Starity

Mi a jó kávé titka?

2022. április 20. 14:02   |   

A kérdés, ami a világon milliókat foglalkoztat. Amiért rengetegen a baristaképzések útjait választják. Ami nagyon rejtélyesnek tűnik. Ugyanakkor a válasz egyszerű, és egyáltalán nem univerzális jellegű.

hirdetés
Mi a jó kávé titka?
Fotó: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Az elkészítés módja a dobogón szerepel?

Igen. Ha az a dilemma, hogy mitől finom a fekete, minek köszönheti a karakterét, jellegét, akkor a „csinálás” technikája kétségtelenül nem söpörhető szőnyeg alá. Ám vigyázat! Olykor az egyszerű a lehető legnagyszerűbb út. Hogy mire gondolunk? Például a legendás French Press kávé sikerére. A históriás kötetek, meg persze a nagy mesemondók szerint minden egy óriási tábortűznél és egy kávéimádó felfedezőnél kezdődött. De mivel senki sem állt ott a maiak közül a pattogó szikrák közelében, ezért aztán az eredettörténet maga nem bizonyított. De hogy a találmány fent maradt és ma arat, az biztos.

A technikai háttér minimális, miközben ilyen módon akár kirándulás, túrázás vagy egész napos jövés-menés közben is megoldható a friss, illatos és zamatos kávé készítés. Na és főleg ez az az érv, ami rengeteget nyom a latba. Meg persze az ízélmény, ami kétségtelenül nem csekély. Hogy tényleg volt-e tábortűz és nagy utazó, vagy ezek a romantikus részletek inkább a históriások fantáziájában születtek, nem tudható. Ám a végeredmény vitathatatlanul követésre, ízlelésre és ismétlésre méltó.

A kávészemek karaktere is meghatározó?

Természetesen! Pontosan ezért az alkalmazott kávé pörkölő milyensége roppantul mérvadó. Hiszen az eszköz paraméterei határozzák meg, hogy végül a kipergő babszemek jellege mennyire erőteljes, domináns, markáns vagy éppen simogatóan lágy. A beállításokhoz nem elegendő a lelkesedés, ide profizmus és tapasztalat kell, mert csak így borítékolható a vonzó végeredmény. Ha a kávészemek nem stimmelnek aromásságukkal, akkor bizony onnantól kezdve majdnem mellékes a folytatás mikéntje. Viszont egy igazán jó alapról indulva jóformán elképzelhetetlen nem célba érni. Ebből is az következik, hogy mindenkor megéri a minőségre voksolni, ellenkező esetben könnyedén mi ihatjuk meg a levét a kevéssé vonzó feketénknek.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek