Starity

Hangolódjunk hazaszeretetre magyar előadók dalaival!

2022. június 10. 10:10   |   

2022. nyara olyan, mintha mi se történt volna az elmúlt két évben. Alig várjuk, hogy nyaralhassunk, s ezért akár hajlandóak vagyunk külföldre is menni, csak úgy, mint „annak idején”. De miért kellene lekésni egy repülőjáratot, várni egy túlfoglalt járat miatt az újabbra, vagy egyáltalán embertömegekkel együtt napfürdőzni a zsúfolt tengerparton, ha Magyarországon is sok csodás hely van?

hirdetés
Hangolódjunk hazaszeretetre magyar előadók dalaival!

A Follow the Flow napjaink egyik leghíresebb hazai bandája. Régi mese című számukat a hazaszeretetnek, a magyar kincsek értékelésének szentelték. A dallam kellemesen melengető, a videóban pedig országunk tájai és élővilága köszönt ránk kalandos formában. 

Tóth Gabi legújabb számainak népzenei hangzásvilágából és hagyományos motívumukat bemutató zenei videóiból tisztán érződik a hazaszerető szív mélysége. Az én szívem videoklipjében a nyári Esztergomot és környékét járjuk be, ami egy magyaros lakomában végződik, a Szeretni jöttem pedig a téli Hollókőre repít bennünket. 

Ha szeretnénk mi is egy jó magyaros vacsorát a szeretteinkkel, nézzünk szét a Lidl akciós újság ajánlatai között! Külön dicséretes, hogy a Magyarországról származó termékeket figyelmünkbe is ajánlják a katalógusban.

A Gabi által énekelt, március tizenötödikén közzétett, Gábor Áron rézágyúja népdal könnyűzenei változatában pedig visszautazhatunk a magyar forradalom idejébe is. 

Mező Misi szintén a 1948-as forradalomra megemlékezve énekli el nekünk a híres, Kossuth Lajos azt üzente című dalt, s adja elő a hozzá forgatott illusztratív videóklipben.

Ha már magyaros motívumok, muszáj szót ejtenünk a Nox zenekarról. Legtöbb slágerjüket már csak népies hangzásán keresztül is áthatja magyarságunk tisztelete és szeretete. Kifejezetten népdal jellegű a Hej Dunáról és a Hull a szilva. Pörgősebb (Forogj világ, Százszor ölelj még, Tűztánc) és balladásabb (Szeretem, A tél dala, Csillagok-csillagok) dalaik egyszerre idézik a vidéki hangulatot és a városi nyüzsgést.

Demjén Ferenc híres, Honfoglalás című számát mind ismerjük. Szép harmóniái és költői szövege kitűnően adja át, hogy milyen jól is döntöttek őseink, amikor ezt a földet, a Kárpát-medencét választották letelepedésre, s hogy milyen mélyen is gyökerezik bennünk az otthon. Ha nem találjuk a helyünket a világban, induljunk hazafelé, mert idehúz bennünket a múlt és a lélek!

Bár Trianon szétválasztott minket, szívünkben Erdély mindig is hazánk részét képezi majd, összeköt minket magyarságunk. Ezen érzések megőrzésére, a határon túli összetartozásra emlékeztet a Kárpátia által írt Székely Himnusz.

Oláh Ibolya megragadta a lényeget, amikor csodálatos ódát énekelt hazánkhoz. Magyarország című dala örökzöld slágerré nőtte ki magát, mivel mindannyiunk hazaszeretetét hordozza gyönyörű soraiban.

Rúzsa Magdi szintén egész számot szentelt a hazaszeretetnek. Az délvidéken született énekesnő Hazatalálsz című dala hasonló, honvágyó érzelmeket idéz fel bennünk: ha távol is vagyunk, hazánkhoz húz a szívünk, ide egyszer visszajutunk.

A Bagossy Brothers Company is arról énekel, hogy ha elutazunk egy időre, történjék bármi, hazatérünk majd egyszer. A Visszajövök én zenei videójukban egy hangulatos dallal utazunk vissza a fővárosból a magyaros, kárpáti hegyvidékre.

4S Street általános élethelyzetet mutat be, mellyel mind tudunk azonosulni. Mesélek a bornak című számában egy dombtetőn ül a tábortűz mellett, és háttérben a magyar tájjal énekli, hogy problémáit ő is italába fojtja. Sokszor nehéz itt az élet, de ha eltávolodunk, akkor se feledjük hazánkat, felmenőinket, a házat, ahol felnőttünk, mert ez is a része annak, akik vagyunk!

Már amikor kijött, nagy szenzáció volt a Magyar vándor című film. Történelmünket poénos kalandba szedve emlékeztet arra, miket is értünk el mi együtt. Az élményt pedig tovább emeli Roy és Ádám által előadott betétdala: Az otthon itt van. A korábbiakhoz hasonló, örök élet igazságot hangsúlyoz, miszerint: ez a hely az otthonunk, ahol mind születtünk, felnőttünk; ide húz a szívünk, itt érezzük igazán teljesnek magunkat.

A teljességhez pedig kikapcsolódás is tartozik. Milyen jó is a nyarat az ország "tengerpartján", a balatoni riviérán tölteni! A KFT örökzöldje, a Balatoni nyár ezt idézi bennünk, egyben a múlt századvégi életérzésbe ad betekintést.

Persze, akkor se csüggedjünk, ha nyáron nem jutunk le a Balatonra! Az Animal Cannibals szerint ugyanis Budapest nyáron sokkal szabadabb

Használjuk ki a lakóhelyünk adta lehetőségeket, érezzük jól magunkat itthon!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek