Starity

Lányok friss érettségivel

2022. június 11. 21:09   |   

Érettségi: pipa – gratulálunk felnőtt életed első komoly megmérettetéséhez, derekas munka volt! Most pár hónapig csakis láblógatás, no meg buli buli hátán. Ám, ha úgy döntöttél, hogy utána nem tanulsz tovább (egyből) főiskolán vagy egyetemen, netán az élet írja felül dédelgetett továbbtanulási terveidet, muszáj lesz kitalálni, hogyan és merre tovább. Nyilván számtalan kézenfekvő tanulási lehetőség kínálkozik, amivel el lehet még bliccelni egy-két átmeneti évet a felnőtt lét és a gyerekkor határán. Ám ha ennél kicsit is ambiciózusabb a hozzáállásod, fantasztikus karriert alapozhatsz meg magadnak az IT szektorban akár már fél év alatt is. Igen, jól hallottad: az informatikai szakmákban is számítanak a lányokra!

hirdetés
Lányok friss érettségivel

Légy formabontó és szakíts a sztereotípiákkal!

A társadalmi szokások nyomán az él a fejünkben, hogy vannak a nőies szakmák és a férfias szakmák. Hogy, hogy sem, a hagyományosan nőiesnek tartott területek – mint a szociális és az egészségügyi szféra, de akár az eladói munkakört is idesorolhatjuk – a legrosszabbul fizetettek, míg a férfiak által betöltött gazdasági-pénzügyi és informatikai munkakörökben vannak a legmagasabb fizetések. Mégis ki mondta, hogy ezeket a jól fizető állásokat te ne tölthetnéd be? A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a nők nemcsak jól megállják a helyüket ezekben a szakmákban is, de a több női szakember alkalmazása kifejezetten növeli a cégek pénzügyi eredményeit.

Emellett pedig jó tudni, hogy például az IT szektor, ahol pályakezdőként is 4-500 ezer forintos fizetéssel lehet kalkulálni, jelenleg is komoly szakemberhiánnyal küzd, vagyis egy frissen végzett programozót, fejlesztőt tárt karokkal várnak a legkülönbözőbb cégek, és rendkívül gyors karriert lehet ezen a területen befutni.

Hogy mégis milyen feladatokkal? Nem kell tőle kapásból megijedni, a spektrum meglehetősen széles: vannak „kockább” és vannak kreatívabb-kommunikatívabb területek is, de átlagosan jó intelligenciával, némi érdeklődéssel és szorgalommal ezek mind elsajátíthatók.

Próbáld ki magad, neked melyik terület jön be!

Van egy jó hírünk: ha eljátszanál a gondolattal, hogy kipróbáld magad valamilyen programozó képzésben, de bizonytalan vagy benne, hogy neked való-e egyáltalán, vagy hogy melyik terület lenne a legtesthezállóbb számodra, létezik már olyan pár hetes előkészítő képzés, ahol belekóstolhatsz a kódolásba. Itt előzetes betekintést nyerhetsz a junior programozó, a frontend és a fullstack fejlesztő, illetve a tesztelő feladatokba, hogy eldönthesd, melyik a neked való.

Ezek bármelyike tökéletes kiindulás ahhoz, hogy fél év tanfolyami képzéssel megalapozd az IT-s karrieredet, ami egyébként nem csak programozásból állhat. A fejlesztés ugyanis mindig csapatmunka, amiben ugyan jó, ha mindenki ért valamennyire az alapokhoz, de van egy csomó olyan munkakör, ami a folyamatokat koordinálja és menedzseli, mások a megrendelői igényekre és a velük való kommunikációra fókuszálnak, aztán vannak a kreatív területek, mint például az UX-tervező és az UI-designer, akik a felhasználói élményért, illetve a felület látványvilágának megtervezéséért felelősek, és külön terület a hangeffektek és a mozgás-animálás, és így tovább.

Szóval ha nem is vagy igazi „kocka”, de képes vagy rendszerben, logikusan gondolkodni, a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan számodra a tágan vett IT szektorban, ahol kibontakoztathatod egyéb irányú kreativitásodat, szervező- és kommunikációs készségedet egyaránt.

Miért éri meg neked egy programozó vagy fejlesztő tanfolyam?

  • Elsősorban természetesen a szó szerinti profitért: ma a legjobban fizető állások az IT szektorban vannak. Pár év alatt – amennyiben persze elhivatott és jó szakemberré válsz – akár havi 7-800 ezer forintos bruttó fizetéssel is kalkulálhatsz.

  • Mivel a munkaerőpiaci prognózisok szerint hosszabb távon is hiányszakmákról van szó, rengeteg álláslehetőség közül tudsz majd válogatni, hogy megtaláld a személyiségednek és preferenciáidnak legmegfelelőbbet.

  • Gyors előrelépési lehetőségre számíthatsz, illetve könnyen továbbléphetsz másik céghez, vagy specializálódhatsz valamilyen részterületre.

  • A munkakörök egy jelentős része végezhető (legalább részben) távmunkában vagy home office-ban, ami, ha családot is tervezel idővel, hasznos szempont lehet például kisgyerek mellett.

  • Nemcsak sokféle munkakörben, de különböző jellegű cégeknél helyezkedhetsz el választásod szerint: multinál vagy kisebb, családias légkörű cégnél, illetve bizonyos munkákat akár egyéni vállalkozóként is végezhetsz. Ez utóbbi főleg nagyfokú szabadságot biztosít, lehetőséget kínálva nemcsak a home office munkavégzésre, de akár a most egyre divatosabb „digitális nomád” életformára is.

Gondold ezeket végig, és légy bátor: merj formabontó döntést hozni!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek