkák ideje. A falazatot ennek alapján gyártják le.

Az előregyártott ház szerkezete hagyományos sávalapra, illetve lemezalapra kerülhet. Mind családi házak, mind társasházak, megépíthetők ezzel a technológiával.

Hogyan zajlik a nagyelemes építés?

Az egyedileg megtervezett, előregyártott falelemeket a helyszínen autódaruval emelik a helyükre, majd ferde támaszokkal stabilizálják. Összekapcsolásuk minimális helyszíni betonozással, illetve hegesztéses csatlakoztatással történik. A kész falazat önmagában teherhordó, külön vasbeton koszorút nem igényel. A tetőszerkezet lehet hagyományos ácsolt, vagy előregyártott szeglemezes kivitelezésű.

A befejező munkálatok is gyorsan elkészülnek, hiszen a gyártás során létrejövő sima felületet csak glettelni szükséges a festéshez, tapétázáshoz.

Egy egyszintes, közepes méretű családi ház falszerkezetének kivitelezése akár 2-3 nap alatt is megvalósulhat, és a rugalmas technológia révén a bonyolultabb építészeti megoldások is megoldhatók. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek