Starity

20 érdekesség az Oscar-díjátadókról

2022. március 30. 23:11   |   Szerző: Four

Idén 94. alkalommal rendezték meg az Oscar-gálát, több érdekesség is kiderült az egyik legnevesebb díjátadóról.

hirdetés

Az Oscar-díjátadó a filmszakma legnevesebb rendezvényének számít, ám kevesen tudják, hogyan zajlik a jelöltek megszavazása, mit kapnak ajándékba a díjazottak, vagy hogy mennyien dolgoznak az eseményen. Ezekre és sok más érdekességre is fény derül az alábbi listában!

Fotó: hu.depositphotos.com/home.html">hu.depositphotos.com

#1

Minden jelölt kap két tiszteletjegyet az eseményre, de ha többet is szeretnének, akkor bele kell nyúlni a zsebükbe: 150-től 1000 dollárig terjed egy jegy ára attól függően, hogy hova szól. 

#2

Mind a 25 Oscar-díjra jelölt vendég kap egy értékes ajándékcsomagot: többféle szépészeti luxustermék, illatgyertyák, fürdőbombák, parfümök és idén például egy nyaralás is járt a csomaghoz a skóciai Turin kastélyba.

#3

 Az Oscar-szobrocskák bronzból készülnek, és 24 karátos arannyal vonják be őket. A díj egy lovagot ábrázol karddal a kezében, amint egy filmtekercsen áll.

#4

Amint egy díjazott megkapja az Oscar-szobrot, alá kell írnia egy szerződést, amelyben szerepel, hogy ha egyszer eladná a szobrot, először a Filmakadémiának kell felajánlania 1 dollárért.

#5

Michael Jackson tartja a rekordot ezzel kapcsolatban: 1,5 millió dollárért vette meg azt az Oscar-díjat, amelyet David O. Selznick kapott, amikor az Elfújta a szél a Legobb film kategóriában nyert. A díjat 1940-ben osztották ki, ekkor még nem volt érvényben az Akadémia fent említett szabálya.

Fotó: hu.depositphotos.com/home.html">hu.depositphotos.com

#6

18 ember, 900 órán át dolgozik azon, hogy a vörös szőnyeg megfelelő legyen az eseményre. 

#7

Aki szeretne élőben gyönyörködni a sztárokban, van rá lehetősége. Találomra kiválasztott fanok, és néha a hírességek családtagjai is helyet kapnak a vörös szőnyeg mellett kihelyezett ülőhelyekre. 

#8

Angelina Jolie kis híján lemaradt az Oscar-díjáról: 2000-ben jelölték a Legjobb mellékszereplő kategóriában, de késve érkezett, és a biztonságiak nem engedték be. Megpróbált a hátsó ajtón beslisszolni, de végül akkor jutott csak be, amikor reklámszünet volt. Épp csak leült, mikor kihirdették a nevét.

#9

Az Oscar-díjra jelölteket a Filmakadémia több mint 6000 tagja szavazza meg. Az összes tag szavaz a legjobb film kategóriában, de az összes többi kategória esetében specifikus csoportok vannak. Például a színészek esetében ők szavaznak a szakmabeliekre, a Legjobb színész és Legjobb színésznő kategóriában. Aztán egy utolsó szavazás keretében újra minden tag szavaz minden kategóriában.

#10

Az Oscar-díjjal nem jár pénzjutalom, de a Legjobb színész és Legjobb színésznő díjat elnyerő híresség kb. 20%-kal több pénzt kap a következő filmjéért.

Fotó: hu.depositphotos.com/home.html">hu.depositphotos.com

 #11

Amíg ki nem nyitják a nyertesek nevét tartalmazó borítékokat az ünnepélyen, csak két ember tudja a győzteseket a PricewaterhouseCooperstől (a cég, amely összeszámolja a szavazatokat). Ez a két ember fejben meg is jegyzi az összes győztest a biztonság kedvéért. 

#12

Walt Disney tartja a rekordot eddig elnyert Oscar-díjak tekintetében: élete során 26 szobrocskát kapott. 

#13 

2001 óta a Dolby Színházban tartják az Oscar-díjátadókat, és a Legjobb film kategória nyertesei a falakra vannak vésve. Még vannak üres helyek, egészen 2071-ig.

#14

A Vanity Fair Oscar Party a leghíresebb afterparti, így aztán sokszor többen jelennek meg ott, mint magán díjátadón. A jegyek 25 ezer dollártól 105 ezer dollárig rúghatnak. 

#15

Katherine Hepburn a legtöbb Oscar-díjat birtokló színész: összesen négyszer nyerte el élete során a Legjobb színésznőnek járó díjat. Utána jön a sorban Jack Nicholson, Meryl Streep és Daniel Day-Lewis - mindegyiküknek 3 Oscar-díja van.

Fotó: hu.depositphotos.com/home.html">hu.depositphotos.com

#16

A ceremóniát megelőző este a díjakat átadók és a zenei előadók is főpróbát tartanak, és végigveszik az egész rendezvényt hamis borítékokkal, műanyag díjakkal és ál-győztesekkel. Sokan az eseményre szánt cipőjükben érkeznek, hogy leteszteljék, mennyire csúszik a színpadon a lábbeli. 

#17

1973-ban Marlon Bando visszautasította a Legjobb színésznek járó díjat, amelyet A keresztapáért kapott. Nem is jelent meg a ceremónián, mert tüntetett az ellen, ahogy Hollywood ábrázolta az őslakos indiánokat. Maga helyett Sacheen Littlefeather színésznőt küldte a gálára.

#18

A "seat fillereknek" hívott statiszták, akik az üres helyeket töltik ki a nézőtéren, titoktartási szerződést kötnek, és az a feladatuk, hogy a lehető legkevesebb vizet zavarjanak. Nem beszélhetnek a sztárokkal sem, csak ha azok hozzájuk szólnak.

#19

körülbelül 200 névtábla készül az Oscar-díjakhoz, mert minden jelöltnek külön gyártanak egyet. Végül természetesen a győztes névtábláját használják fel, amelyet a ceremónia után applikálnak a szoborra. A többi névtáblát újrahasznosítják.

#20

Nem csak idén történt nem várt esemény az Oscar-gálán, 1974.ben például berohant egy meztelen férfi színpadra, a békejelet mutatva. 

Fotó: hu.depositphotos.com/home.html">hu.depositphotos.com

via BuzzFeed

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek