Starity

Mire jó a domain?

2022. május 14. 19:07   |   

A weboldalak kapcsán gyakran emlegetett fogalom a domain, ám a pontos jelentése sokak számára nem ismert. Ebben a cikkben igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba ennek kapcsán.

hirdetés
Mire jó a domain?

A domainnév definíciója

Maga a domainnév vagy tartománynév lényegében egy IP-címet takar. A domainnévnek hála nem számsorokat kell a böngésző címsorába begépelnie a felhasználóknak, hanem egy szót, kifejezést vagy valamilyen egyszerűen megjegyezhető mozaikszót.

Ha weboldalt akarunk készíteni vagy készíttetni, mindenképpen szükség van egy domainnévre és egy webtárhelyre. Ennek kapcsán bizonyos kritériumoknak meg kell felelnie, a legfontosabb azonban, hogy csak olyat választhatunk, ami még szabad és egyedi.

A domain felépítése

A domainnév nem szükségszerűen áll egy tagból. Ha több részből áll, akkor az egyes részeket ponttal kell elválasztani. A domain részeit címkéknek nevezik.

A domain leghátsó tagja az úgynevezett top-level domain, amit TLD-vel rövidítenek. Rengeteg TLD létezik, már a regisztráció alkalmával ki kell választania a megrendelőnek, hogy milyen végződést szeretne a domainnévhez.

Ha magyar nyelvű honlapot hozunk létre, akkor kézenfekvő .hu végződésű domaint vásárolni. Természetesen nemcsak Magyarországnak, hanem minden más országnak van országspecifikus domainvégződése, például Ausztriának (.at.), Szlovákiának (.sk). A szakzsargonban az ilyen domainvégződéseket country code top-level domainnek nevezik, rövidítése a ccTLD.

Lehetőség van arra, hogy más, általános végződést kérjünk a domainhez, amit generic top-level domainnek neveznek. Nemzetközi weboldalak esetén használatosak az olyan általános címkék, mint a .com, a .eu, a .org vagy a .net. Ezeknek megvan a maguk jelentése: a .org végződést eredetileg szervezetek, a .com-ot pedig kereskedelmi vállalatok használták, mára azonban már nincs ilyen megkötés. Bárki szabadon kérheti weboldalához az utóbbi két TLD-t.

Második, harmadik szintű domainek

Hátulról előre haladva a TLD előtt az SLD, azaz a second-level domain szerepel. Magyarul második szintű domainnek nevezzük. A valami.hu esetében a második szintű domain a valami. Ha a domain több tagból áll, akkor a tagokat ahogyan már említettük, ponttal választjuk el egymástól. Ha a domain az ez.valami.hu, akkor a TLD a .hu, a második szintű domain a valami, a harmadik szintű domain pedig az ez. Persze nincs kizárva, hogy legyen negyedik vagy akár ötödik szintű domain is.

Az SLD a vállalat vagy cég neve szokott lenni, a megelőző címkék pedig a szervert jelölik. Ha a harmadik szintű domain a mail, akkor az egy e-mail szerverre utal.

A domain több IP-címre is képes mutatni. Egy nagyobb látogatószámmal rendelkező weboldalnál így megoldható, hogy több szerver szolgálja ki a felhasználókat. Arra is van precedens, hogy több weboldalt szolgáljon ki különféle domainekkel egy szerver.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek